Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Petrolde büyük hareket yolda-2

01 Mart 2017, 10:19 - -

Son yazımda petrolde büyük hareket olabileceği iddiasında bulunmuştum. Petrol dünyadaki en önemli emtia, neredeyse tüm sektörlere etkisi var. Petroldeki hareket borsaları da etkiliyor, enflasyonu da etkiliyor.

Aşağıdaki grafikte Amerikan Petrolü WTIC ve onun korku endeksi OVX beraber gösterdim:

Son 10 yıllık grafiği incelediğimizde 2015 yılında petrolün kuvvetli direnci aşamadığını haftalarca bu bölgede kaldığını gözlemliyoruz. Bu esnada korku endeksi ise dip yapmıştı. Petrol fiyatı yorucu haftalar sonrası zemberekten boşanıp düşmeye başladığında korku endeksi de yükselmeye başladı.

2017 yılında 2015 benzeri fiyatlar aynı trendi tekrar haftalardır test ediyor, korku endeksi de dibe inmiş durumda.

Fiyat yine 2015 gibi mi olacak yoksa direnç kırılıp yeni yükseklere mi gideceğiz? Daha önce yaşananlar bir işaret ise şimdi de fiyatların gerilemesi olasılığı yüksektir.

Yatırımcı olarak OVX -volatilite bu kadar düşükken bu durumdan nasıl faydalanabiliriz?

Öncelikle kısa bir iki hatırlatma:

Opsiyonlar belirli bir prim karşılığında yatırımcısına alma/satma hakkı veren enstrümanlardır. Yükümlülük alana değil satana aittir.

Eğer call opsiyonu alıyorsanız fiyatlar yükselecek,

Put opsiyonu alıyorsanız fiyatlar düşecek,

Şeklinde düşünüyorsunuz demektir.

Call ve put birlikte alıyorsanız o zaman da hareket olacak volatilite artacak düşüncesi hakimdir.

Opsiyonların çeşitli metrikleri vardır ve bunların en çok kullanılanlarından biri delta, diğeri gama’dır. Delta dayanak varlık fiyatı bir birim değiştiğinde opsiyonun fiyatının ne kadar yükseleceğini hesaplar. Gama ise fiyat 1 birim değiştiğinde deltanın ne kadar hızlı değişeceğini söyler.

Delta call opsiyonlarında pozitif, put opsiyonlarında negatiftir.

Delta + Vadeli kontrat, delta nötr olarak adlandırılır.

ATM, parada / başa baş olarak adlandırılan opsiyonların deltası %50’dir.

Cari değersiz -Out Of Money opsiyonların ise deltaları %50’den düşüktür.

Petrol kontratı verilerine CME sayfasından ulaşıyoruz. En aktif kontratlar Nisan ve Mayıs:

Nisan opsiyonlarına bakmak için:

http://www.cmegroup.com/trading/energy/crude-oil/light-sweet-crude_quotes_globex_options.html

Opsiyonlar genelde 54 civarına yoğunlaşmış durumda.

54 kullanım fiyatlı Nisan vadeli call opsiyonu son fiyatı 1 dolar, put opsiyonu son fiyatı 0,95 dolar. Bu ikisini birden alırsak o zaman straddle stratejisi yapmış oluruz ve iki yönden birine hareket olursa veya volatilite artarsa para kazanırız.

Bu iki opsiyonunu birlikte alınması maliyetini 2/54 yaklaşık %4 olarak hesaplayabiliriz. Petrol yukarı ya da aşağı %4’ten fazla oynarsa sistem direkt para kazanmaya başlar. Petroldeki hareketlerinde genelde bir günde %5-10 arasında olabileceğini hepimiz biliyoruz.

Bu strateji Nisan vadesi için oldukça kabul edilebilir bir fiyat.

Başka bir strateji ise 2 tane 54 fiyatlı call opsiyonu almak 1 tane 54 fiyatından kontrat açığa satmaktır. Bu strateji delta-nötr olacaktır. Burada fiyat hızlı şekilde düşer /yükselirse kar edilir. Bir önceki opsiyon ile aynı maliyete gelir. Farkı iki ayrı piyasayı birden kontrol etmeyi gerektirmesidir. (opsiyon +vadeli)

Başka bir strateji ise 2 tane 54 fiyatlı put opsiyonu almak 1 tane 54 fiyatından kontrat uzun almaktır. Bu strateji de delta-nötr olacaktır. Burada fiyat hızlı şekilde düşer / yükselirse kar edilir. Bir önceki opsiyon ile yaklaşık aynı maliyete gelir. Farkı iki ayrı piyasayı birden kontrol etmeyi gerektirmesidir. (opsiyon +vadeli)

Daha ucuz maliyetli bir strateji 50 kullanım fiyatlı put, 60 kullanım fiyatlı call alarak bir strangle yapmaktır. Bu stratejide ana hedef volatilitenin artması beklentisidir. Strangle stratejisinin vadesinin Mayıs olması yatırımcı için daha avantajlı olacaktır.

Benzer stratejileri hisse senetleri ile yapmak istiyorsak:

XLE, USO opsiyonları NASDAQ borsasında işlem görür, bu şekilde işlem yapabiliriz. Hisse senetlerinde opsiyon yaparken bir kontratın kaç hisseye denk geldiğini mutlaka bilmeniz/sormanız gerekir. Yoksa yüklü pozisyon aldığınızı düşünüp çok küçük bir pozisyon almış olabilirsiniz.

Bize etkisi ne olur? Petrol düşüşü genelde bizde negatif algılanmaz bununla birlikte Amerikan borsalarına etkisi önemlidir. Eğer petrol düşüşü Amerikan borsalarında satışlara neden olursa o zaman global risk algısı artar bize negatif yansır. 2015 Şubat ayını hatırlayalım. Sert yükselişler ise genelde borsa yükselişlerine borsa yükselişleri de genelde gelişen ülke paralarına pozitif etki eder.

Bol kazançlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • misafir01 Mart 2017 13:01

    ruble/petrol korelasyonu 0.75 iken kanada doları/petrol korelasyonu 0.6.Ayrıca brezilya reali ve norveç kronu da petrol fiyatından çok etkilenir

  • misafir01 Mart 2017 12:55

    Petrol ile rus rublesi arasındaki korelasyon o kadar yüksek ki gözlerinize inanamazsınız.RUB/USD ile petrol grafiklerini aylık bazda kıyaslayınız.Örnek vermek gerekirse,petrolün dip yaptığı 2016 şubattan bugüne ruble dolar karşısında petrolün değerlenmesine paralel olarak Petrol ile rus rublesi arasındaki korelasyon o kadar yüksek ki gözlerinize inanamazsınız.RUB/USD ile petrol grafiklerini aylık bazda kıyaslayınız.Örnek vermek gerekirse,petrolün dip yaptığı 2016 şubattan bugüne ruble dolar karşısında petrolün değerlenmesine paralel % 50 değer kazandı.O zaman ruble almadığıma pişman oldum

  • misafir01 Mart 2017 12:47

    Analistler bu sene 70 dolar öngörüyorlar.Daha fazlası zor gerçekten.