Temel stratejiler 2017 ikinci çeyrek performansı
BİST100 endeksine dahil hisseleri içeren, dünyada kullanılan ve bazılarını siz okuyucularımız ile geliştirip iyileştirdiğimiz stratejileri düzenli olarak eğitim amaçlı paylaşıyorum.
Temel stratejilere dahil hisseleri Nisan ayı başlarken aşağıdaki bağlantıda paylaşmıştım:
https://goo.gl/5C43Bq
Piyasalarda yatırım yaparken temelde iki yöntem kullanabiliriz:
1-Tüm duyu organlarımızın algıladıklarını, hislerimizi, siyasi düşüncelerimizi bir kenara bırakır ve üzerinde önceden çalışıp test ettiğimiz stratejilere düzenli olarak yatırım yaparız.
2-Tüm bilgileri işleyip duyup görüp hislenip her hareketi tahmin etmeye çalışarak atlayıp zıplayabiliriz.
Bu iki yöntemden ikincisi genel olarak yatırımcıların %80’I tarafından kullanılıyor. Profesyoneller de bu yönteme bayılıyorlar. Piyasa yönünün bilinmesi önemli. Haftada 8 toplantı sonrasında risk var abi satalım deyip öbür hafta nal toplamak bu işin kaderi olsa gerek.
Seçimler, referandumlar, büyük olaylar son 5 yılın en önemli en büyük yatırım fırsatları oldu. Bu fırsatları test edip onaylanmış stratejiler ile birleştirmek ise esas farkı yarattı, yaratmaya devam edecek.
Temel stratejilerin yöntemlerini hatırlayacak olursak
SF iki parçadan oluşuyordu: Çalışma sermayesi verimliliği ve firma değeri üzerinden yaratılan getiri. İlk sütunda bu iki faktörün ortalaması kullanıldı. İkinci sütunda ise EV/EBITDA yani ikinci kısım kullanıldı.
FAVÖK (50-50) bu dönem gelen bilanço FAVÖK rakamının 4 çeyrek önceki ve bir önceki çeyreğe göre değişimlerinin ortalamasına göre pozisyon alıyor.
FAVÖK (20-80) ise 4 çeyrek önceye %20 ağırlık verilerek oluşturuldu.
UCUZ P/E stratejisini açıklamaya gerek yok. F/K en ucuz hisseleri portföye dahil ettim.
Net kar (50-50) bu dönem gelen bilanço NET KAR rakamının 4 çeyrek önceki ve bir önceki çeyreğe göre değişimlerinin ortalamasına göre pozisyon alıyor.
Mali tablolara dayalı stratejilerde en fazla dikkat etmek gereken konu bilanço verilerini “gecikmeli” olarak kullanmaktır.
Bu ne demek?
2016/12 mali tablo verilerini sanki 2017/03 tarihinde gelmiş gibi kabul edip stratejiye alınacak hisseleri seçmek ya da 2017/03 tarihli mali tabloları 2017/6 tarihinde kullanmak. Bu detayı atlarsak karşılaştığımız problemi özetleyeyim: Mali tablolar ait oldukları dönemden sonra yayınlanıyorlar. 2016/12 bilançoları 2016/12 tarihinde henüz açıklanmış değil. Biz eğer bu tarihte açıklanmış gibi test gerçekleştirirsek o zaman geçmiş yolculuk yapmış gibi oluruz ki bunun imkânsız olduğunu biliyoruz.
2016/12 mali tablolarına göre 2017/03 alınan hisseleri hatırlayalım (31/3/17):
Bu hisselerin ve portföylerin performansı:
BIST100 aynı dönemde %13,12 yükseldi. 6 stratejinin 5 tanesi borsadan iyi.
