Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Sekiz yıllık rüya’dan uyanmak üzereyiz

29 Aralık 2016, 12:58 - -

Westworld dizisinde ev sahibi robotlardan birinin dizinin mottosu haline gelen sloganı:

“These violent delights have violent endings”

Şiddetli hazlar daha da şiddetli sonlar ile biter olarak çevrilebilir.

İntıra Bey köşesinde vardı ilgimi çekti, şiirin tamamı Shakespeare’a ait Romeo Juliet’ten:

"These violent delights have violent ends
And in their triumph die, like fire and powder,
Which as they kiss consume: the sweetest honey
Is loathsome in his own deliciousness
And in the taste confounds the appetite:
Therefore love moderately; long love doth so;
Too swift arrives as tardy as too slow."

Şiirde Romeo’ya kendini çok kaptırmaması ve aşkın sonunun kötü bitebileceği anlatılıyor.

Bu sözlerin bizim piyasalarımızla olan ilgisine dönecek olursak: Dünya borsaları 2009 başından bu yana rüya gibi yükseliyor. Dow endeksi 6500 seviyesinden 20bine, SP500 600’den 2300’e kadar geldi. DAX ve diğer tüm Avrupa borsaları yükseldi.

Sekiz yıllık borsa rüyası Trump’ın gelişi ile daha bir güzelleşti, endeksler daha bir yükseldi ama Trump cidden bu rüyanın devamını sağlayacak yönetici mi?

Kendi tarihinde pek çok batma çıkma hikayesi var biliyorsunuz, aynı süreçleri devlet idaresinde denemeye kalkarsa durum çok acayip olur.

Trump global ölçekte 2 konuya vurgu yapıyor: Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi, Çin ile ekonomik savaş. Önceki dönemde düşman Rusya idi şimdi Çin oldu.

Rusya ve Çin arasında belirgin ve bariz farklar var. Çin ekonomik anlamda ABD’nin rakibi. Çin ile başlatılacak bir ekonomik savaşın ucu hiç istenmeyen yerlere kadar uzanır.

Son borsa yükselişine analistlerin en büyük itirazı ticaret artmıyor demekti buna da navlun endeksini dayanak yaptılar. Eğer Çin ile ekonomik savaş başlarsa gerçekte azalmış ama göz ardı edilen dünya ticareti bir anda gündeme gelecektir. Ticaret azaldığı ekonomilerin kötü gittiği algısı da zaten borsaları rahatsız etmeye yeter.

Tüm bunlara ilave olarak Trump faizlerin aşırı derecede düşük olduğuna inanıyor. İlk uygun fırsatta Janet Yellen’i görevden alıp daha şahin birini FED başına geçirebilir. Bu olasılığı bir yere not etmek gerek.

Trump Ocak son haftası göreve başlayacak, o tarihten sonra da güzelim hisse rüyası kabusa dönüşebilir.

Bunu nasıl anlayacağız?

Borsalar yükselirken sürekli yıkım olacak diyenler bu sefer en ufak gerilemede alım fırsatı diyecekler oradan anlayacağız.

Trump’ın her şeyi yakıp yıkma potansiyeli bence çok göz ardı edildi. Kendi kafasına göre hareket eden param var yaparım diyen bir patron. ABD’yi kendi şirketi gibi görüp ya da Apprentice programındaki gibi hareket ederse borsalar bu duruma çok dayanamazlar.

Merkez bankaları da oyundan çıkmak için fırsat kolluyorlar. SP kontratlarının ilk itfası 2017 Mart ayında. Bu dönemde kontrat pozisyonlarını yenilemezlerse o zaman düşüş için yeterli zemin sağlanmış olur.

