Portföy yöneticisi robotlar
Yatırımcılar için eğlenceli sektör için kötü bir haberim var: Gelişmiş ülkelerde portföy yöneticilerinin yerini robotlar almaya başladı. Hisse seçimi yapılan ve aktif yönetilen fonlar tarihe karışıyor. Bu fonları yöneten portföy yöneticileri de işlerini kaybediyorlar. Aktif yönetilen fonlara olan ilginin gün be gün azaldığını yurtdışında izliyor, gözlemliyoruz. Bizde ise henüz bu gerçekleşmedi. Gerçekleşmemiş olması gerçekleşmeyeceği anlamına gelmez. Er ya da geç robotlar ve pasif yönetilen ucuz fonlar aktif yönetilen getirileri düşük ve yönetim ücretleri yüksek fonların ve yöneticilerinin yerini alacak.
Fonmarket.com sitesinden aldığım veriye göre 3 yıllık emeklilik fonu yıllık ortalama getirilerini en iyiden en kötüye sıraladığımda son 3 yılda yıllık %10 ve üstü ortalama kazanç sağlayan fonların oranı %45 olarak karşımıza çıkıyor.
Fonların son 3 yılda elde ettikleri getirilerin yıllık ortalamalarına göre sınıflandırılmış haline aşağıda bakalım:
Kaynakça: FonMarket.com, Erişim Tarihi: 29.03.2017, Getirisine Göre, http://www.fonmarket.com/karsilastirma/getiriler
Grafikte de açıkça görülüyor, fonların getirileri tatmin edicilikten uzak buna karşılık yönetim ücretleri son yıllarda düşürülmüş olmasına rağmen yine de çok yüksek. Fon getirilerini fon büyüklükleri ile ağırlıklandırsaydık getirilerin daha da düşmesi ihtimali yüksekti. Bunun sebebi de genelde iyi getiren fonların küçük, kötü getiren fonların ise büyük olmaları.
Bu durum sadece bize özel değil Amerika’da da böyle. Serbest yatırım fonları ve aktif yönetilen fonlar kan ağlıyorlar. Merkez bankaları piyasaları ele geçirdikten sonra aktif iş yapanların iş yapma imkanları kalmadı. Genel piyasa getirisi daima aktif fonların önüne geçti.
Amerika’da pasif-aktif fonlara yapılan yatırımlara bakalım:
Pasif fonlara yatırım neredeyse doğrusal 45 derece olarak artıyor. Diğeri ise özellikle 2015 yılından bu yana geriliyor.
Pasif-aktif gelişmesinde son olarak hisse seçimlerinin kralı olarak bilinen Blackrock onlarca aktif fon yöneticisini işten çıkarıp onların yerine robotları koymayı kararlaştırdı. Blackrock aktif fonları ya pasif olarak bilgisayarlar tarafından yönetilecek, ya da birleştirilecek. Geçmişte pasif yönetilen Blackrock fonları sadece büyük kurumsal yatırımcılara hitap ediyordu. Şimdi genele yayılacak.
2009 yılından bu yana merkez bankaları piyasaları yönetiyorlar. Merkez bankalarının en istemediği gelişme ise hisse senedi piyasalarının gerilemesi. Piyasaları kontrol etmek için ise en kolay yöntem vadeli kontratları kullanmak. Vadeli kontratlar sayısız adede çıkabilir ve en güzel tarafı nakit itfa etmeleridir.
Bununla birlikte ucuz fonlar süper iyi ama daha önce hiç denenmemiş ve daha önceki faiz artışı gibi türbülanslı dönemlerde çalıştırılmamış robotların /yazılımların piyasaya hâkim olması gelecek için oldukça tehlikeli olabilir. Tüm yazılımların aynı anda piyasaya hücum ettikleri bir durumun yönetilmesi ise imkânsız olur. Sözleri algılayan yazılımlar ile şu anda piyasa gayet iyi gidiyor. Son olarak FED yetkilileri tam endeksler gerileyecekken bir açıklama yaptılar ve algolar da bu açıklamalar üzerine piyasayı yeniden yukarı taşıdılar.
Bizim piyasamızda da son zamanlarda “herif” olarak adlandırılan algonun iş yaptığı sıklıkla konuşuluyor. Gerçektir değildir bilemem ama piyasada aktif fonlar bu durumdan pozitif etkilenmiyorlar, getirileri de piyasanın gerisinde kalıyor. Burada biraz da tasarımın etkisi var. Fonlara bir hisse en fazla %10 alınabiliyor. Bu da endeks üzerinde %10 ve fazla ağırlığı olan bankacılık hisselerine piyasadan mecburen daha az ağırlık verilmesine yol açıyor.
Yılbaşından bu yana emeklilik fonları getiri dağılımına bakarsak durum açıkça görülüyor. Bu sene %10 ve üstü getiri sağlayan fon sayısı 30:
Bizim getirilere bakınca robotların sektörü ele geçirmeleri için tüm koşulların uygun olduğunu iddia edebiliriz. Bu işi ilk kim gerçekleştirirse sektörde büyük pay sahibi olacaktır. Aktif fon yöneticilerinin daha çok çalışması süper iyi hisse senetler bulması ve bunları portföylerinde taşıması gerekiyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
fonmagduru29 Mart 2017 15:18
Zıya Bey satır aralarını iyi okuyorsunuz tebrikler. Yazının mesajı tam da budur
-
Ziya29 Mart 2017 14:13
Emwmkilik fonlarının %65 i resmi enflasyon altında getiri sağlamış...Yani parayı buharlaştırmış....Bence robot haberinden daha ilginci bu...
-
Cyborg29 Mart 2017 11:16
Bir panelde bundan bahsedilmişti. Böylece piyasa büyükler tarafından çok kolay yönlendirilecek. Aracı Kurumlarda sadece süslü satış elemanları olacak
-
23 Ekim 2024, Çarşamba
Bankacılık sektöründe dengeli fırsatlar var
Devamını Oku -
13 Ağustos 2024, Salı
Ekonomide Stagflasyon olması halinde hangi sektörler öne çıkar
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Fiyatlar düşerken fonlar ve yabancılar hangi hisselerde pozisyon artırdı?
Devamını Oku -
17 Temmuz 2024, Çarşamba
Son 3 ayın en yüksek getiri sağlayan şirketleri
Devamını Oku -
20 Haziran 2024, Perşembe
3 kâr marjına göre öne çıkan getirisi yüksek hisseler
Devamını Oku -
17 Mayıs 2024, Cuma
Esas faaliyet kar artışı pozitif olan PD/DD oranı düşük şirketler
Devamını Oku -
02 Mayıs 2024, Perşembe
Piyasa değeri yüksek 5 gıda şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
24 Nisan 2024, Çarşamba
Piyasa değeri yüksek 5 bilişim şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
17 Nisan 2024, Çarşamba
Endeksin 7 katı yükseldiler! Peki hangisi ucuz?
Devamını Oku -
29 Mart 2024, Cuma
Halka açıklık oranı düşük temettü veren BIST 30 hisseleri
Devamını Oku