Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Önceki hafta yükselen hisseler yükselmeye devam ediyor mu?

20 Nisan 2016, 14:38 - -

Dünkü yazımızda bir önceki haftanın en çok kaybeden BİST100 hisselerinden portföy oluşturup bir sonraki hafta elde edilen performansları incelemiştik.

Bu stratejiye dair bilgileri pek çok makalede, yurt dışı bloglarda okuyabilirsiniz. Üzerinde çok tartışılan bir stratejidir.

Bugün ise bu stratejinin tam tersini gerçekleştireceğiz:

Bir önceki haftanın en çok kazanan 5-10-15-20 hissesini alıp bir hafta taşısak ne getiri elde edebiliriz? Portföy daha mı iyi olur daha mı kötü olur?

Bu tip stratejilerin ana teması sıralama üzerine kuruludur, basit de bir hipotezi vardır. Hipotez çok düşenler yükselecek ya da yükselenler yükselmeye devam edecekler demek anlamına gelir.

Stratejilerin riski yok mu? Tüm stratejilerin vardır, bunun da var.

Piyasanın yönünü bizler tayin edemeyiz, çok düşecek, çok yükselecek dersek piyasa bizi sürekli mağlup eder.

Bunun yerine istatistiksel olarak başarılı stratejileri üretmek, sonra da bunları çalıştırmak gerekir.

Herhangi bir yatırım danışmanı size şu şu şu hisseyi alın, şimdi de satın diyebilir. İşler iyi gittiğinde herkes mutlu olacaktır ama işler kötüye gittiğinde yatırım danışmanından duyacağınız ilk cümle “o günkü koşullar öyleydi ya da nereden bilebilirdim düşeceğini” olacaktır.

Bizim yapmaya çalıştığımız ise saydam bir strateji tasarımı ile oynayan parçaları en aza indirip bildiğimiz bir yolculuğa çıkmaktan ibarettir.

Oyunun kurallarını kendimiz koyarsak oyunda başarılı olma şansımız artacaktır.

Zaman geçtikçe yeni oyunlar/stratejiler kurarak kazanma potansiyelimizi de artırmamız gerekir.

Sistem nasıl çalışacak konusuna geçebiliriz:

Her hafta Cuma günü kapanışında önceki Cuma günü fiyatları kullanılarak getiriler hesaplanacak

En yüksek getirili 5-10-15-20 hisse bir sonraki hafta portföyde taşınacak

Portföyler her Cuma yeniden değerlendirilecek

Uzun-Kısa aynı anda alınmayacak

Getiri grafiğini inceleyebiliriz:

Önceki haftanın en çok yükselen 5 hissesini alıp taşımak grafikte de görüleceği üzere oldukça agresif bir yatırım tarzını ifade ediyor. 5 hisseli portföy Temmuz 2015 tarihine kadar iyi getiri sağlıyor, bu tarihten sonra getirisinin önemli bölümünü ise aynı yılın Aralık ayına kadar geri veriyor. 10-15-20 hisseli portföyler ise daha stabil görünüyorlar.

2014-15 ve 2016 yılları için getirileri inceleyelim.

2014 yılı 5 hisse getirisi düşük 20 hisse getirisi ise tatmin edici düzeyde.

2015 yılını inceleyelim:

5 hisse portföy 2015 yılında da diğerlerine göre başarılı. Bununla birlikte tüm portföyler Temmuz ayından sonra sene sonuna kadar zarar üretmişler.

Önceki hafta gerileyen hisselerden oluşan portföyler ise yukarıdaki tablodan farklı olarak Ağustos ve Kasım aylarında çok büyük zararlar yaptıktan sonra Aralık ayında ciddi karlar elde etmişlerdi.

2016 yılına da bakalım:

2016 yılında da bir önceki haftanın güçlüleri bir sonraki hafta da kazandırmış görünüyorlar.

Hisse senetlerini hesaplamanın gerçekleştiği Cuma kapanışında aldığımı varsaydım. Bu varsayım yerine göre gerçekçi olabilir, olmayabilir.

Hesaplamaları seansın son 15 dakikasında yapıp kapanmadan işlem gerçekleştirilebilir. Bana daha doğru görünen ise alım satımları pazartesi açılışlarında gerçekleştirmek. Elimde sağlıklı açılış fiyatları olmadığı için bu şekilde hesaplayamadım. Bir başka çözüm ise hesaplamaları cumaları gerçekleştirip alım satımları Pazartesi kapanışlarında gerçekleştirmek olabilir. Eğer stratejimiz güçlü ise pazartesi getirilerinin de iyi olması gerekir.

Hesaplamalarda bir yanlışlık yok ise ele aldığımız yöntem makul bir strateji görünümünde.

Son olarak önceki hafta düşen/yükselen 5 hisse portföy ve BIST100 performansını da karşılaştıralım:

Grafikte ilgili dönemde BİST100 endeksinin ciddi oranda geride kaldığını görebiliyoruz. Endeks, yatırımcı için kriter değil.

Dosyayı bu adreste inceleyebilirsiniz. Dosyada hisse senedi detayları da mevcut. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)