Yatırımcılar enkaz altında kaldı
Türkiye cuma günü iki deprem haberiyle sarsıldı. Bu depremlerden ilki saat 14:51’de İzmir’de meydana geldi. İkincisi ise 21:53’de tüm yurtta. İlkinin merkez üstü Seferihisar açıklarıydı ve 15 saniye içinde onlarca bina toz duman arasında yıkıldı. İkincisinin merkez üssü ise Borsa İstanbul’du ve 10 dakika içinde 3 şirket Borsanın tozlu sayfaları arasına karıştı. Her iki depremde arkasında gözü yaşlı binlerce insan bıraktı.
Deprem ülkemizin bir gerçeği. Her depremde yüzlerce binlerce vatandaşımızı kaybediyoruz. Buna rağmen alışkanlıklarımızda herhangi bir değişme olmuyor. Zemini uygun olmayan yerlere yönetmelikler aykırı olarak ev yapılmasına göz yumuyoruz, hatta arada bir “BARIŞ” ilan ederek usulsüzlükleri düzenlemelere uygun hale getiriveriyoruz. Hasarlı olduğunu bildiğimiz evlerde oturmaya devam ediyoruz. Üç metrekare alan kazanmak için kolonları kirişleri kesiyoruz. Sonra bir sonraki depremde enkaz altından mucize eseri kim canlı çıkacak diye ekran başında bekliyoruz. Maalesef yaşadıklarımızdan hiç mi hiç ders almıyoruz. Yapılan uyarılara aldırmıyoruz. Dün Van, öncesinde Gölcük, bugün İzmir, yarın kim bilir neresi? Yaşananlar hep birbirinin kopyası. Sorumlular ortada yok. Mağdur olan hep yıkılan evlerde oturanlar.
Yetkililerin ihmali ve sorumsuzlukları zaten ortada. Ama gelin onları bir an olsun kenara bırakalım ve kendimize soralım. Kaçımız ev almadan veya kiralamadan önce binanın deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılıp yapılmadığını kontrol ediyoruz? Kaçımız oturacağımız bina ile ilgili herhangi bir hasar tespit raporu olup olmadığını araştırıyoruz? Yaşayacağımız yer ile ilgili verdiğimiz kararlarda çevresel ve estetiksel faktörler daha ön plana çıkıyor. Sırf bu yüzden eften püften evlere milyonlarca lira para akıtıyoruz.
Aynı alışkanlığı borsada yatırım yaparken de sürdürüyoruz. Dişimizden tırnağımızdan artırdığımız paralarla içi boş şirketlerin hisse senetlerini kapış kapış alıyoruz. Ne mali tablolarına bakıyoruz ne de mevcut durumdaki sıkıntılarına. Çoğu bireysel yatırımcı hisse senedini alarak ortak olduğu şirketin ne iş yaptığını bile bilmiyor.
En güncel örnek Egeli&Co şirketler grubu. Egeli & Co Yatırım Holding A.Ş., Egeli &Co Enerji Yatırımları A.Ş. ve Egeli & Co Tarım Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. Yakın İzleme Pazarı’nda işlem görüyordu. Yakın İzleme Pazarı ne demek? Borsada kuralları belirlenmiş pazarlardan çıkarılma sonucunu doğuracak gelişmelerin olduğu ortaklıkların işlem gördüğü platform. Diğer bir deyişle hasarlı raporu almış binaların bulunduğu mahalle. Bu yetmemiş, Egeli&Co Tarım’ın 2 Mart 2020’de KAP’ta yayımlanan mali tablolarına ilişkin bağımsız denetçi raporunda oluşan zararlar nedeniyle sermaye ve kanuni yedek akçelerinin toplamının üçte ikisinden fazlasının karşılıksız kaldığı, bu durumun işletmenin sürekliliği üzerinde ciddi şüpheler uyandıracak önemli belirsizliklerin mevcudiyetine işaret ettiği belirtilmiş. Yani teknik heyet gelmiş binayı incelemiş ve bu binada oturmanın tehlikeli olacağına dair rapor hazırlamış. Bu da yetmemiş, 6 Nisan 2020 tarihinde Borsa İstanbul yönetimi ortaklıkları faaliyetlerini devam ettiremeyecek seviyede finansman sıkıntısına düşmüş olması nedeniyle uyarmış. Bina örneğinden gidersek belediye bina yönetimine güçlendirme çalışmalarının bir an evvel başlaması konusunda ihtarname göndermiş. Tüm bu gelişmelere rağmen yatırımcımız ne yapmış? “Tekniği çok iyi”, “çok ucuz, nasıl olsa yükselir”, “çok sağlam tüyo aldım” gibi bahanelerle az bulunur Hint kumaşı gibi hisseleri yüksek yüksek fiyatlardan kapış kapış almış, hisseler 6 ayda %323 prim yapmış. Yıkılmak üzere olan binadaki daireleri “deniz görüyor”, “metroya yakın”, “muhiti güzel” gibi gerekçelerle ederinin çok üzerinde paralar vererek kiralamış veya satın almış.
