Petrol – JPY – Borsalar korelasyon
Petrol fiyatları ile hisse fiyatları arasında özellikle 2016 yılında yüksek korelasyon vardı. Petrol Şubat ayında diplere doğru giderken hisse endekslerini de beraberinde sürüklemişti. Petrol yükselmeye başladığında ise endeksler de yükselmeye başlamıştı:
Petrol uzun dönemli trendlerini de tehdit eder şekilde hızlı gerileyerek 40USD altına geldi:
Petrol yükselirken hisselere destek olmuştu, şimdi düşerken hisselere etkisi olmuyor durumlar değişti mi?
Aynı şekilde JPY hareketleri de negatif olduğunda pek endeksleri etkilemez hale geldi:
JPY değerlendikçe piyasalara etkisi azalmaya başladı.
Hisse senetleri tarihi zirvelerinde, Amerika, yukarı giderken destekleyen tüm gelişmeler tersine dönmüş durumda ama bununla birlikte endekslerde küçücük bile olsa aşağı gitme isteği yok.
Teknik analiz yorumlarına baktığımda ise petrol ve borsa ilişkilerine yoğunlaşılmış durumda petrol düşüşü ile borsa düşüşü arasında ilişki kurarak nedensellik oluşturma çabası arttı.
Petrol konusunda belli başlı gelişmeler arasında Suudi Arabistan’ın petrol fiyatlarını aniden düşürmesi ve Asya’ya piyasa fiyatının altında satışa başlaması, İran’ın üretim kapasitesini her geçen gün daha da artırması fiyat üzerinde baskı oluşturdu.
Petrol fiyatları özellikle NATO toplantısında Rusya düşman ilan edildikten sonra düşmeye başladı:
Aynı tarihten itibaren de SP500 endeksi yükselişe geçti.
Petrolün düşmeye bu tarihte başlamış olması tesadüf de olabilir. Son yıllardaki gelişmelere baktığımızda ise finansın gerektiğinde bir silah olarak kullanıldığı dönemleri görebiliyoruz. En son SP şirketinin bizim notumuzu gereksiz yere indirmiş olması buna güzel bir örnektir.
Japonya’da ise durumlar biraz daha karışık. ABE hükümeti ve BOJ Başkanı Kuroda sadece parasal genişlemenin çok işe yaramadığını düşünerek politikaları değiştirmeye niyetlendiler. Bununla birlikte hisse alımlarının tutarlarını artırdılar. Hisse senetlerini merkez bankaları alırsa ülkelerin ekonomileri iyiye gider diye de bir varsayımları var. Son olarak BOJ Japon hisselerinin çoğunda %10 veya üstünde paya sahip.
Mali ve parasal politikaları bir arada kullanmaya çalışacaklar.
Bu ayın başında Bernanke’nin Japonya’yı ziyareti heyecan yaratmıştı. Amerika’yı kurtaran efsane Merkez Bankası Başkanı (!) Japonya’ya da akıl vermeye taktik öğretmeye gitmişti. Üzerinden bir süre geçmiş olmasına rağmen Bernanke etkisi pek görüldü diyemeyiz.
Son günlerdeki acayip gelişmelere bakarak özellikle yabancı endekslerde düşüş olacak demek için bira erken. Oyunun kuralları değiştirildi/değiştiriliyor olabilir. Petrolün epik düşüşü esnasında da borsalar çok etkilenmemişti, ancak belirli bir çöküş evresinde etki gözlemlenmişti. Petrol çöküşü bu sene 30USD/varil altına geldiğinde endeksler şiddetli bir düzeltme yaşadı. O tarihten bu yana da endeksler sürekli yükseldi.
JPY ise piyasaları ancak çok kısa sürelerle o da bir günde 500baz puan oynarsa etkiliyor. En son piyasalara olan etkisi 100 altına geldiğinde olmuştu o da 1 gün sürdü.
Sonuç olarak petrol ve JPY kritik desteklerde, buradan daha fala oynarlarsa bugüne kadar gelişmeleri gözardı eden piyasalar hızlı bir reaksiyon gösterebilir. Bizim piyasamızı petrol düşüşünün çok negatif etkilememesi gerekir sonuçta dünya üzerinde cari açık veren 3-5 ülkeden biriyiz bize yaraması gerekir. Bunun şartı ise endekslerdeki olası düşüşlerin %10 seviyesini geçmiyor olmasıdır.
Grafikte de görüleceği gibi biz de petrole karşı daha yi performans gösteriyoruz:
Şu an için petrol düşüyor, JPY değerleniyor endeks düşecek önermesi geçerli değil gibi görünüyor. Petrol 30, JPY 100 olursa o zaman senaryo değişebilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
23 Ekim 2024, Çarşamba
Bankacılık sektöründe dengeli fırsatlar var
Devamını Oku -
13 Ağustos 2024, Salı
Ekonomide Stagflasyon olması halinde hangi sektörler öne çıkar
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Fiyatlar düşerken fonlar ve yabancılar hangi hisselerde pozisyon artırdı?
Devamını Oku -
17 Temmuz 2024, Çarşamba
Son 3 ayın en yüksek getiri sağlayan şirketleri
Devamını Oku -
20 Haziran 2024, Perşembe
3 kâr marjına göre öne çıkan getirisi yüksek hisseler
Devamını Oku -
17 Mayıs 2024, Cuma
Esas faaliyet kar artışı pozitif olan PD/DD oranı düşük şirketler
Devamını Oku -
02 Mayıs 2024, Perşembe
Piyasa değeri yüksek 5 gıda şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
24 Nisan 2024, Çarşamba
Piyasa değeri yüksek 5 bilişim şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
17 Nisan 2024, Çarşamba
Endeksin 7 katı yükseldiler! Peki hangisi ucuz?
Devamını Oku -
29 Mart 2024, Cuma
Halka açıklık oranı düşük temettü veren BIST 30 hisseleri
Devamını Oku