Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Önceki ayın düşen hisseleri sonraki ay kazandırıyor mu?

28 Kasım 2016, 09:47 - -

Son yazıda dolar-borsa stratejisini Matlab ile örneklemiştik. Yorumlarda iki konu dikkatimi çekti. Öncelikle karmaşık bulanlar oldu, ikinci olarak da iyi giden fiyatı yükselene değil de diğerine yani kaybedene yatırım yapsak ne olurdu sorusu.

Matlab ile kodlama yapmak biraz karmaşık olabilir bununla birlikte Excel’e göre esnek ve performanslı olması tercih sebebidir. Dolar-borsa ikilisinde bir önceki karşılaştırma döneminde zayıf kalana ağırlık verdiğimizde stratejinin karları yerle bir oluyor.

Bugün Excel kullanarak bir önceki ayın en kötü performans gösteren 20-10-5 hisse senedini bir sonraki ay taşısak getiri elde edebilir miyiz inceleyeceğiz.

Yatırımcılara giden hisseyi almak/fiyatı yükselen hisseye yatırım yapmak nedense ters geliyor. Sürekli ucuzlamış bir şeyleri arayıp bulup ona yatırım yapmak istiyoruz. Hisse yeterince ucuzladıysa iyidir diye düşünüyoruz. Burada fiyat tek kriter olduğu için yeterince derin bir analiz olmamasına rağmen cazibesi de hiç bitmiyor.

Test kurulumumuz şöyle olacak:

2011 yılı başından bu yana XUTUM (bugünkü hisseler) endeksine dahil hisseler kullanılacak

Her ayın performansları sıralanacak

En kötü performansa sahip 20-10-5 hisse seçilecek

Seçilen hisseler bir sonraki ay taşınacak.

Alım ayın ilk günü yapılacak, son günü pozisyon satılacak.

Sistemi bu şekilde kurunca iyice ucuzlamış hisseleri satın alacağımızı garanti edebiliriz.

Bu sene hangi hisseleri almışız bakalım hemen:

Performansı grafikte inceleyelim:

Performans olarak en kötü 20 hisse daha iyi, hisse sayısı azaldıkça getiri de azalıyor.

Kaybeden hisselere yatırım 2013-16 yılları arasında yatay, 2016 yılında ikinci yarıda getiri artmaya başlamış durumda.

En fazla kaybeden 5-10 hisseye yatırım ise bu dönemde BİST100’den geride. Az hisse yatırımı 2013-16 arasında zararda.

Ucuza yönelmek doğal bir seçim olarak görülebilir ama sadece ucuzlamış olmak çok bir anlam ifade etmiyor, en azından bizim sistemimizde son bir ay tatmin edici bir getiri üretmedi. Kriterleri artırıp detaylandırabiliriz. Son 1 ay yerine 3-6-9-12 aylara da bakabiliriz, sonuç değişir mi incelemek lazım. Bir aylık getirilere göre ucuz hisselere yatırım yapmak çok büyük bir fark yaratmıyor diyebiliriz. Dosyayı incelemek isteyenler bu bağlantıyı kullanabilirler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • pilavli29 Kasım 2016 21:31

    Adnan Bey stratejinize iki önerim olacak: Birincisi "ay" biz insanların uydurduğu bir kavram, aybaşı ve sonunu kullanarak modeli çok kısıtlamışsınız, bunun yerine "son otuz günde en çok kaybeden hisseleri alıp otuz gün sonra satalım" deseydik ve sistemi her gün için çalıştırsaydık bence daha doğru test etmiş olurduk (iş günlerinde oluşan borsa verilerini kullandığımızdan otuz gün yerine 22 gün de olabilir). İkincisi bilimsel yöntem bakımından bir kontrol grubu lazım, stratejinin tersini, yani geçmiş aydaki en fazla kazandıran hisseleri almak fikri de denenebilirdi, acaba kazandırmaya devam ediyorlar mı diye. Ayrı bir yazı konusu olabilir :)

  • YENİÇERİ29 Kasım 2016 09:21

    ucuz ama düzenli bir karlılığı, temettüsü vb kriterlere göre ucuzlamış hisseleri seçsek ??? ben ucuz ama hikayesi olan hisseleri arıyorum