Cuma günü saat 14:51’de İzmir depremi oldu, birçok bina toz bulutu içinde yıkıldı. Aynı günün akşamı Borsa Yönetimi 21:53 ile 22:03 arasında üç duyuru yayınladı ve o üç duyuruyla Egeli&Co grubuna ait üç şirket yerle yeksan oldu. Her iki depremde de insanlarımız yıkılan binaların/şirketlerin enkazı altında kaldı. O binadaki daireleri ve o şirketlerin hisse senetlerini insanlara yüksek fiyatlardan pazarlayanlar ise hala aramızda geziyor, belki de kendilerine yeni kurbanlar arıyor.
Biz bilinçlenirsek, bu tür depremlerden zarar görme olasılığımız da azalır. Allah bize bir daha yüreğimiz yakan felaket göstermesin. Sağlıcakla kalın.
Saygılarımla,
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
Vatandaş rıza06 Kasım 2020 10:36
Bist durumu kötüleşen şirkete uyarı gönderir. Uyarıyı da ilan eder, tüm yatırımcılar duyar. Tabi duymak isteyen. Piyasa çakal dolu. Uyanık olmayan adamın elinden alırlar. Göz altı pazarları tehlikeli mecradir. Aldığın hisseyi patronu, ortaklık yapısını, kar/zarar bilmen lazim. Kaç kişiyi uyarmisimdir şahsen. Ama insanımız tembelce sorumsuzca hareket ediyor. En ufak bi çaba yok şirketi incelemek için. Onlara sadece tavan gidecek, katlayacak dersen 3 haneli köyün bakkal hissesini bile satabilrsin. Düşünme diye bı şey yok malesef. Yetkililerin sorumlulukları vardır elbet. Ama önce sen kendin sorgulamazsan daha çok ağlarsın vatandaş
-
BORSACI06 Kasım 2020 08:31
göz altı pazarından yüzde yüzde kar edeceksende uzak dur batarsın.sonra ah vah çekme.
-
Hepsi aynı05 Kasım 2020 22:49
Petkim'de gaz haberinden sonra yaşanan %30 düşüş ky ye geçirme olmuyor mu, tabi güçlü firma acele yok 2 ay sabredin paranız bize emanet. Ya o koca lokomotif bankalar 20 yıldır kar üzerine kar acikla ilk sallantıda hisseler yarıya düşsün bu nun nerede açıklaması, borsada kim kime yeterse affetmek yok..
-
Spk zede05 Kasım 2020 18:54
Bu çağda internet yasağı getirilen hisselerin akibetini de yazarsınız inşallah. Küçük yatırımcıyı çok düşünüyorsanız
-
Selim05 Kasım 2020 18:44
Doğru söze ne denir ağzına sağlık kaptan
-
hesapsız05 Kasım 2020 18:26
Ne varsa batıklarda var, define gibi. Tavan tavan gidiyorlar, bankalar gib,i dip dip değil.
-
borsacı05 Kasım 2020 18:26
yetkililer ne halt yiyor
-
Sss05 Kasım 2020 18:55
Küçük yt öpüyor her zamanki gibi
-
KY05 Kasım 2020 16:12
Çok güzel anlatmışsınız, elinize sağlık.
