TL yeniden değer yitirmeye başladı
TL geçtiğimiz ay 3,94 zirve seviyesine ulaştığında manşetlerin de zirvesindeydi. Herkes 4-5-6-7-8 gibi fiyatları hedef göstermeye başlamıştı.
TL, TCMB’nin gecikmeli de olsa tedbir almaya başlaması, küresel risk iştahının geri gelmesi, borsanın istikrarlı bir şekilde iyi gitmesi ile şubat ayını değerlenerek geçirdi.
Bu süreçte genelde siyasiler kanadından memnuniyet vardı ve bu gazetelere yansıdı.
Düşüş başladıktan sonra 3,55lere gelindiğinde bu sefer aşağı yönde hedefler verilmeye başlandı. En son sayın Başbakan daha çok düşecek dedi.
Fiyatlar hangi yatırım aracında olursa olsun belirli bir aşamaya geldikten sonra kitle hedef vermeye başlarsa o zaman ne trendde ise onun sonlarına gelmiş sayabiliriz.
Şimdi de birkaç gündür TL ciddi değer yitirmeye başladı, kimseden ses soluk çıkmıyor. 3,55-3,65 hareketi kimine az / küçük görünebilir ama dikkate almak gerekir:
Grafiği detaylı görmek için:
TL diğer paralara göre de negatif ayrışmaya başladı. Buna çok dikkat etmek gerekiyor.
Borsa İstanbul döviz opsiyon pazarlarındaki pozisyonlardan daha önce bahsetmiştim. Şubat vadeli 4-4,15 kullanım fiyatlı call opsiyonları değersiz olarak itfa etti. Dünkü veriden şubat vadeli kontratları çıkardığımızda call ve put opsiyonlarının neredeyse birbirine eşit olduğunu göreceğiz. Bu da yükselişe olan ilginin zayıfladığını gösteriyor. Yükselişe olan ilgi zayıfladı ise o zaman yükselişin de zemini hazırlanıyor olabilir. Eğer TL değer yitirdikçe put opsiyonları sayısı artarsa o zaman TL’de yeni zirve görme olasılığımız da artacaktır.
TL çok çeşitli sebeplerden geçici süre için değerlendi, özellikle Trump sonrası oluşan pozitif hava bize çok olumlu yansıdı.
Yine bir seçime / referanduma gidiyor olmamız bununla birlikte giderek ağırlaşan ekonomik sorunlar TL üzerindeki baskıyı hafifletmiyor aksine artırıyor.
Enflasyondaki yükseliş özellikle de gıda enflasyonu moralleri bozuyor.
Dolar-TL bir yıllık grafiğe baktığımızda geçtiğimiz hafta değerlenmesinin önemli bir destek noktasında tıkandığını görüyoruz:
TL’deki negatif gelişmeler bir şekilde borsa ile de etkileşimli. Borsa 89-90bin civarına geldikten sonra yatırımcıların/ analistlerin güveni artmaya başladı ve daha da yukarı hedefler telaffuz etmeye başladılar. Fakat borsa giderek daha fazla güç yitirmeye başladı. Fiyat hareketi de bunu teyit ediyor. Yukarı zorlamalar sonrasında sürekli düşerek kapanan seans önümüzdeki günler için olumlu değil:
Son günlerde açılış sürekli pozitif, kapanış ise sürekli negatif olmaya başladı.
Aralık-Ocak yükselişinin sonlarına gelmiş olma ihtimalimiz arttı.
ABD borsalarındaki Trump pozitifliğinin de daha ileri gitmesi ihtimali giderek düşüyor, DOW rekor üstüne rekor kırıyor ama orada da endekslerin hızı iyice yavaşladı. Söylemler beklentiler ile gelen veriler arasında uçurum var. Her şey harika olacak büyüme fırlayacak deniliyor gelen rakam beklentilerin neredeyse yarısı oluyor.
Bu noktadan TL ve BİST için pozitif pozisyon almak riskli.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
23 Ekim 2024, Çarşamba
Bankacılık sektöründe dengeli fırsatlar var
Devamını Oku -
13 Ağustos 2024, Salı
Ekonomide Stagflasyon olması halinde hangi sektörler öne çıkar
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Fiyatlar düşerken fonlar ve yabancılar hangi hisselerde pozisyon artırdı?
Devamını Oku -
17 Temmuz 2024, Çarşamba
Son 3 ayın en yüksek getiri sağlayan şirketleri
Devamını Oku -
20 Haziran 2024, Perşembe
3 kâr marjına göre öne çıkan getirisi yüksek hisseler
Devamını Oku -
17 Mayıs 2024, Cuma
Esas faaliyet kar artışı pozitif olan PD/DD oranı düşük şirketler
Devamını Oku -
02 Mayıs 2024, Perşembe
Piyasa değeri yüksek 5 gıda şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
24 Nisan 2024, Çarşamba
Piyasa değeri yüksek 5 bilişim şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
17 Nisan 2024, Çarşamba
Endeksin 7 katı yükseldiler! Peki hangisi ucuz?
Devamını Oku -
29 Mart 2024, Cuma
Halka açıklık oranı düşük temettü veren BIST 30 hisseleri
Devamını Oku