Küçük şirket başarı öyküsü
Middleby Corporation (MIDD)
Bu hafta piyasa hakkında yeterince yazdık, modellerin tamamı piyasadan uzak kalmayı tercih etmişlerdi. Bu tercihlerin şimdiye kadar doğru olduklarını görüyoruz.
Borsalarda irili ufaklı pek çok şirket işlem görüyor, bizim borsamızda da küçük şirket sayısı bir hayli fazla. Mikro ölçekte şirketler de son yıllarda arttı. Yatırımcıların bu şirketlere özel ilgileri mevcut, küçük şirketlerin büyüme potansiyeli her şekilde ilgi uyandırıyor.
Bugün küçük bir şirketin nasıl başarı öyküsü yazdığını MicroCapClub sitesinden aktaracağım.
Neden bizde böyle başarı hikayesi çıkmıyor ona da okuyucularımız karar versin.
***
Selim Bassoul 2011 yılında 40milyon $ değerindeki Middleby Corporation CEO pozisyonuna getirildi. Selim firmaya 1996 yılında katılmasının ardından Southbend bölümünü yukarı çekti, 1999 yılında COO olduktan sonra ise firmanın kaderini değiştirdi. 2001 yılında CO olduktan sonra ise firmanın tüm yükünü omuzlayan Selim Bassoul yetenklerinden emindi, firmasına ve yapabileceklerine güveniyordu. Kendinden o kadar emindi ki yeni aldığı evini satarak şirketin hisselerini aldı ve şirkette en büyük ikinci hissedar konumuna yükseldi. Selim Bassoul’un hocası Costco kurucusu Jim Sinegal ve akıllı fanatik olarak nitelendiriliyor.
Bassoul CEO pozisyonuna geçtikten sonraki 15 yılda yönünü yitirmiş, kültürsüz, yavaş hareket eden uyuklayan gıda araçları üreticisini değerini sürekli katlayan bir makinaya çevirdi.
Bassoul liderliğinde şirketin gelirleri 2001 yılındaki 101milyon $ tutarından 2015 yılında 1,8milyar $ tutarına yükseldi. Operasyonlardan elde edilen nakit tutarı 13,9 milyon $ rakamından 249milyon $ rakamına büyüdü. Net gelir ise 1,6milyon $ iken 191milyon $’a yükseldi. Bu dönemde hisse sayısı ise genelde aynı kaldı. MiddleBy hissedarları son 15 yılda yıllık ortalama %38,6 bileşik getiri elde ettiler.
MiddleBy Grafiği 2001 sonrasına dikkat:
Bütün iyi firmalar küçük olarak işe başlamışlardır. Bir noktada ise akıllı fanatikler tarafından ya kurulur ya yönetilirler. Yatırımcılar olarak bilinen akıllı fanatikleri inceleyerek bir sonrakini başkalarından önce bulma şansımızı artırabiliriz.
Selim Bassoul’un Yolculuğu:
Selim Lübnan’da doğmuş. 12 yaşında Beyrut’ta iç savaşın çıktığını hatırlıyor. Ailesi Lübnan’da bilinen bir aile, malı çok ama nakdi az. Bu dönemde Selim babasının annesine “cebimde sadece 20 dolar var ne yapacağım şimdi” dediğine şahit olur. Bu konuşma Selim üzerinde büyük bir etki yapar ve o anda kararını verir: Ben asla fakir olmayacağım.
Selim’in ailesi çok gururlu ve saygıdeğer insanlardır ama zaman iyi bir zaman değildir. Selim neredeyse iş bulmak için okulu bırakmak üzereyken ailesi buna karşı çıkar.
Selim annesinin omuzlarını tutup sarsarak “Asla başkası için çalışmayacaksın” demesini unutamadığı ve bunun kendi üzerinde büyük bir etki yarattığını söyler.
Selim iyi bir öğrencilik dönemi sonrasında Beyrut’taki Amerikan üniversitesine başlar. Sonrasında yüksek lisans için Amerika’da Kellogg School Of Management yolunu tutar. Ailesi Selim’i okutabilmek için ellerindeki son araziyi satmıştır.
Selim ailesinin yaptığı bu fedakarlığı asla unutmaz. Ailesi onu okutabilmek için ellerindeki tek varlığı satmıştır. Bu durum Selim’in hırsını artırır kişiliğini yüceltir.
Northwestern Üniversitesi’nde öğrendiği en önemli derslerden biri bir finans profesörüne aittir: “Ne kadar zengin olursan ol finansal olarak gücün ne kadar kudretli olursa olsun unutma ki nakit daima kıraldır. Sen nakiti yönetmek zorundasın”
Firmayı net gelir ile değil nakit ile yönetirsin. Nakdin kral olduğu Ortadoğu kültüründen gelen Selim için bu sözler çok anlamlıdır. Savaş zamanında borçlanma olmaz sadece nakit vardır.
Mezun olduktan sonra Selim 8 yıl sağlık sektöründe çalışır. Daha sonra gıda endüstrine geçer Premark şirketinde 8 yıl pazarlama ve satış departmanlarında çalışır.
Bassoul MiddleBy şirketinin sorunlarının farkındadır ama firmanın büyük potansiyeli olduğuna inanmaktadır.
