TL yeni yıl yeni zirve hareketi
Güzelim memleketimizde maalesef yaşanan olaylar kimsede ne huzur bıraktı ne mutluluk. Sokakta, işyerlerinde, okullarda, evlerde insanlar mutsuz.
Bu mutsuzluk huzursuzluk da ister istemez hayatın aktivitelerine yansıyor. Ekonomiye yansıyor, yatırımlara yansıyor gelecek planlarına yansıyor.
2017 yılına yeni dönem söylemi ile aktarırsak fiyat güncellemeleri ile girdik. Güncellenen fiyatlar otoyol ve köprülere ait. Her gün kullandığımız köprülerin ve otoyolların geçiş ücretleri artırıldı, sıklıkla kullanılmayan köprünün ise fiyatı düşürüldü.
Kur artışının etkileri diğer mal ve hizmetlerin üzerinde de birtakım güncellemeleri gerekli kılıyor.
Tütün ve alkol mamullerinde bir güncelleme görmüştük.
SGK muayene ve ücretlerde yine bir güncelleme yaptı %20-60 arası, helal hoş olsun. Sağlık hizmeti her yerde alınabiliyor ama bir hayli tuzlu artık bedava hiç değil.
Bugünlerde pazarda ve marketlerde tüketiciler olarak çeşitli güncellemeler görüyoruz ama bu durum henüz resmi istatistiklere yansımadı.
Yakın zamanda ulaştırma ile ilgili fiyatlarda da bir güncelleme bekliyorum.
Benzin, mazot, doğalgaz, elektrik zaten düzenli güncelleniyor.
Bu güncellemelerden esinlenen Dolar da kendisini TL karşısında durmadan güncellemek zorunda hissediyor. Haftaya 3,54 ile başladık 3,60 oluverdik.
Son 3 ayın performansı gelişen, gelişmekte olan tüm ülkelere göre ciddi geride:
Son 1 aya bakarak trend değişiyor mu incelediğimizde trendin yine aynı şekilde devam ettiğini görüyoruz, sadece Dolar’a karşı biraz daha yatay durumdayız:
TL’nin Dolar'a karşı yaşadığı değer kaybını ağırlıklı olarak içeride yaşanan siyasal olaylar, terör, para politikası hataları ile açıklayabiliriz.
Merkez Bankası TL’ye küçük bir destek atmak için kasım ayında faizleri artırdı, doğru bir hareketti ama etkisi geçici olacak. Hastayı tedavi etmeden yapılabilecek her hareket acıyı geçirir ama altta yatan unsurları ortadan kaldırmaz.
Ülke ekonomisi büyüyor mu küçülüyor mu, zenginleştik mi fakirleştik mi sorularına maalesef son TUİK güncellemesi sonrasında cevap vermek imkânsız hale geldi. TUİK yeni serisine göre aslına bakılırsa zenginleşiyor, büyüyoruz ve bir sorun yok. Bununla birlikte küçük esnaf 50000 TL kredi için 500 bin kişi başvurabiliyor. Demek ki ortada ciddi bir sıkıntı var.
Yeni konut satışları artmıyor aksine azalıyor. Ev fiyatları da geriliyor. Eviniz varsa değil satmak kiraya bile vermek oldukça zorlaştı.
Bu durumda ne yapılacak ne yapabiliriz sorularına cevap aramalıyız.
Bunun da en başta gelen şartı “ortada bir sorun olduğunu” kabul etmek sonra çözüm aramaktan geçiyor. Ekonomi durdu bir şeyler yapmazsak kalıcı olacak. TL’de bu durumda ilk hedef 4, sonrası daha da kötü.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
melih demir03 Ocak 2017 15:10
borsayı yine yapı kredi öncülüğünde göçerttiler*
-
06 Kasım 2024, Çarşamba
Yeni dönemde piyasa değerlemeleri nereye gidiyor?
Devamını Oku -
23 Ekim 2024, Çarşamba
Bankacılık sektöründe dengeli fırsatlar var
Devamını Oku -
13 Ağustos 2024, Salı
Ekonomide Stagflasyon olması halinde hangi sektörler öne çıkar
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Fiyatlar düşerken fonlar ve yabancılar hangi hisselerde pozisyon artırdı?
Devamını Oku -
17 Temmuz 2024, Çarşamba
Son 3 ayın en yüksek getiri sağlayan şirketleri
Devamını Oku -
20 Haziran 2024, Perşembe
3 kâr marjına göre öne çıkan getirisi yüksek hisseler
Devamını Oku -
17 Mayıs 2024, Cuma
Esas faaliyet kar artışı pozitif olan PD/DD oranı düşük şirketler
Devamını Oku -
02 Mayıs 2024, Perşembe
Piyasa değeri yüksek 5 gıda şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
24 Nisan 2024, Çarşamba
Piyasa değeri yüksek 5 bilişim şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
17 Nisan 2024, Çarşamba
Endeksin 7 katı yükseldiler! Peki hangisi ucuz?
Devamını Oku