Korelasyon ve volatilite hesapları
Dünkü yazımızda analist deyimiyle ifade ediliş tarzından çok daha farklı kullanım alanları olduğunu göstermiştik. Bugün hesaplamalarımıza devam edeceğiz.
Hesaplamalarda kullandığım dosyayı buradan indirebilirsiniz. Dosyayı Espen Gaarder Haug’un kitabı eklerinden alıp Türkçe’leştirdim.
Dosyadaki veriler güncel değil, okuyucularımız dilediği veri ile kullanabilirler.
Korelasyon ile birlikte volatilite de çoğu zaman konuşma konusudur: Volatilite arttı, düştü, yatay vs anlatılır. Peki volatilite nasıl hesaplanır bunu size söyleyebilecek bir analist var mı? Volatilite konusu da korelasyon gibi bir şehir efsanesidir. Bugün bu efsanenin perdesini aralayacağız.
Dosyada volatilite 3 ayrı yöntemle hesaplanabilir:
Kapanış/Kapanış
Yüksek/Düşük
Yüksek/Düşük/Kapanış
Her 3 yöntemin de kendine has avantajları dezavantajları var.
Volatilite hesaplamak için fiyatları değil getirileri kullanmak gerekir. Fiyat volatilitesi finansta kullanılmaz ve farklı menkullerin çok farklı fiyatları olacağı için ortaya çıkan metrik karşılaştırılamaz olacaktır. Getiriler ile elde edilen volatilite ise karşılaştırılabilir.
Volatilite uzun dönemli 250 gün ya da kısa dönemli 20 günlük kayan pencere döenmleri için hesaplanabilir. Hesaplanan veriler grafik ile incelenebilir, karar alma konusunda yardımcı olabilir.
Volatilite artışı ile fiyatların düşüşü arasında genelde negaitf korelasyon vardır: Fiyatlar düşerken volatilite artar; fiyatlar yükselirken volatilite düşer. Bazı menkullerin karakteristik volatilite özellikleri vardır. Eş hisse işlemi yaparken fiyat farkları kadar volatilite farkları da işleme konu olabilir. Volatilite farklarını opsiyonları kullanarak işleme alabiliriz.
Dosyada kullanılan formüller normal fiyat verisini alıp log getirilerin volatilitesini hesaplıyor bu sayede sizleri birkaç hesap yapmaktan da kurtarıyor.
Dosyayı kullanarak BIST100 ve USDTY arasındaki 20 günlük korelasyonları hesapladığımızda aşağıdaki grafik ortaya çıkıyor:
Grafikte de rahatlıkla görüleceği üzere korelasyon değişkenlik arzediyor. Bununla birlikte sıfır eksenine yanaştığı yerler iyi bir işlem fırsatı veriyor görüntüsünde.
Aynı dosya ile 20 günlük volatiliteleri hesaplayabiliriz:
Volatilitelerin farkını alarak USDTRY ve BIST arasında işlem fırsatı veriyor mu inceleyelim:
Grafikte gözlemlediğimiz BİST100-USDTRY volatilite farkı iyice yükseldiğinde veya düştüğünde fırsat yaratıyor.
Volatilite konisi bize çeşitli günlere dair volatilitenin nasıl dağıldığını gösteriyor. Bu da bize tarihsel olarak yüksek mi yoksa düşük volatilite rejimindeyiz anlatıyor.
Basket volatilite dün kullandığımız portföy varyansı hesabı ile aynı işlemi gerçekleştiriyor. Güel tarafı Excel’in kafa karıştırabilecek matris hesaplamaları yerine kod kullanarak hesaplamaları gerçekleştirmesi.
Dosyadaki örneği buraya alalım:
Weights ağırlıklar, Volatility ise volatilite değerleri. Bu kombinasyona bir de korelasyon matrisinin girmesi gerekiyor.
Korelasyon matrisinin de alt bölümünün boş olması gerekiyor. Portföy volatilitesinin önemi konusuna Riske Maruz Değer ile devam edeceğiz.
Tüm okuyucularımıza güzel bir hafta sonu diliyorum.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
11 Kasım 2024, Pazartesi
Trump’ın zaferi Türkiye’yi nasıl etkileyecek?
Devamını Oku -
06 Kasım 2024, Çarşamba
Trump geliyor, peki piyasalar hazır mı?
Devamını Oku - 28 Ekim 2024, Pazartesi Devamını Oku
-
22 Ekim 2024, Salı
Altın ve gümüşte yükseliş nereye kadar sürecek?
Devamını Oku -
01 Ekim 2024, Salı
Piyasalar sıkıştı, bekle-gör stratejisi hakim
Devamını Oku - 11 Eylül 2024, Çarşamba Devamını Oku
-
12 Ağustos 2024, Pazartesi
Merkez’in faiz sinyali hangi şirketleri etkileyecek?
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Finansal dalgalanmanın ortasında neler oluyor?
Devamını Oku -
23 Temmuz 2024, Salı
TCMB’nin faiz kararı ve piyasaların seyri
Devamını Oku -
01 Temmuz 2024, Pazartesi
Gri listeden çıkış ve CDS’lerin seyri
Devamını Oku
- ARACI KURUM RAPORLARI
- 08:41Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
- 15:28Tekfen Holding yılbaşından bu yana %118 kazandırdı
- 08:24Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
- 15:03Türk Hava Yolları hissesinde kurumların en yüksek beklentisi yüzde 82.3
- 09:03Bugün dikkatler NVDA’nın sonuçlarında! Hayal kırıklığı olacak mı?
- Tümünü Göster