Yılın kazananlar lideri
BORSADA GEÇTİĞİMİZ HAFTA
Hafta sonu Gaziantep’te yaşanan canlı bomba saldırısı 51 vatandaşımızı aramızdan aldı, 100’e yakın yaralımız var. Ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Görüntülere yürek dayanmaz, analar, babalar, evlatlar… Ülkemizin üzerindeki kara bulutların en kısa sürede dağıtılması sorumluların ise en ağır şekilde bulunup cezalandırılmaları gerekiyor. Bu girdaptan çıkışın yolu mutlaka bulunmalı.
FITCH Ratings geçtiğimiz hafta Türkiye hakına kararını verdi, notu BBB- olarak teyit etti, görünümü ise negatife çevirdi.
Yüksek risk olarak gördüğü unsurlar ise darbe girişimi ve darbe girişimi sonrasında 70000e yaklaşan kamu görevlisinini görevden el çektirilmesinin olası etkileri. Yabancıların checks and balances dedikleri, yapan/onaylayan ya da kontrol eden yapısının Türkiye’de uzun süredir bozulmuş olması da önemli bir risk faktörü olarak dile getirildi. Terör ile mücadelede pek çok güvenlik görevilisinin görevden el çektirilmesi sonucu problemler olabileceğini buun da turizm sektörünün kötü etkileyebileceği eklendi. Turizm sektöründe yıllık gelirler %41 oranında gerilediği tespiti yapıldıktan sonra bunun kısa sürede düzelmeyeceği beklentisi not edildi.
Büyüme, yurtdışı fonlama, bankacılık ve finans sektörlerinde ise riskler düşük seviyede belirtildi.
Moody’s ve FITCH derecelendirme kuruluşları ülkeyi negatif izlemeye aldılar. Negatif izlemenin ne kadar süreceği konusunda spekülasyon yapmak gerekirse 6-12 ay civarında sürmesini bekleyebiliriz. Bu çerçevede işleri yoluna koyabilmek için çok kısa bir süremiz olduğunu kabul etmek ve ona göre çalışmak gerekiyor. Bizi ilgilendirmez yaklaşımına girilirse faturayı her zamanki gibi beraber öderiz.
BİST100 geçtiğimiz haftayı yataya yakın geçirdi, 12-19 Ağustos kapanışları arasında 60 puanlık fark oluştu:
FITCH açıklamasının politik riski tekrar merkeze koyması sonrası gelişmeler nasıl ilerleyecek hep birlikte göreceğiz. Bugün için söyleyebileceğim risklerin arttığı.
Geçtiğimiz hafta XU050 hisselerinin 20 tanesi yükseldi, 30’u geriledi. KOZAL, SAHOL, ULKER, TAVHL pozitif ayrışırken BIMAS, TKFEN, GUBRF, EGEEN negatif ayrıştı:
(ı) önceki hafta düşen bu hafta yükselen hisseler
(ıı) önceki hafta yükselen bu hafta yükselen hisseler
(ııı) önceki hafta yükselen bu hafta düşen hisseler
(ıv) önceki hafta düşen bu hafta düşen hisseler
XU050 endeksi haftalık olarak yükselen hisseler – düşen hisseler (artan azalan endeksine benzer) endeksi bu hafta geriledi:
BİST50 endeksi bu sene en yüksek %20,35 getiri üretmişti, Mayıs ayında 2016 getirisi %6,45’e kadar geriledikten sonra düzeltme sayılabilecek şekilde %9,30’a yükseldi, 17 Haziran’da yeni dip seviyesini %5,59 ile gördükten sonra XU050 2016 getirisi %16,5’a kadar tırmandı. Hainlerin darbe girişimi sonrasında 2016 yılı getirisi neredeyse sıfıra indi. Geçtiğimiz hafta kapanışında ise 2016 yılı getirisi %9,94’e ulaştı ve yılın önceki diplerini geçti.
Geçtiğimiz hafta en fazla MADEN sektörü kazandırdı. MADEN sektörünü HOLDİNG, MALİ, BANKA ve GIDA sektörleri takip etti. MADEN sektörünün en iyi hissseleri ise KOZAL, KOZAA ve IPEKE oldu:
Takip ettiğimiz 428 hissenin 141 adedi pozitif getiri elde ederken spekülatif olarak nitelenen hisselerdeki getiriler her zamanki gibi dikkat çekiciydi:
BİST100 endeksine dahil hisselerden bir önceki haftanın en çok kazandıranlarının bu hafta ne yaptığına bakalım:
Bir önceki haftanın ortalama getirisi %9,23. Bu hafta bu grubun ortalama kaybı %1,56. DOHOL ve HURGZ listenin en üstünden en altına doğru indiler. En çok irtifa kaybedenlerden biri de KARSN oldu, EGEEN de geriledi
Bir önceki haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:
Önceki hafta %2,41 kaybettiren zayıf hisseler grubu bu hafta %0,41 geriledi. İyi performans gösterenler sat – kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta az da olsa karlı kapandı.
Bu haftanın BİST100 kaybettiren – kazandıranları:
2016 yılının en fazla kazandıran kaybettiren hisselerinin çoğunluğunu spekülatif grup oluşturuyor.
Yılın kazananlar lideri OYLUM olarak devam ediyor, TSPOR ikinci, POLHO üçüncü sırada. ETILR, MENBA, AVHOL, ARBUL, TRNSK değerlerinin 2/3’ünü kaybetmiş durumda.
