Konut fiyatları geriliyor
Son 5 yılın en gözde yatırım aracı kuşkusuz konut. Ev almak neredeyse bir statü sembolü oldu. Sadece ev almak yetmiyor, koşulların sonuna kadar zorlandığı evleri almak gerekiyor.
Ev fiyatlarını belirleyen faktörlerin en başında talep geliyor kuşkusuz talebi de etkileyen en önemli faktörlerden biri düşük faizli uzun vadeli kredi. Son aylarda sürekli faizlerin düşürülmesinin istenmesi konut sektörüne destek olarak yorumlanmalı. Konut satılacak ve bunun çarpan etkisi ile ekonomi büyüyecek. Bu varsayımda parayı tahsil edenlerin tekrar ekonomiye aktaracakları kabulü var. Eğer parayı tahsil edenler piyasaya dönmezlerse o zaman beklenen etki de gerçekleşmez. Ev fiyatlarının ciddi arttığını bunu da spekülasyonu artırdığını biliyoruz. Bununla birlikte Hürriyet Emlak Endeksine göre fiyatlar artışı hızı durdu ve gerilemeye başladı:
Ticaride de benzer bir durum söz konusu:
Grafiklere bakınca ikisinde de 2016 Temmuz ayından itibaren konut fiyatlarının ciddi arttığını görebiliyoruz bu dönemde konuta yatırım kazandı. Fakat endeksin ilan değerlerine göre hazırlandığını eklemek gerekir, ilan veriyor olmak satıyor olmak anlamına gelmez. Grafiklere bakarak Temmuz sonrası ilan verenlerin satış fiyatlarını yukarı çektiklerini söyleyebiliriz.
REIDIN GYODER yeni konut fiyat endeksinde ise durum biraz daha farklı:
Son 6 aydır fiyatlar artmak bir yana düşüşe geçmiş.
Stok erime hızına bakarsak %4 civarında olduğunu göreceğiz. Her ay yeni stoklar ilave edilirken satışlar giderek daha az gerçekleşiyor. Stokların hızlı erimesi için fiyatların gerilemesi gerekir.
Stoklar elde ama konut alabilecek kişilerin durumu nasıl onu da REIDIN endekslemiş. Endekse göre 10 yıl vadeli konut kredisi ile ev alabilenlerin oransal dağılımı ortaya çıkmış. Grafik ortalama gelirlere göre ülke genelinde çok az bölgede vatandaşların ev alabildiklerini gösteriyor. Endeksin 100 ve üstünde değerleri konut almak için yeterli gelirin olmadığını gösteriyor.
Aynı raporda vatandaşların gücünün kiraya yettiği ifade edilmiş.
Satılan konutların 1/3’ü peşin kalanı kredi ve senetle alınıyor:
Kredi ödeme gücü pek çok ilde gerilediği için satışlar da azalıyor. Ortalama 200.000 TL değerinde bir konut alıp 60.000 peşin verdiğimizde geriye 140.000 TL borç kalır. Bu rakamı kredi aldığımız varsayımı ile aylık ödemesi bankalara göre 1950-2150 arasında değişiyor.
İstanbul koşullarında 200.000 TL fiyatlı bir ev ise ancak şehrin iyice dışında ve küçük projeler için geçerli. Bu eve sahip olunduğunda ulaşım masrafını da ilave etmek gerekir. Bu da 4 kişilik bir aile için aylık 800 TL’ye gelir.
Son kale olarak nitelenebilecek ev fiyatları tekliyor, satıcılar alıcı bulamıyorlar. Alıcılar ise pek piyasada yoklar. Hemen hemen her projede ziyadesiyle stok mevcut.
Borsadaki durumu ise GMYO endeksi ile ölçebiliriz:
GMYO endeksi 5 yıllık grafik yeni zirve görmüyoruz. İlave olarak GMYO FK 4, PD/DD ise 0,70.
GMYO endeksinde 27 hisse var, bunların son 3 yıl temettü verimi %1 üzerinde olanların sayısı 10, en yüksek temettü ortalamasına sahip hisse ise Panora ve Akmerkez GMYO:
TL sürekli değer kaybederken ve FITCH derecelendirme not değişikliği kapıdayken alıcıların fazla istekli olmamasını anlamak normal. Bununla birlikte yukarıdaki grafiklerde de gösterdiğim gibi sorun bugünün sorunu değil, birikerek geliyor. Bugün yapılan sadece kanamayı durdurmak için pansuman yapmaya çalışmaktan ibaret. İlave olarak basından okuduğumuz kadarıyla bankalar kredi vermek için bin dereden su getiriyorlarmış, bu da önümüzdeki günlerde konut piyasasının pek parlak olmayacağını gösteriyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
melih demir10 Ocak 2017 16:04
intira bey aslında önemli bir durum bu konuda bir araştırma yazınızı bekliyoruz*
-
melih10 Ocak 2017 16:03
bu halk gyo nun hisse göşçüşüde bundanmıdır acaba..millete halka açarak 1.3 lardan verdiler sonra halk bank 0,85 lerden hisseleri geri alıyor ..toplam 70 milyon lot falan galiba ..anormal işler ***
-
melih 10 Ocak 2017 16:01
bu finans merkezi arazisi 28 bin m2 civarıydı kaç bin m2 inşaat varki 750 milyon+kdv den bahsediliyor..arsa değeride 680 milyon deniyor yaklaşık maliyet 1 milyar 430 milyon +kdv anormal muazzam bir maliyet nedir bu..**
-
haydar10 Ocak 2017 15:47
ekgyo dışında diğer bazı gruplarda pozisyon almış bir grup var..hepsi beklemede..yüklü malları var..çıkamıyorlarda..sıkıştılar..hepsi koordineli hareket ediyor..
-
melih demir10 Ocak 2017 15:05
2 tane çok önemli kamu bankası gyo ları yatırımcılarını süründürmeye devam ediyor..vakıf ve halk gyo lar....sancaktepe muazzam kar yazacak rapora göre..finans merkezi önemli başlandı..oradaki problem halk gyo..750 milyon artı kdv inşaat diyor******izlenmeli çok önemli**nasıl bir maliyet kaç bin m2 inşaat var..arsa payı koyulunca bu maliyet incelenmeli***
-
23 Ekim 2024, Çarşamba
Bankacılık sektöründe dengeli fırsatlar var
Devamını Oku -
13 Ağustos 2024, Salı
Ekonomide Stagflasyon olması halinde hangi sektörler öne çıkar
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Fiyatlar düşerken fonlar ve yabancılar hangi hisselerde pozisyon artırdı?
Devamını Oku -
17 Temmuz 2024, Çarşamba
Son 3 ayın en yüksek getiri sağlayan şirketleri
Devamını Oku -
20 Haziran 2024, Perşembe
3 kâr marjına göre öne çıkan getirisi yüksek hisseler
Devamını Oku -
17 Mayıs 2024, Cuma
Esas faaliyet kar artışı pozitif olan PD/DD oranı düşük şirketler
Devamını Oku -
02 Mayıs 2024, Perşembe
Piyasa değeri yüksek 5 gıda şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
24 Nisan 2024, Çarşamba
Piyasa değeri yüksek 5 bilişim şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
17 Nisan 2024, Çarşamba
Endeksin 7 katı yükseldiler! Peki hangisi ucuz?
Devamını Oku -
29 Mart 2024, Cuma
Halka açıklık oranı düşük temettü veren BIST 30 hisseleri
Devamını Oku