Temapol tamam ya diğerleri?
Temapol hisselerinde yaşanan anormal fiyat hareketleri ve yatırımcıların bunlara kanmaması gerektiğini Borsagundem.com defalarca dile getirdi. Spekülatörler tam büyük vuruşa hazırlanırken SPK olaya dur dedi işlem yasakları/brüt takas ile küçük yatırımcıların mağduriyetini engelledi. Yine de bu kişilere kanmış ve yüksek fiyattan işlem yapmış yatırımcılar olabilir, onlara da şikayet/dava açma yollarının açık olması gerekir.
SPK bu konuda çok doğru hareket ederek realizasyon öncesi kırmızı kartı çıkardı. Unutulmaması gereken bu işlerde hesapları açanlar/işlemleri yapanların sorumluluğunun yanında kurumların da sorumluluğu vardır. Hesaplar açılırken sadece şekil şartına uyulması sorumluluğu ortadan kaldırmaz. Aracı kurumlar kendi evlerinin önünü temizlerlerse işler çok daha doğru yürür.
TEMAPOL tamam geçmiştekileri bir yana koyalım peki sadece bu yıl yapılan başka enteresan hisse hareketleri çok mu masum?
TRNSK hisselerinde yaşananlar normal miydi? Acun Ilıcalı’nın alacağı dedikodusu ile hisseler zıplatıldı sonra çakıldı. Bu dedikodu çıktığı anda dahi TRNSK’nın bahsedilen işleme konu olamayacağı biliniyordu. Grafik herşeyi gösteriyor:
Hisse altı kat veya daha fazla değerlendi sonra gerisin geri aynı fiyata düştü. Bu hissede operasyon yapılmadı diyebilir miyiz? Operasyon olmadığına inanmamız için inceleme yapılması ve inceleme sonuçlarının paylaşılması gerekir.
ARBUL hissesini yazmıştık: Halka arz et sonra terk et başlığı ile. ARBUL ilk halka arz edilirken Nasrettin Hoca hikayesi gibi bir hikaye ile sunuldu: Buraya tel gerelim, koyunlar telden atlarken yünleri takılır. Yünleri alır eğiririz ip yaparız. İpten kazak öreriz satar para kazanırız. Ne oldu ARBUL? İşlem sırası kapandı, iflas erteleme aldı vs. Bugünlerde ne durumda acaba hiç duyan bilen var mı?
UTOPYA hissesi mesela ciddi değer kazandı, ne oldu maden mi bulundu sahasında firma hep zararda:
Özsermayesini zararla sürekli eriten bir firmanın defter değeri nasıl yükselir anlamak kolay değil.
Yatırım Holding furyası var en ilginç örneklerinden biri AVHOL:
Bu şirketler bir çeşit risk sermayesi yatırım ortaklığı ama yatırımcı açısından risk teşkil eden yatırım ortaklığı desek daha doğru olacak.
Çok popüler spekülatif hisselerden ETILR var örneğin, müşterisi hiç bitmiyor:
Rasyolar ortada, şirket defter değerinin bir ara 20 katına çıkmış:
MENBA var örneğin:
KERVANSARAY ilginçti:
Daha bir sürü hisse sayılabilir. Bunları kim halka arz etti, kim onayladı, kim sattı kimler mağdur oldu araştırılması gerekmez mi?
Sermaye piyasamız büyümüyor ama sağlığını da korumuyor dersek hata mı etmiş oluruz?
Önemli soru yatırımcılar bu hisseleri neden alıyorlar ve sonrasında neden feryat figan ediyorlar? Bir kere hepimiz insanız ve doğal olarak kolay kazanma hırsımız var. Bir arkadaşımız eşimiz, dostumuz arıyor falanca hisseyi götüreceklermiş diyor. İlave olarak en fazla 5-10 bin TL değerinde al diyor. Bu taktik evrrensel, kaybedersen ardını aramayacağın bir miktar. Sonra hisse gitmeye başlıyor ufak ufak, arkadaş arıyor aldın mı bak ben aldım iyi para yaptım diyor. Siz de en sonunda tav olup giriyorunuz ve elinizde patlıyor. Almamak lazım ama alınıyor. Spekülatör/maniplatörlerin aracı kurumlarda da mutlaka elemanları bulunuyor bunlar da pazarlama faaliyetine devam ediyorlar.
