Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Yeni hisseler 2017 ikinci çeyrek

31 Mart 2017, 11:45 - -

Dün yazımızda temel rasyolar kullanarak oluşturduğum stratejilerin performanslarını ele almıştım. Stratejilerin performansı tatmin edici olarak gerçekleşmişti. Bir çiçekle bahar olmayacağı gibi bir çeyreklik performans / geride kalma bir stratejiyi iyi / kötü yapmaz. Yatırımcıların bir stratejiyi çalışmadığını görene kadar denemeleri gerekir.

İlk çeyrekte bazı stratejiler BİST100 endeksine göre geride kalmışlardı. Bu stratejilerin geçmiş performansları göz önüne alındığında küçük bir yol kazası olarak kabul etmek gerekir.

2016/12 bilançoları tamamlandı. Stratejileri hatırlayacak olursak daima bir önceki bilanço verileri ile oluşturuyorum. Bunun gerekçesi ise bilanço verilerin gecikmeli gelmesiydi. Eğer bir strateji bilanço verilerini geçerli olduğu tarihte yayınlanmış olarak kabul ederse hataya açık demektir. 30/6/12 tarihinde 2016 yıl sonu bilançoları gelmedi. Şubat ortası, mart başı tamamlandı.

Bu çerçeveyi çizdikten sonra lafı çok da uzatmadan bu çeyrek hisselerini stratejilere göre aşağıdaki tabloda inceleyelim:

SF iki parçadan oluşuyordu: Çalışma sermayesi verimliliği ve firma değeri üzerinden yaratılan getiri. İlk sütunda bu iki faktörün ortalaması kullanıldı. İkinci sütunda ise EV/EBITDA yani ikinci kısım kullanıldı.

FAVÖK (50-50) bu dönem gelen bilanço FAVÖK rakamının 4 çeyrek önceki ve bir önceki çeyreğe göre değişimlerinin ortalamasına göre pozisyon alıyor.

FAVÖK (20-80) ise 4 çeyrek önceye %20 ağırlık verilerek oluşturuldu.

UCUZ P/E stratejisini açıklamaya gerek yok. F/K en ucuz hisseleri portföye dahil ettim.

Net kar (50-50) bu dönem gelen bilanço NET KAR rakamının 4 çeyrek önceki ve bir önceki çeyreğe göre değişimlerinin ortalamasına göre pozisyon alıyor.

Prensip olarak bu hisseleri taşımak üzerine kurulu bir yöntemimiz olduğunu daha önce ele almıştım.

Nisan ayı kritik, referandum var. Referandum sonrası sonuca göre piyasalarda dalgalanma olabilir. İlave olarak geçtiğimiz yıllarda genelde Nisan ayı borsaların zirve yaptığı aylar olmuştu.

Borsanın şanssız aylarından Mayıs hemen kapıda. Daha önceki çalışmalarımda mayıs ayında piyasadan kaçınmanın zararları azalttığını göstermiştim.

Temel stratejilerden ayrı olarak başka stratejiler de geliştirilmişti.

Minimum korelasyon 2017 yılına bakalım:

Minimum korelasyon ocak ayında geride kalmasına rağmen şubat ve mart aylarında borsadan önde. Yılın tamamında ise başa baş.

Eski ikinci ulusal hisselerine eşit ağırlıklı yapılan yatırım 2017 yılında borsadan çok daha iyi, %21.

Beğenilmeyen bu hisselerin getiri grafiğine de bakalım:

Spekülatif hisselere kesinlikle ilgi var.

En beğenilmeyen hisseler ile dahi çalışacak strateji üretmek mümkün.

Bol kazançlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)