Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Kritik bir döneme giriyoruz

28 Ekim 2024, 17:40 - -

Ah değerli okurlar, küresel piyasalarda tansiyon yükseliyor! İsrail-İran gerilimi ve Japonya seçim sonuçları ekonomik dalgalanmalara yol açarken, temkinli adımlar atmalısınız.

Ah değerli okurlar, küresel piyasaların gerginliği her geçen gün artıyor. İsrail ve İran arasındaki karşılıklı saldırılar sadece bölgeyi değil, tüm dünyayı etkileyebilecek bir boyuta evriliyor. Bu çatışmalar, özellikle enerji fiyatları üzerinde büyük bir etkiye sahip. Aynı zamanda ABD ve Japonya gibi büyük ekonomilerin hareketleri de dikkatle izleniyor. Önümüzdeki günlerde, piyasalarda çok daha büyük dalgalanmalar bekliyorum.

Piyasalarda dalgalanmalar devam ediyor

Ah değerli okurlar, bu süreçte Japonya seçim sonuçları da piyasalara yön veren önemli faktörlerden biri oldu. Japonya'da eski Başbakanı Şinzo Abe suikastının gölgesinde yapılan seçimleri Abe'nin partisi Liberal Demokrat Parti (LDP) kazandı. Ancak LDP ve ortağı parlamentoyu kontrol için gereken 233 sandalyenin altında, 215 seviyesinde kalmış durumdalar. Bu durum, Japon yeninde dalgalanmalara yol açtı. ABD Doları/Japon Yeni 152,89 seviyesinde bulunuyor. Öte yandan, Japonya Merkez Bankası'nın gelecekteki faiz kararlarını belirsiz hale getirdi. Aynı zamanda, Çin'deki endüstriyel şirketlerin düşen kârları da Asya piyasalarını olumsuz etkiliyor. Asya seansında yaşanan bu gelişmeler, tüm dünya piyasalarını etkilemeye devam ediyor.

İran ve İsrail gerginliği büyüyor

Ah değerli okurlar, İsrail’in İran’a saldırısı gerilimin tırmanmaya devam etmesine yol açıyor. İran'ın cevabı gerilimin süreceğine işaret ediyor. ABD’deki seçimlerden sonra ise ABD’nin İsrail’e koşulsuz desteğinin sonlanması makul olandır. Eğer destek aynı boyutta devem ederse bölgedeki gerilimin tonunda da ciddi  bir artış yaşanması gündeme gelecektir.

Sonuç olarak

Ah değerli okurlar, tüm bu gelişmeler küresel ekonominin zorlu bir süreçten geçtiğini gösteriyor. İsrail-İran gerginliği, Japonya seçim sonuçları ve ABD’deki seçim sonrası yaklaşımı ve ekonomik hamleleri piyasaların yönünü belirleyecek. Bu dönemde yatırımcıların çok daha dikkatli olması gerekiyor. Önümüzdeki haftalarda ise daha fazla belirsizlikle karşı karşıya kalacağız. Bu süreçte en önemli şey, gelişmeleri yakından takip etmek ve riskleri doğru yönetmektir.

Temettüleri ile dikkat çeken şirketler
Ah Değerli Okurlar, tüm bunların yanında 2024 yılı itibarıyla yüksek temettü veren şirketler arasında dikkat çeken isimler var. Özellikle otomotiv sektöründen Ege Endüstri 103 TL brüt temettü ile, 10,128 TL kapanış fiyatına karşılık listenin ilk sırasında yer alıyor. Türk Traktör 89,94 TL brüt temettü ile ve Çelebi 63 TL brüt temettü ile öne çıkıyor. Ford Otosan 57,55 TL brüt temettü ile ve Doğuş Otomotiv 52,27 TL brüt temettü ile temettü verimlilikleriyle öne çıkıyor.

Dolar ve altın piyasaları hareketli

Ah değerli okurlar, dolar toparlanıyor olsa da piyasalarda çelişkili sinyaller var. ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin yükselmesi, doların üzerindeki satış baskısını artırabilir. Altın ise jeopolitik risklere rağmen henüz beklenen sert yükselişi yapmadı. Altın ve gümüşün yukarı yönlü hareketlerinin devam etmesi bekleniyor. Altının Onsunda 3000 dolar hedefi korunuyor. Önümüzdeki dönemde bu piyasalardaki hareketleri dikkatle izlemek gerekiyor.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir dost28 Ekim 2024 21:13

    Yetkililer ne zaman açik soygunculuk ceza òyle bir ceza ki bir daha tevessul etmiyecek ceza. Lilak koton tmsf ye gecsin ihlas holdingle birlikte.