Temapol hissesi ve benzerleri
Piyasa pek biryere gitmeyince spekülatif/maniplütif hisselere olan ilgi alaka ve bu hisselerde hareketler abartılı boyutlara ulaşabiliyor. Bugün sitemiz haberlerinde TMPOL hisselerinin aşırı değerlendiği ve bu aşırı değerden alınan hisselerin yabancı kurumların takaslarına gittiği yazıldı. Yabancı fon yöneticisi portföyüne bu hisselerden alıyor, ve bunun karşılığında %30-40 bazen de daha fazla olmak üzere “nakit” teşvik primi alıyor. Portföye alınan hisseler genelde portföyün çok küçük bir kısmı olduğu için de denetim vs kimsenin dikkatini çekmiyor. Yapılan işlemler muhtemelen SPK’nın da dikkatini çekmiyor çünkü tüm kurum ve kuruluşlarımız FETÖ’cü arıyorlar. Bütün kaynaklar buna yönelmiş durumda ve günlük işler tamamen kontrol dışı kaldı hissi veriyor.
Fon yöneticileri neden bu tip bir işe girsin? İnsan durup düşünür. İsviçre’desiniz fon yönetiyorsunuz muhtemelen yıllık maşınız 500000 CHF dolaylarında ve üstüne üstlük prim de alıyorsunuzdur. Neden riske atarsınız ki bu tip bir geliri? Ancak çok büyük bir miktar alınacak riskin karşılığı olabilir.
2016 takas değişimlerine baktığımızda CITI yabancı saklamada TMPOL bakiyesi 50481 artmış, TL tutarı ise 512382. Maliyeti 10 TL civarında görüyoruz.
Deutsche yabancı saklamada ise 2016 yılında TMPOL pozisyonları 144,778 adet artarak 148,278 lota çıkmış. Artışın TL değeri 1,505,022. Bu rakamlara baktığımızda maliyetin yine 10 civarında olduğunu görüyoruz.
CITI + DB toplamı da 2milyon TL diyebiliriz. Bu rakamın %40’ı komisyon olsa 800,000 TL / 270,000 USD eder ki bu rakam İsviçre’de çalışan bir portföy yöneticisini hareket ettirmek için bence yeterli değil.
Başka bir olasılık ise bu hisselerin yabancı tarafından momentum yaptığı için alınmış olabileceğidir. Bir diğer olasılık ise Cayman/BVI vs gibi vergi cennetlerinde kurulmuş fonlar aracılığı ile bu hisseyi alıp yabancı takasına gönderebilirsiniz. Bu sayede piyasada yabancı alıyor algısı yaratıp ilgiyi körükleyebilirsiniz.
Yabancı fonlar/fon yöneticileri bazen radarlarına takılan hisseleri ne olduğuna bakmadan alabilirler.
Bütün masumane olasılıkları sıraladıktan sonra hiçbir fon yöneticisinin de defter değerinin çok üstüne çıkmış, temettü ödemeyen ve büyümeyen bir şirketin hissesine 10 kat yükseldikten sonra yatırım için çok da istekli olmayacağını eklemeliyiz. Her halikarda hissedeki hareketlerin ince detayına kadar denetlenmesi gerekir.
Hisse fiyat hareketleri aşırı:
Firma F/K oldukça stabil 50 civarında (!), defter değerinin 8 katında işlem görüyor, yıllık karları 2m TL civarında, aktif karlılık %4, net satışlar 50m TL (2015 sonu):
Net kar marjı benzerlerine paralel, %5. Aktif devir hızı 1, sermaye çarpanı 3, özkaynak karlılığı %15
Emsalleri ile birlikte bakalım:
TMPOL işlem hacmi uçmuş durumda, kağıtla ilgilenenler hacmi çok seviyorlar.
Firmanın likidite rasyolarına göz atalım, alacak tahsilat süresi oldukça uzun, firma vadeli satış yapıyor nakit yaratamıyor:
Şirketin mali durumuna, rasyolarına emsallerine bakınca aşırı fiyatlı olduğunu söylemek için kahin olmaya gerek yok, hisse pahalı.
TMPOL net işletme sermayesi negatif ve bu önemli bir risk:
1. Sütun 2016/6 2. Sütun 2016/3 ve son sütun 2015 yılsonu.
Firma karlılık metriklerinde her ne kadar iyi görünüyorsa da ki karlılık azalıyor, bu görünümü destekleyecek şekilde nakit üretemiyor, net işletme sermayesi açığı devam ediyor.
Kağıdı götürüyorlar/sahipli/uçacak vs gibi söylentilere kanmak zararla sonuçlanabilir. Tüm riski göze alıp yatırım yapmak isteyenlerin de tabii ki yolu açık olsun.
Geçmişten bir hisse ile örnek vererek yazıyı bitirelim, TUMTEKS:
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
pegyo21 Eylül 2016 13:41
aynı pera gyo
-
23 Ekim 2024, Çarşamba
Bankacılık sektöründe dengeli fırsatlar var
Devamını Oku -
13 Ağustos 2024, Salı
Ekonomide Stagflasyon olması halinde hangi sektörler öne çıkar
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Fiyatlar düşerken fonlar ve yabancılar hangi hisselerde pozisyon artırdı?
Devamını Oku -
17 Temmuz 2024, Çarşamba
Son 3 ayın en yüksek getiri sağlayan şirketleri
Devamını Oku -
20 Haziran 2024, Perşembe
3 kâr marjına göre öne çıkan getirisi yüksek hisseler
Devamını Oku -
17 Mayıs 2024, Cuma
Esas faaliyet kar artışı pozitif olan PD/DD oranı düşük şirketler
Devamını Oku -
02 Mayıs 2024, Perşembe
Piyasa değeri yüksek 5 gıda şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
24 Nisan 2024, Çarşamba
Piyasa değeri yüksek 5 bilişim şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
17 Nisan 2024, Çarşamba
Endeksin 7 katı yükseldiler! Peki hangisi ucuz?
Devamını Oku -
29 Mart 2024, Cuma
Halka açıklık oranı düşük temettü veren BIST 30 hisseleri
Devamını Oku