Yıllardan beri bu tip hareketler bitmedi bitecek gibi de görünmüyor. Tüm işlemler kayıt altında ama bir türlü sorumlular tespit edilemiyor. Çehov oyunlarından bilinir sahnede bir tüfek varsa tüfek oyunun sonunda mutlaka patlar. Ortaya manipülasyon yapılabilecek hisseler doldurulursa mutlaka manipülasyon yapacak birileri, mutlaka onlara kanacak bir başkaları da bulunur.
Yatırımcılara tavsiyem kar etmeyen hisseyi almayın, kar etmeyen şirketten kimseye hayır gelmez. Bir de eğer vaktiniz vs müsaitse gidin şirketi yerinde inceleyin esnafa sorun bakın bakalım almaya değer mi? Pazarda alışveriş ederken bile pekçok satıcı dolaşıp soruyoruz hisseleri alırken ilk söylenen cümleye tav olup zor kazandığımız paraları kolayca kaybetmeye eğilim neden? Zor zamanlardan geçiyoruz, para her zamankinden daha değerli bin düşünüp bir hareket etmeliyiz.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
KILIÇ12 Ekim 2016 19:27
ÜLKEMİZDEKİ BORSA NAZAR DEGMESİN AMA DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK HAK HUKUK YOK ALDIGIN HİSSE BİR BAKARSIN YARIN KAPANIR VE SIFIRLARSIN.
-
ÜT ÜT ÜTOPYAAA12 Ekim 2016 17:04
Çok güzel yazı. işin ilginci 2011 yılında sahte izahname ile halka açılıp vatandaşı zarara uğratan ütopyanın yargılaması devam ediyor. halka açıldığı günden bu günde toplam zararı 100 trilyonu buldu. ama hisseleri 1 liradan 3 liraya çıktı. gizlli gizli, çaktırmadan % 2, % 3 çıkarıyorlar. 2. tur organize dolandırıcılık suçu işleniyor fakat şirket neden gözaltı pazarına alınmıyor bu şirket?
-
Memsazede12 Ekim 2016 15:23
Memsa hakkında söyleyecek söz kalmadı anlaşılan...Ayrılma bedellerini de ödemedi.Halkbanka borcu yapılandırdı 2016 ödendi güya tık yok patron yapar SPK bakar..Borsanın kuralı bu bence..YTD
-
23 Ekim 2024, Çarşamba
Bankacılık sektöründe dengeli fırsatlar var
Devamını Oku -
13 Ağustos 2024, Salı
Ekonomide Stagflasyon olması halinde hangi sektörler öne çıkar
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Fiyatlar düşerken fonlar ve yabancılar hangi hisselerde pozisyon artırdı?
Devamını Oku -
17 Temmuz 2024, Çarşamba
Son 3 ayın en yüksek getiri sağlayan şirketleri
Devamını Oku -
20 Haziran 2024, Perşembe
3 kâr marjına göre öne çıkan getirisi yüksek hisseler
Devamını Oku -
17 Mayıs 2024, Cuma
Esas faaliyet kar artışı pozitif olan PD/DD oranı düşük şirketler
Devamını Oku -
02 Mayıs 2024, Perşembe
Piyasa değeri yüksek 5 gıda şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
24 Nisan 2024, Çarşamba
Piyasa değeri yüksek 5 bilişim şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
17 Nisan 2024, Çarşamba
Endeksin 7 katı yükseldiler! Peki hangisi ucuz?
Devamını Oku -
29 Mart 2024, Cuma
Halka açıklık oranı düşük temettü veren BIST 30 hisseleri
Devamını Oku