Bu sene zirve görüp daha sonra gerileyen hisseler:
KIPA, IPEKE, KOZAA, KOZAL, GOODY bu senenin zirvesinden en fazla geriye düşen hisseler.
Diplerine yakın hisseler:
TUPRS, DOCO dibe oturmuş durumda diğer hisseler diplerinden uzak.
Zirve yapan kağıtlara bakalım:
PETKM, ARCLK bu hafta yeni zirve yaptı.
F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:
Bankalar HALKB, VAKBN, ISCTR, YKBNK ucuz listede yer bulmuş durumda. THYAO ise pahalılıkta zirveye yaklaşıyor.
Piyasa değeri / Defter Değerine göre pahalı şirketler:
OTKAR lider. MGROS, TKNSA borç/özkaynak oranları çok yüksek. Bu listede EBITDA/EV değerleri %10 üzerinde olan şirketlerin uzun dönemli başarılı olması olasılığı yüksek.
PD/DD düşük şirketler:
Spor kulüpleri negatif defter değerleri ile devam ediyorlar. Spor kulüplerinde birşeyin değişmediği transfer haberlerinden de belli: Hesapsız harcama, pahalıya alıp ucuza satma devam ediyor.
BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosuna göre bakalım:
EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında TRGYO, KOZAL, TAVHL, DOCO bulunuyor. Pahalılar arasında GSDHO, GOZDE, KARSN,SAHOL dikkat çekici. Geçtiğimiz haftalarda EV/EBITDA ucuz görünen hisseler piyasa düzeldiğinde olumlu performans sergilemişti. EV/EBITDA oranları cazip şirketlerin sayısı oldukça fazla.
BİST100 en değerli şirket 34,4 milyar TL ile KCHOL, en düşük değerli şirket 192 milyon TL ile METRO.
BİST100 GÜNLÜK:
BİST100 son 1.5 yıldır 2015 Şubat ayı tepelerinden gelen trend ve ona paralel dipleri belirleyen trend arasında hareket ediyor. Fiyatlar trendin yukarı kırıldığı dönemler kalıcı olmuyor ve çoğu zaman alt desteğe geriliyor. Son gerilemede ise fiyatlar kanalın alt bandına kadar savrulmadı ve güçlü kaldı. Kanal üst bandının (77-78bin) destek olarak çalışması fiyatları daha yukarı seviyelere taşıyabilir. Bu hafta desteğin çalışıp çalışmayacağını göreceğiz. Olasılıklar desteğin çalışmaktan ziyade kırılacağı yönünde.
Haftalık grafikte RSI(14) 50’nin üzerinde, MACD sinyal pozitif ve sıfır civarında dolaşıyor
Endeks darbe girişimi ve SP sonrası DAX ve SP500e karşı ciddi gerilemişti, aradaki fark geçtiğimiz hafta kapanmaya başladı:
XU100 9,12-11,12 F/K arasında hareket ediyor. Harmonik ortalama ise 10,12.
Geçtiğimiz hafta BİST100 F/K 9,45 , BİST30 F/K ise 9,50 oldu. BİST100 ortalamanın altında ve ortalamaya göre %6,94 ucuz. Üç hafta önce 2013 yılından bu yana ilk defa alt sınırın da altına gelmiştik, endeks o noktadan tepki verdi. Bu hafta da alt sınırın üzerindeyiz.
FITCH açıklaması beklentisi haftanın yatay kapanmasına yol açmıştı. Raporda bahsedilen risklerin ve görünümün negatife dönüştürülmüş olmasının etkisinin negatif olmasını beklemek gerekir.
İyi ve karlı bir hafta olması dileğiyle..
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
Intra Bey23 Ağustos 2016 09:34
Sayın yanlış bilgi: Analiz BİST100 şirketlerini kapsıyor.
-
yanlış bilgi22 Ağustos 2016 13:53
Lİsteler yanlış. Bmeks dibine en yakın hisse olmasına rağmen listede yok.
-
23 Ekim 2024, Çarşamba
Bankacılık sektöründe dengeli fırsatlar var
Devamını Oku -
13 Ağustos 2024, Salı
Ekonomide Stagflasyon olması halinde hangi sektörler öne çıkar
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Fiyatlar düşerken fonlar ve yabancılar hangi hisselerde pozisyon artırdı?
Devamını Oku -
17 Temmuz 2024, Çarşamba
Son 3 ayın en yüksek getiri sağlayan şirketleri
Devamını Oku -
20 Haziran 2024, Perşembe
3 kâr marjına göre öne çıkan getirisi yüksek hisseler
Devamını Oku -
17 Mayıs 2024, Cuma
Esas faaliyet kar artışı pozitif olan PD/DD oranı düşük şirketler
Devamını Oku -
02 Mayıs 2024, Perşembe
Piyasa değeri yüksek 5 gıda şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
24 Nisan 2024, Çarşamba
Piyasa değeri yüksek 5 bilişim şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
17 Nisan 2024, Çarşamba
Endeksin 7 katı yükseldiler! Peki hangisi ucuz?
Devamını Oku -
29 Mart 2024, Cuma
Halka açıklık oranı düşük temettü veren BIST 30 hisseleri
Devamını Oku