Faizler Trump seçildikten sonra biraz bekledi ve 2,55’e kadar yükseldi. Bu esnada Suudi Arabistan ve Çin’in büyük miktarlarda bono sattıklarını Amerikan verilerinden izledik. Bu satışlar yeterli olmuş olmalı ki son 2-3 ihaleye rekor derecede dolaylı katılımcı geldi ve talep/karşılanan oranı 3’e yaklaştı. Sonrasında 10 yıllık faiz gerilemeye başladı:

Grafikte de rahatlıkla görülüyor. Tahvillere olan ilgi artmaya başlayınca hisselere olan ilgi de azalıyor. Bu süreçte tahvil faizi %2 altına gerilerse borsa da benzer şekilde düşer, sonrasında %2 ve altından bonoları fonlara satarlar.

Trump inatçı bir adam var olan düzene de inanmıyor. 40 yıldır devam eden Amerikan politik sistemine reset atmaya geliyor. Savaş kabinesini oluşturdu. Çok zorlu bir dönem olması ihtimali her şeyin süt liman olması ihtimalinden çok daha fazla.

Bu da büyük fırsatlar getirebilir. Düşüş trendini yakalayan yatırımcı büyük para yapabilir.

Bize etkisi ne olur ne olmaz konusunda çok kesin bir görüşüm yok. İlk düşüşte çok etkilenmeyiz, düşüşün devam ettiği kafalara yerleşince hızlı düşerek aradaki farkı kapatırız.

TL ise bu süreçte değer yitirmeye devam eder.

Enflasyon artar

Bizim kendimize özel ekonomik problemlerimiz geçmişin aşırı bol likidite ortamında dikkat çekmiyordu.  Bu problemlerin de çözümü giderek zorlaşacak.

2017 yılının kolay bir yıl olmayacağını şimdiden söyleyebilirim.

Bu düşünceler yeri ve zamanı geldiğinde değişmez mi değişebilir. Bakarız Trump dünya ticaretini coşturur savaşları bitirir her şeyi güllük gülistanlık yapar o zaman fikir değiştirilebilir.

Merkez bankaları da oyunu biraz daha uzatmak isteyebilirler.

Ben altyapının değiştiğini düşünüyorum. İlk belirgin işaret FED başkanı ile olan muhtemelen de twitter üzerinden patlayacak bir tartışma olabilir.

Yatırımcılar bu aralar Trump’ın twitter hesabına abone olmalı ve dikkatli takip etmeli.

Vadeli piyasalarda çok ciddi bir getiri potansiyeli mevcut.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ozo30 Aralık 2016 23:00

    Trump ın bu kadar İsrail aşığı olduğunu da öğrendik bunu gözden kaçırmayın, çelişki değilmi bu Tramp için... yada parasa onun parası değil, belkide Müslüman düşmanlığından, ipler kimin elinde belli etti sankim...

  • melih demir29 Aralık 2016 15:34

    trump kafasına göre takılır.herkesi dinler kendi karar verir..ötekilerden farklı..güvensizliğini her daim her kes yaşayacak..zor yıllar olabilir..bi tarafta dünyaya yön vermeye çalışan bir devletin başına geçen kişinin ne zaman ne yapacağı belli olmayan bir insan olması zor..unutmamaka lazım bu adam defalarca iflas eden atılımcı biri**

  • vatandaş29 Aralık 2016 14:59

    Trump acaba kendi aklı ile mi hareket ediyor yoksa amerikan devletinin yeni politikasını mı açıklıyor?Bence ikincisi.Öyle ise bu işin analizide yapılmıştır...

  • melih demir29 Aralık 2016 14:28

    sarkuysanı inceleyin izleyin *beleşşş..

  • Mehmet yılmaz29 Aralık 2016 14:05

    yatırım için hisse almak istiyorum. Bu işte yeniyim. Kafamı nereye çevirsem Enka diyorlar. Yatırım yapılabilir mi?

  • YENİÇERİ29 Aralık 2016 13:43

    abd de başkan bu kadar yetkili mi? senatosu falan ne iş yapacak, ben sembol olduğunu sanıyordum başkanın