SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıHİSSEDARIN EREĞLİ’DEKİ KAYBI 12 MİLYON LİRA-
SORU : Ereğli Demir Çelik’e ait toplamda 42 bin adet hissem var. Yatırım olması için almıştım. Zor durumlar için elimde tutmaktaydım. Hisse senetlerini paraya çevirmek istedim fakat kaydileştirilmediği için değersiz oldukları söylenmekte. Yatırım için alınmış olan hisse senetlerinin hakkım olan değerinin bir kanunla yitirilebileceğine inanmadığım için sizden bilgi istemekteyim. Hakkımı geri alabileceğim bir makam ya da hukuk yolu var mı? Gönderen : Misafir03.09.2014, 13:45

Ereğli Demir Çelik’e ait toplamda 42 bin adet hissem var. Yatırım olması için almıştım. Zor durumlar için elimde tutmaktaydım. Hisse senetlerini paraya çevirmek istedim fakat kaydileştirilmediği için değersiz oldukları söylenmekte. Yatırım için alınmış olan hisse senetlerinin hakkım olan değerinin bir kanunla yitirilebileceğine inanmadığım için sizden bilgi istemekteyim. Hakkımı geri alabileceğim bir makam ya da hukuk yolu var mı?

Sermaye Piyasası Kanunu’na göre hisse senetleri kayden izlenmeye başladığı tarihi izleyen yedinci yılın sonuna kadar MKK’ya teslim edilmemişse söz konusu hisse senetleri Yatırımcı Tanzim Merkezi’ne geçiyor. Süre dolduğunda yasa gereğince hissedarın hakkı yok olurken hisseler de YTM’nin hesabına geçiyor ve satılıyor. Ereğli Demir Çelik hisseleri için yedi yıllık süre 31 Aralık 2012 tarihinde doldu ve hisseler YTM tarafından satıldı. 24 Eylül 2013 tarihine kadar Ereğli Demir Çelik hissesinden satılan hisseler karşılığında 12 milyon TL’nin üzerinde bir gelir elde edildiği bilgisini edinmiş bulunmaktayız. El konan hisseler, çıkan yasadan haberi olmayan yatırımcı ya da emekli işçilerin kıdemleri karşılığında verilen hisseler olduğu genel gözlemlerimiz arasında yer alıyor. Yasa gereğince de olsa hisselere el konması ciddi bir mülkiyet ihlali anlamına geliyor. Yasa ile mülkiyet hakkı ihlal edilemez. Gerek Anayasa gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde mülkiyet hakkı koruma altına alınmış bulunuyor. Bu korumaya aykırı kanun maddeleri de yasal olmaz. Bu itibarla süresinde hisselerini kaydileştirmeyenler mülkiyet haklarının ihlal edilmesi nedeniyle dava açma hakkına sahip bulunuyorlar. Açılacak davalarla uğramış oldukları zararlarını tazmin etmeleri mümkündür.

EREGLI DEMIR CELIK EREGL

Alış0,00

Satış49,80

Gün İçi En Düşük48,16

Gün İçi En Yüksek49,94

PD/DD0,77

FK9,33

Fiyat49,80

Değişim3,79%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI