Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasalar sıkıştı, bekle-gör stratejisi hakim

01 Ekim 2024, 08:54 - -

Ah Değerli okurlar,

Sonbahara girdik, ancak hala borsamız yerinde sayıyor.

Borsa İstanbul haftaya 10 bin seviyesinin altında başladı. Endeks hâlâ sıkışık bir görünüm sergiliyor. 5 Ağustos’tan bu yana adeta yerinde sayan Borsanın verdiği net mesaj; ekonomide atılacak yeni adımların beklentisi. “Faiz ne zaman inecek?” borsa yatırımcıları buna fokuslanmış durumda.

Ah, Değerli okurlar, faiz indirimi Kasım ayında beklenmeye başladı. Kasım'da bir faiz indirimi olabilir de. Ancak asıl önemli olan faiz indiriminin ardından ekonomi yönetiminin atacağı adımlar ve hamlenin piyasalarında nasıl karşılık bulacağı.

Ah, Değerli okurlar piyasaların dinamiklerini anlamak hiç kolay değil. Endeks son dönemde direnç seviyelerini aşmada zorlanıyor. Bu durum yatırımcılarda soru işaretlerine neden olurken, acaba para hangi hisselere ve sektörlere yöneliyor? Piyasanın gündemindeki gelişmeleri, öne çıkan hisseleri ve dikkat çeken sektörleri inceleyelim.

Ereğli THY’yi ve bankaları geride bıraktı, ancak hâlâ geride
Ah Değerli okurlar Ereğli yatırımcıları son iki yıldır mutsuz. Zira hisseler yerinde sayıyor. Erdemir, yıllık bazda yüzde 19 yükselirken, enflasyon yüzde 51 arttı. Son dönemde Erdemir daha hareketli. Ereğli Demir Çelik işlem hacmi açısından Bankaları ve Türk Hava Yolları’nı geride bıraktı.

Ereğli Demir Çelik, hacim bazında liderliği almış olsa da, piyasa değerine baktığımızda hâlâ Sasa’nın altında bir performans sergiliyor. Bu durum, yatırımcıların ilgi odağı değişirken şirketlerin değerleme süreçlerinde hacim ve piyasa değerinin ne kadar farklı dinamikler olduğunun altını bir kez daha çiziyor.

Borsa Endeksinde yatay seyir ve dar marjlı hareketler
Ah, Değerli okurlar, BIST 100 Endeksi haftanın son gününde 9.691 seviyesinden kapanış yaptı ve %-0,53 oranında değer kaybetti. Dolar bazında ise endeks 286 seviyesinde kaldı. Gün içerisinde 9.600 ile 9.800 seviyeleri arasında gidip gelen endeks, dar bir bantta sıkışık bir görünüm sergiledi. Piyasa geneline baktığımızda toplam işlem hacmi 99 milyar TL olarak kaydedilirken, yabancı yatırımcıların payı %38,28 seviyesinde sabit kaldı.

Bu yatay seyir, yatırımcıları kısa vadede yeni fırsatlar aramaya itiyor. Teknik açıdan baktığımızda ise endeksin, 8, 20, 50 ve 100 günlük ortalamaların altında işlem gördüğünü, ancak 200 günlük ortalamaya yakın bir seyir izlediğini görüyoruz. İlk destek noktamız 9.600, ilk direnç seviyemiz ise 9.800 olarak karşımıza çıkıyor.

Teknoloji ve Çimento Şirketlerine dikkkat edilmeli
Yatırımcılar teknoloji ve çimento şirketlerine dikkat etmeli. Kontrolmatik Teknoloji, Konya Çimento, Ege Endüstri ve Doğan Holding son zamanlardaki fiyat hareketleri ile dikkat çekiyor. İlerideki dönemde faiz indirimi ile bu hisseler daha fazla gündeme gelebilir.

Yatırımcıların Gözü Nereye Çevrildi?
Yatırımcılar ağırlıklı olarak Ereğli Demir Çelik, Türk Hava Yolları, Bim Mağazalar, Tüpraş ve İş Bankası (C) hisselerine yöneldi. Bu beş hissenin işlem hacmindeki payı, borsadaki toplam hacmin %23,6’sını oluşturuyor.

Endekste Yatay Seyir ve Sektörler Hareketlilik Öne Çıkıyor
Ah Değerli Okurlar, Genel görünümde endeks yatay bir seyir izlemeye devam ederken, yatırımcıların ilgisi belirli sektörlere ve hisselere yoğunlaşıyor. Bim Mağazalar, Türk Hava Yolları ve Turkcell gibi hisseler, yatırımcıların ilgi odağında olmaya devam edecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)