Aynı dönemde hisse senedi yoğun fonlara bakarsak yarısı borsadan iyi getirmiş: http://www.tefas.gov.tr/FonKarsilastirma.aspx
Yukarıdaki satırlarda da söylediğim gibi piyasa yönünü tahmin etmeye çalışıp ona göre pozisyon almak çoğu zaman yanlış yatırım ile sonuçlanacak. Bunun yerine düzenli yatırımı seçmek çok daha doğru. Düzenli yatırım için de uygun testlerle sınanmış stratejileri kullanmak daha da iyi.
Aktif fonları hisse senedi şemsiye fonu olarak ele alırsak ve biraz uzun vadeye örneğin 5 yıla gidersek getiriler dramatik olarak düşüyor:
En iyi getiren fonun yıllık ortalama bileşik getirisini (%234+1) ^ (1/5)-1 formülü ile hesaplayıp %27 buluruz. Gayet iyi bir getiri. İkinci sıradakini hesaplarsak yıllık ortalama getirinin %19’a, en iyi 10ncu fonun yıllık ortalama getirisinin ise %14’e gerilediğini göreceğiz.
Yatırım yaparken tek amaç var: Uzun vadede serveti artırmak.
Son 5 yılda Dolar ve Euro değer kazandı ama hisse senedi şemsiye fonları ortalama getirisi yaklaşık %15’lerde belki de daha aşağıda kaldı. Bu metrik ile incelendiğinde çok başarılı fonlar ve yöneticiler var ama bulmak hem zahmetli hem de başarılı fonların başarılı gideceğinin garantisi de yok. Bu durumun bizle de çok alakası yok. Aynı konuyu örneğin bugün Financial Times ele almış:
Tercümesi: Portföy yönetim sektörü geleneksel olarak verimsiz bir piyasadır!
Şeffaf olarak açıklanan ve paylaşılan stratejilerin potansiyeli hem daha yüksek hem de yönetim ücreti derdi yok. İlave olarak bu stratejilerin kontrolü daima kullananların elinde.
Yatırım dünyasında yatırımcılar ve bu işe aracılık eden kurumlar ile olan mesafe giderek daha fazla açılıyor. Teknoloji klasik aracıları çok daha fazla etkileyecek.
Yarın üçüncü çeyrek hisselerini keşfedeceğiz.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
ahmet g29 Haziran 2017 14:47
güzel analizler yapıyosunuz ama bu kadar hisseyi kim alıp satacak? ne kadar zamanda yapılacak? maks 3 hisseye odaklanacak stratejiler uygulaması kolay olmaz mı?
-
Kubilay T.29 Haziran 2017 13:00
Güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık.
-
11 Kasım 2024, Pazartesi
Trump’ın zaferi Türkiye’yi nasıl etkileyecek?
Devamını Oku -
06 Kasım 2024, Çarşamba
Trump geliyor, peki piyasalar hazır mı?
Devamını Oku - 28 Ekim 2024, Pazartesi Devamını Oku
-
22 Ekim 2024, Salı
Altın ve gümüşte yükseliş nereye kadar sürecek?
Devamını Oku -
01 Ekim 2024, Salı
Piyasalar sıkıştı, bekle-gör stratejisi hakim
Devamını Oku - 11 Eylül 2024, Çarşamba Devamını Oku
-
12 Ağustos 2024, Pazartesi
Merkez’in faiz sinyali hangi şirketleri etkileyecek?
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Finansal dalgalanmanın ortasında neler oluyor?
Devamını Oku -
23 Temmuz 2024, Salı
TCMB’nin faiz kararı ve piyasaların seyri
Devamını Oku -
01 Temmuz 2024, Pazartesi
Gri listeden çıkış ve CDS’lerin seyri
Devamını Oku
- ARACI KURUM RAPORLARI
- 08:41Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
- 15:28Tekfen Holding yılbaşından bu yana %118 kazandırdı
- 08:24Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
- 15:03Türk Hava Yolları hissesinde kurumların en yüksek beklentisi yüzde 82.3
- 09:03Bugün dikkatler NVDA’nın sonuçlarında! Hayal kırıklığı olacak mı?
- Tümünü Göster