Piyasalarda yeni bir satış hareketi mi başlıyor
Haftanın son gününe gelirken piyasalarda volatilite çok arttı. Forex piyasalarında doların tahtı zorlanırken hisse piyasalarında genele yayılan bir satış hâkim. Hisse senedi endekslerinin amiral gemisi olan SP500 endeksinde bu hafta çok ilginç bir biçimlenme oluştu/oluşuyor. Bu formasyonun küresel etkileri çok büyük olabilir:
Sp500 endeksi uzun vadeli trendleri deneyip kıramadı. Teknik analizde fiyatın eğilim çizgilerine yanaşıp alt tarafına dokunup geri gelmesi “hoşça kal öpücüğü” olarak nitelenir. SP500 endeksinde bu biçimlenme önümüzdeki günlere damga vurabilir. Endeks geri gelmezse ki geri gelecekmiş gibi bir görüntüsü yok küresel piyasalardaki etki kaçınılmaz olacaktır.
En yakın düşüşte BİST nasıl hareket etmiş grafikten inceleyebiliriz:
Kare içerisine aldığımız bölge son SP500 düşüşünde nasıl hareket ettiğimizi gösteriyor. Amiral gemisinin su alması gelişmekte olan borsalarda da çok iyi yansımıyor. Yükselişlerde bizim gibi borsalar daha iyi performans gösterebiliyor ama düşüşlerde daha iyi performans göstermesi çok rastlanan bir durum değil. BIST30 son düşüşte potansiyel bir destek bölgesine geldi:
Bu bölgenin altı daha derin düşüşlerin yolunu açabilir.
USDTRY, BIST100’e göre rölatif olarak daha güçlü performans göstermeye başladı. Bu devam ettiği sürece TL’deki zayıflama ve hisse senetlerinde dolar kaybı devam edecektir.
XU030 20 günlük realize volatilite 2014 yılı boyunca 2012 yılına benzer bir hareket sergiliyor:
Volatilite henüz yukarı doğru hareketlenmedi, yeterince uzun süre boyunca düşük kaldı. Buradan yukarı gitme olasılığı daha yüksek, bu da fiyatların aşağı gelmesi anlamına gelecektir.
Tarihsel volatilitenin persentillere göre dağılımı ve bugün ile karşılaştırılması:
Kısa vadeli volatilite yükselmeye başladı fakat henüz uzun vadelerde bir hareketlenme yok.
Yatırımcı beklentilerinin nasıl değiştiğini kısmen de olsa varant bültenlerinden inceleyebiliriz. Bu bize ilerideki günler için bir fikir verebilir. Önce tepe yaptığımız 1 Aralık günü bültenine bakalım: (http://www.varant.db.com/TR/binaer_view.asp?binaernr=2605)
Endeks put: 41,8milyon, Call: 1,4milyon. Düşüş biraz ilerledikten sonra dünkü duruma bakalım:
Endeks Put: 33,7milyon, call 3,5milyon.
Call opsiyonlarının artış hızı, put opsiyonlardaki azalış hızından daha fazla. Yatırımcılar bu hızla devam ederlerse call opsiyonlarının adedi put opsiyonlarının adedini geçebilir bu da beklentilerin pozitif ama gerçekleşmelerin negatif olduğu bir fiyat hareketi görmemize yol açabilir.
Örneklemek için en yakın tepe-dipteki hareketlere bakalım. http://www.varant.db.com/TR/binaer_view.asp?binaernr=2431 bağlantısındaki bültende endeks tepe yapmadan hemen önce 21milyon put, 4,3milyon call varantı alınmış. Ekim ayında dip yapmadan biraz önce 24 Eylül’de ise http://www.varant.db.com/TR/binaer_view.asp?binaernr=2480 endeks call varantları 20milyon, put varantları ise 4,5 milyon olmuş.
Herhangi bir bilimsel göstergeye dayanmamakla birlikte, gözlemlenen olgu: Yatırımcılar endeks tepeden ya da dipten dönüş yaptığında tersi yönde pozisyon açmaya başlıyorlar. Endeks düşerken alım opsiyonları artıyor, yükselirken de put opsiyonları. Dönüşün ilk aşamalarında ise büyüyen pozisyonlar çok az karla veya maliyetine elden çıkarılıyor.
1 Aralık bültenine bu gözle bakarsak endeksin tepe yaptığını iddia edebiliriz.
Global piyasalarda Doların durumu tüm yatırım enstrümanlarının durumunu belirleyecek. Yatırımcıların en olumsuz baktığı yatırım araçları:
Dolar güçlenmeye devam eder ve bunun sonucunda emtia kompleksi trendleri kırıp serbest düşüşe geçerse bu durum risk varlıklarındaki değer kaybının hızlanmasına yol açabilir. Piyasalar açısından bir diğer risk ise daha önceki yazımızda değindiğimiz “ECB” likidite operasyonunun beklendiği gibi gitmemesi olabilir ki bu durum likiditeye bağımlı hale gelmiş piyasalarda tahmin edilemeyecek fiyat hareketleri oluşturabilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
23 Ekim 2024, Çarşamba
Bankacılık sektöründe dengeli fırsatlar var
Devamını Oku -
13 Ağustos 2024, Salı
Ekonomide Stagflasyon olması halinde hangi sektörler öne çıkar
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Fiyatlar düşerken fonlar ve yabancılar hangi hisselerde pozisyon artırdı?
Devamını Oku -
17 Temmuz 2024, Çarşamba
Son 3 ayın en yüksek getiri sağlayan şirketleri
Devamını Oku -
20 Haziran 2024, Perşembe
3 kâr marjına göre öne çıkan getirisi yüksek hisseler
Devamını Oku -
17 Mayıs 2024, Cuma
Esas faaliyet kar artışı pozitif olan PD/DD oranı düşük şirketler
Devamını Oku -
02 Mayıs 2024, Perşembe
Piyasa değeri yüksek 5 gıda şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
24 Nisan 2024, Çarşamba
Piyasa değeri yüksek 5 bilişim şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
17 Nisan 2024, Çarşamba
Endeksin 7 katı yükseldiler! Peki hangisi ucuz?
Devamını Oku -
29 Mart 2024, Cuma
Halka açıklık oranı düşük temettü veren BIST 30 hisseleri
Devamını Oku