Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

USDTRY opsiyon stratejileri - 2

10 Mart 2017, 11:21 - -

Dünkü yazıda TL opsiyon stratejilerine eğilmiştim.

Borsa İstanbul bültenlerini incelediğimde açık pozisyon sayılarını son derece düşük görüyorum. Opsiyon işlem hacimleri de diplerde ve bir türlü ayağa kalkmıyor. Halbuki dünyada bu durum çok farklı. Yatırımcılar ve fonlar opsiyonlara çok ilgi gösteriyorlar.

Borsa İstanbul web sitesinde opsiyonlara dair birkaç kuru bilgi dışında bilgi bulamadım. Web sitesi tasarımı da bana göre oldukça eskide kalmış ve sadece duyuru amaçlı görünüyor.

www.cmegroup.com

ile

www.borsaistanbul.com

Sitelerini karşılaştırın farkı çok daha rahat anlayacaksınız. Bir de sürekli bahsedilen ama bir türlü giderilemeyen finansal okuryazarlık meselesi var. Finansal okuryazarlık düşük olduğu için gelişmiş ürünlerde işlem yapılamıyor. Bu iddiaya katılıyorum ama iddiayı ortaya koyanların düşündüğü şekliyle değil. Bence piyasa profesyonellerinin finansal okuryazarlık düzeyi düşük. İlave olarak yönetim katları yeniliklere kapalı, kısa vadeli karların peşinde. En önemli düşünceleri de müşteri anlamaz. Sevdiğim laflardan biri karşıdakinin anladığı senin anlatabildiğin kadardır. Bir diğeri meseleyi altı yaşında bir çocuğun anlayacağı şekilde anlatamıyorsan sen de konuyu bilmiyorsun demektir.

Opsiyon işlemlerinin az olmasının bir sebebi de muhasebe sistemlerinde yaşanan sorunlar olabilir. Tüm bunlara ek olarak bu tip sistemleri geliştirmek emek, zaman ve para ister. Aracı kurumlarda bunu karşılayacak bütçeler ise çok cılız.

Borsa İstanbul’un bu bağlantıda inceleyebileceğiniz 2015 yılı verilerine göre faaliyet karı 400milyon TL’ye yaklaşmış durumda. 2015 yılı sektör karına oldukça yakın bir rakam. Borsa İstanbul karının bir bölümünü CME’nin yaptığı gibi piyasanın gelişmesi amacı ile kullanabilir. Biliyorsunuz bu sene dövizlerin bozdurulması kampanyasına borsa da destek vermişti. Finansal tablolara göre 2015 yılı sonunda 7milyar TL gibi bir değer mevduatta duruyordu.

Biz verebileceğimiz katkıyı alabildiğince açık kaynaklar ile destekleyerek yatırımcıya ulaştırmaya gayret ediyoruz.

Dünkü yazıda TL opsiyon stratejilerini ele almıştım. Bültenden elde ettiğim verileri kullanarak çeşitli opsiyon metriklerini hesaplamıştım.

Bir opsiyonu en değerli kılan unsur ve fiyatını en çok etkileyen bileşen volatilitedir. Volatilitenin hali hazırdaki durumuna göre bir opsiyonun pahalı mı ucuz mu olduğuna karar vermek gerekir.

Volatilite tarihsel normlara göre ucuz ise opsiyonu almak aksi takdirde satmak gerekir. Bu işlemi yaptıktan sonra da delta koruması gerçekleştirilmelidir. Opsiyon + delta koruması eğer volatilite normalden farklı ise küçük ama düzenli kar etmenizi sağlayacaktır.

TL’nin volatilitesi nasıl hesaplanır?

Dünkü yazıda opsiyonlardan elde ettiğimiz volatilitenin %15 civarında olduğunu görmüştük. Bu volatiliteye TV kanalları “zımni” adını takmış durumda. Kulağa iyi gelmiyor bence. İngilizcesi “implied” yani ima edilen demek. Ben öngörü volatilite demek istiyorum.

Diğer volatilite şekli ise tarihsel fiyatları kullanarak hesaplanan tarihsel volatilite.

Tarihsel volatilite hesaplamak için günlük fiyatların logaritmik getirileri hesaplanır. Logaritmik getirilerin standart sapmaları ise volatilitedir.

Şu andaki volatilitenin ucuz olup olmadığına ise volatilite konisi yardımı ile yorum getirebiliriz.

Volatilite konisi hesaplamak için 10-180 gün arası volatilite değerlerini hesaplayıp bunların dağılımlarına bakmak gerekir.

Karmaşık görünüyor. Excel programı yardımıyla oldukça kolay gerçekleştirilebilir.

10 günlük volatilite dağılımı:

10 günlük volatilite çoğu zaman %12-14 aralığında oynuyor. Demek ki bu bizim beklenen volatilite değerimiz. Öngörü volatilite bunun üzerine çıktığında veya altında kaldığında o zaman fırsat var demektir.

Volatilite konisine de bakalım:

180 güne kadar volatilitenin %90 oranında %14-16 bandının altında olduğunu göreceğiz. Bu da bize karar almakta yardımcı olabilir.

Grafikte şu andaki durumumuzu gösterdim. Tarihsel volatilite neredeyse üst sınırlarda geziniyor. Bu durumda ya bizde bir algı değişikliği var ya da bir süre sonra her şey normale dönecek ve volatilite düşecek demektir. Önümüzde rakamları değiştirebilecek iki önemli olay var, FED toplantısı ve referandum.

TL’ye olan bakış açısı değişti ise o ayrı bir konu. Bu durumda bildiğimiz tüm kavramları ya da ezberlediğimiz şekilleri bir yana koymak gerekecek.

Bu grafiğe öngörü volatiliteyi yerleştirmedim ama dünkü yazıda mevcuttu. Öngörü volatilitelerin yaklaşık %15 civarında olduğunu hatırlıyoruz. Demek ki opsiyonlar pahalı işlem görüyorlar. Pahalı işlem görmeleri de belki hacimler düşürüyordur.

Opsiyonların delta korumalı olarak nasıl portföye alınacağını haftaya inceleyeceğim.

Hesaplamalarda kullandığım EXCEL dosyasını buradan indirebilirsiniz (Ben hesaplamaları 3,5 yıl için gerçekleştirdim):

https://goo.gl/C7chHs

İyi hafta sonları.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Orhan10 Mart 2017 14:13

    Varantlarla da opsiyona stratejisi yapabilir miyiz ? Delta Hedging varantlarla da yapılabilir mi ? Bir sonraki yazınızda buna da değinirmisiniz. teşekkürler.