-
Guler demir05 Kasım 2020 13:01
Küçük yatirimci anlamıyor olabilir arastirmamis olabilir burda borsa İstanbul güvenip onlar firmayı araştırıp gerekli işlemleri yapiyor diye biliyor burda son gün cuma günü atılacak firmaların hisselerinin satilmasına Neden müsade etti ne burda spk neden önceden satışı durdurmadi bence yetkililer bu duruma el atmaları lazım merdiven altı bir firma gibi davranmaz borsaistalbul Türkiye Cumhuriyeti'nin borsası
-
AHMET ÖZBİR05 Kasım 2020 12:53
TÜRK şirketlerimizin BİST'e gelmesi büyük zenginliktir, ilerleyişimizin göstergesidir. Birkaç şirketin zayıf olmasını bahane ederek BEYİNLERİ BULANDIRMAYIN. Bizler Türk Lirası'nın sevdalılarıyız, dövizden uzak duranlarız, BİST'ten bol bol TL kazananlardanız. Allah bereketini versin, BİST'e sahip çıkmamız VATANA SARILMAMIZDIR.
-
Cantan05 Kasım 2020 12:15
Harika yazi. Halen anlamayan varsa borsa ișini bıraksin.
-
TARKUT TARKAN05 Kasım 2020 11:33
Bu ancak bunu yapanlar tesbit edildiğinde 50 sene ceza 1-5 trilyon ceza verin ve ortaklarında madur olmaması için şirket sürekli izlensin sıkıntıya düşenler art niyetli ise hemen şirket devlete geçsin bakın bir daha kimse yapıyormu.
-
Yüce Yılmaz05 Kasım 2020 11:21
Çok güzel noktalara değinmişsiniz, BIST de temizliğe ihtiyaç var..
-
devrik hisse05 Kasım 2020 09:42
tiviter fenomenlerine ve has müridlerine nitelikli dolandırıcılıktan dava açması lazım devletin. öyle 1 lira ceza kesmeyle olmaz o işler adam 100 milyon temiz kaldırmış 1 milyon ceza ne ki
-
Ali Ak05 Kasım 2020 09:04
Devlet neden bu firmaların faaliyetine izin vermiş?
-
amanin amanin05 Kasım 2020 08:58
Güzel bir anlatım olmuş, tebrikler. Bence bu tip durumlarda lock-up gelmeli. Yani patronun hisse satışı yasaklanmalı. Tek istisna, satacağı hissenin parasını şirkete koyması olmalı.
-
Bülent Günçe05 Kasım 2020 08:28
Çok güzel bir anlatım yapmışsınız. Teşekkür ederim. Umarım dişinden tırnağından artıran bizler daha dikkatli olmamız gerektiğini fark ederiz.
-
Vatandasss05 Kasım 2020 08:28
Yani patron senbizahmet surayi bosalt garibana gecir pacayi kurtar talimati veriis. Yahu neden hep yatirimci butur olaylarda hep fatura odetilirki..
-
Ali veli05 Kasım 2020 08:25
Yani nisandan kasimakadar, patron tasinmis, benim sucu olmayan masum yatirimcim yerlestirilmis ve bina yani sirket ondan sonra ne hikmetse cokuvermis. Tabi bunlar elbirligile olan seyler.
-
07 Haziran 2024, Cuma
İşlem vergisi borsayı nasıl etkiler?
Devamını Oku -
04 Mart 2024, Pazartesi
Ana ortağı yurt dışında olan ortaklıkların yasaklı dönemi ne zaman bitecek?
Devamını Oku -
05 Şubat 2024, Pazartesi
Borsa şirketleri organsız mı kalacak?
Devamını Oku -
17 Nisan 2023, Pazartesi
Seçim arefesinde borsa yatırımlarınızı korumak için strateji önerisi
Devamını Oku -
25 Ocak 2021, Pazartesi
Borsadaki hatalı işlem Pegasus’u vurdu
Devamını Oku -
16 Aralık 2020, Çarşamba
Arzum’un halka arzından gelecek para kime gidiyor?
Devamını Oku -
15 Aralık 2020, Salı
Alt Pazarda kurunun yanında yaş da yanıyor!
Devamını Oku -
05 Kasım 2020, Perşembe
Yatırımcılar enkaz altında kaldı
Devamını Oku -
26 Ekim 2020, Pazartesi
Borsaya yeni gelen yatırımcılar manipülatörün iştahını kabartıyor
Devamını Oku - 05 Ekim 2020, Pazartesi Devamını Oku