Selim’in sözleriyle aktaralım: “Önemli bir marka Middleby, dönen fırını icat ederek pizza işini otomatikleştirdiler ama odak noktalarını yitirdiler. Ana yeteneklerini yitirdiler. Bu çok büyük bir iddia. Kimse bana yalan söylemedi. Başlangıçtan itibaren şirketin nereye gidebileceğini garanti edemeyeceklerini söylediler. Çabalıyorlardı ve dönüşümün bir parçası olmamı istiyorlardı. “
Selim Middleby şirketine katıldıktan kısa süre sonra şirkete yatırım yapmayı kimse istemezken evini satıp şirketin hisselerine yatırım gerçekleştirdi ve ikinci büyük hissedar oldu.
Middleby Şirketi Geri Dönüş Hikayesi:
Middleby Marshall Oven Company 1888 yılında kuruldu. Amerika’da kurulan şirket yiyecek endüstrisine çok çeşitli ekipmanlar üretiyordu. Hazır gıda sektörü değişkendir, mevsimsellik vardır, yeni yeme alışkanlıkları geliştikçe müşteri talebi de çok hızlı değişir ve çabuk yemek restoranları bu durumdan etkilenerek yeni ekipman alma konusunda tavır değiştirebilirler. Hazır gıda sektörüne ekipman üretimi yapan şirketlerin tabiri yerindeyse atletik olmaları kötü zamanlarda yaratıcılıklarını konuşturup iyi zamanlarda bunun meyvelerini yemeleri gerekir. 1990ların sonlarında müşterilerin pizza, hamburger gibi hızlı yemek alternatiflerineb bakışları değişti daha sağlıklı gıdalar ön plana çıktı. Middleby düşen bir piyasada elinde çok fazla ürünle yakalandı.
1996 yılında Selim Bassoul Southbend bölümünü kara geçirme hedefiyle firmaya dahil oldu. İki yıl içerisinde Selim bölümü düzeltti ve sektörde ilk sorgusuz sualsiz garanti dönemini başlattı. Herhangi bir müşteri hiçbir açıklama yapmadan alım tarihinden sonraki 90 gün içerisinde malı iade edebilir ve parasının tamamını geri alabilir hale geldi. Koşulsuz garanti öyle etkili oldu ki pazar payı yükselişi uçuşa geçti ve fiyat karar alma kriterlerinde geriye itildi.
1998 yılında firma 20 milyon $ borç problemi yaşadı. Firmanın finansallarını derinlemesine inceleyen firma yetkilileri Selim Bassoul’u COO olarak görev yapması için Chicago’ya davet ettiler. Bassoul bu görevde firmayı ayağa kaldırmak için Southbend departmanındaki taktiklerini kullanmaya başlayacaktı.
1998-2002 arası firma finansalları:
Selim firmaya baktığında savruk ve odaklanamayan bir yapı görüyordu. Firmanın 10000 çeşit ürünü ve 1064 çalışanı vardı. Firma rekabet üstünlüğünün olmadığı ve düşük marjlı sektörlere girmişti. Bassoul hemen 5000 ürüne veda etti, işgücünü 200 kişi civarında azalttı. Firmayı işlerin “sıcak” tarafına yoğunlaştırdı bu da satıcıları azaltıp hammadde maliyetlerini düşürdü.
Bassoul daha sonra uluslararası operasyonlar bölümlerini kapadı ve bu personelleri diğer bölgesel ofislere yerleştirdi. Firmanın genel müdürlüğünü de havalı ofis binasından Elgin fabrikası içine taşıdı.
…
Devamı Pazar.
Tüm okuyucularımıza iyi hafta sonları diliyorum.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
eren20 Mayıs 2016 15:38
sahane bir basari hikayesi
-
eren20 Mayıs 2016 14:15
warren buffet tarzı adlı kitabı okur gibi oldum. çok güzel bir yazı emeğinize sağlık.
-
11 Kasım 2024, Pazartesi
Trump’ın zaferi Türkiye’yi nasıl etkileyecek?
Devamını Oku -
06 Kasım 2024, Çarşamba
Trump geliyor, peki piyasalar hazır mı?
Devamını Oku - 28 Ekim 2024, Pazartesi Devamını Oku
-
22 Ekim 2024, Salı
Altın ve gümüşte yükseliş nereye kadar sürecek?
Devamını Oku -
01 Ekim 2024, Salı
Piyasalar sıkıştı, bekle-gör stratejisi hakim
Devamını Oku - 11 Eylül 2024, Çarşamba Devamını Oku
-
12 Ağustos 2024, Pazartesi
Merkez’in faiz sinyali hangi şirketleri etkileyecek?
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Finansal dalgalanmanın ortasında neler oluyor?
Devamını Oku -
23 Temmuz 2024, Salı
TCMB’nin faiz kararı ve piyasaların seyri
Devamını Oku -
01 Temmuz 2024, Pazartesi
Gri listeden çıkış ve CDS’lerin seyri
Devamını Oku
- ARACI KURUM RAPORLARI
- 08:41Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
- 15:28Tekfen Holding yılbaşından bu yana %118 kazandırdı
- 08:24Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
- 15:03Türk Hava Yolları hissesinde kurumların en yüksek beklentisi yüzde 82.3
- 09:03Bugün dikkatler NVDA’nın sonuçlarında! Hayal kırıklığı olacak mı?
- Tümünü Göster