Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Sistem geliştirme dünya örnekleri

30 Kasım 2016, 10:47 - -

Sistem geliştirme oldukça önemli bir alan. Çok çeşitli platformlarda çok çeşitli stratejileri kodlayanların her zaman dediğimiz gibi tek bir hedefi var: Para kazanmak.

Dünyada sistem geliştirme oldukça ciddiye alınan ve üzerinde kafa yorulan alanlardan biridir.

Yatırım bankaları en yetenekli kişileri istihdam ederek onları ücret/bonuslar ile zengin edip algoritma/sistem geliştirmelerini isterler/sağlarlar.

Bizde bir aracı kurumda hasbelkader bir çalışan ben şöyle bir strateji geliştirdim diye üstlerine gitse en hafifinden dalga geçilir ve genelde hemen hemen tüm kurumlarda bizim piyasa bu işlemler için çok geride çalışmaz cevabı alınır. Yetmezse müşteriler bunu anlamaz denir. Aracı kurumlarımızda yaratıcılık dış kapının dış mandalı bile olamaz.

Yaratıcılığın en fazla büyüyebileceği alan aslına bakılırsa foreks idi. MT4/5 sistemleri gelişkin test imkanları ve veri sayesinde ortalama bir programcılık deneyimi ile bir şeyler çıkarabilmek için uygundu. Uygundu diyorum çünkü robot yazılım uygulanması yasaklandı. Robot yazılım yasaklanmasının arka planında sanırım küçük yatırımcıyı koruma düşüncesi var. Yıllardır koruya koruya bir türlü büyütemediğimiz küçük yatırımcı şimdi de robot yazılımdan korundu.

Yasaklamak çare mi değil mi tartışılır bence çare değil. Düzenlemek ve denetlemek daha doğru. Bizde sistem geliştirme genelde kısa yoldan zengin olma hayali kuranlara makul ücretler ile satılan programların geliştirildiği bir sektördür. Bu sektörde geliştirilen programlar ne kadar çok kullanıcıya satılırsa satan açısından o kadar iyi para kazanılır. Bu tip kişileri yasaklamak yerine sistemi toptan kapatmak bence doğru değil.

Forekste zaten robot olsa da olmasa da para kaybedilecek en azından MT4/5 programlama öğrenilirdi. İleride Irak/Suriye/İran foreks piyasaları açtığında bu programları oralara satardık.

Yurtdışı örneklerde program yazan/geliştiren kişileri aracı kurumlar kontrol ederler. Programlar genelde aracı kurumların işlem platformlarına eklenti olarak bağlanır ve işlemler gerçekleştirilir.

Bir sistemin nasıl test edileceği bellidir ve her şeyden önce test sistemi şeffaf olmalıdır. Gizli saklı abi çok kazandırıyor tipi argümanlarla satılan programların bir değeri olamaz.

Yurtdışı sitelerden takip ettiklerimi zaman zaman yazıyorum, www.collective2.com da bu sitelerden biri.

90 bin üzerinde katılımcısıyla devasa bir sistem kütüphanesi.

Dilediğinizi her alanda sistem görüp inceleyebilirsiniz. Başkaları başka ülkelerde nasıl düşünmüş deyip inceleyebilirsiniz.

Sistem tasarımı ile ilgili ilk yazıda bir quantın röportajına yer vermiştik. ABD faiz piyasasındaki başarısını Japonya’da denenmiş ve başarılı olmuş bir sistemi uyarlamış olması ile açıklamıştı. ABD’de tıpkı Japonya gibi deflasyon yolunu izlediği için piyasaların da benzer hareket etmesi yadırganmamalı. Önemli olan bunu gözlemleyebilmek ve uyarlamak.

Collective2 yatırımcılar için 6 adımlık bir çözüm öneriyor:

1-Strateji seç

2-Aracı seç

3-İşlem büyüklüğünü belirle

4-Çalıştır

5-Kontrolde ol

6-Sonuçlarını paylaş

Site nereden kazanıyor?

Aracılarla anlaşmalı, giden her işlemden komisyon alıyor.

Güvenilir olması sayesinde de bu parayı kazanmaya devam ediyor.

Bizde bu tip bir siteye ben henüz rastlamadım. Daha önceki yazılarda ele almıştım Zirve Sinyal diye bir uygulama vardı müthiş kazandırıyordu şimdilerde göremedim.

Bizdeki en yaratıcı fikir eğitim vermek analiz vermek olarak özetlenebilir. Herkes eğitiyor da eğitiyor sanırsınız tüm foreksçiler ordinaryüs profesör. Lütfediyorlar bir de bedava veriyorlar eğitimleri sağ olsunlar.

Collective2 sitesinden bir stratejiyi inceleyelim, adı ilginç geldi: BOB DYLAN SP500

Aylık getiriler de belirtilmiş:

Gerçek işlemler de görülebiliyor:

Bu tip bir yöntem bizde çalışabilir mi bilemiyorum. Çalışacak olsaydı zaten çalışırdı. Yukarıda da dediğim gibi aracı kurum yöneticilerinin yaratıcılık ve yenilik ile uzak yakın alakası olmaz, sadece dillerine doladıkları hızlı emir gönderimi, düşük komisyon kredilerini hallederiz gibi önerileri vardır, yenilikçi bir yöntemi hiç hayata geçmeden yok etmek için aracı kurum yönetimine sunmak kafi gelir.

Sistem geliştirme konusunda çokça mesajlarınızı alıyorum, çeşitli stratejileri de önümüzdeki günlerde değerlendireceğim. Kolay kazanç yok, elli tane strateji düşünürüz ama bir tanesi çalışır, belki de çalışmaz. Strateji geliştirmek bu bakımdan zahmetlidir ama zahmetine de değer.

Bol kazançlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)