Kasım kayıpları geri alındı mı?
BORSADA GEÇTİĞİMİZ HAFTA
Hafta sonu Kayseri’deki terör saldırısında yaşamını yitiren şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Terörün kökünün kazınması ve son terörist de ortadan kaldırılana kadar mücadelenin devam edeceği konusunda devletimize sonsuz güveniyorum.
Kasım ayını ciddi bir kayıpla bitiren borsa aralık ayında çok iyi gidiyor, kasım kayıpları neredeyse tamamen geri alındı. Geçtiğimiz hafta BİST100 endeksi TL olarak %2,46; dolar olarak %1,23 yükseldi, TL bazında sadece iki gün küçük sayılabilecek gerilemeler gördük, dolar bazında ise haftanın ilk günü %1’i aşan kayıp oldu.
TL getiriler:
Dolar bazlı getiriler:
Haftalık 3000 puan aralığında hareket eden BİST100 günlük yüksek-düşük farkları 920 puan civarında gerçekleşti. Endeks en yüksek 77904 en düşük 74908 arasında kaldı. Aralık ayı getirisi %4,86 seviyesinde bulunuyor.
Bu hafta XU050 hisselerinin sadece 5 tanesi geriledi, genel yükseliş 45 hisseyi yukarı taşıdı:
(ı) önceki hafta düşen bu hafta yükselen hisseler
(ıı) önceki hafta yükselen bu hafta yükselen hisseler
(ııı) önceki hafta yükselen bu hafta düşen hisseler
(ıv) önceki hafta düşen bu hafta düşen hisseler
XU050 endeksi haftalık olarak yükselen hisseler – düşen hisseler (artan azalan endeksine benzer) endeksi bu hafta da yükseldi:
BİST50 endeksi bu sene en yüksek %20,35 getiri üretmişti, haziran ayında 2016 getirisi %5.59’a kadar geriledikten sonra darbe girişimi öncesinde %16,49’a yükseldi. Darbe girişimi sonrasında 2016 yılı getirisi neredeyse sıfıra indi. Geçtiğimiz hafta kapanışında ise 2016 yılı getirisi %8,83 oldu. Endeks 2016 yılında sürekli daha düşük getirili tepeler yapıyor: 20,35-16.49-11,98-10,30-8,83. Bu endeksin zayıfladığını güç kazanıp yükselebilmesi için %11,98’i geçmesi gerektiğini gösteriyor.
Son 1 haftalık performansa baktığımızda İnşaat, Teknoloji ve Ticaret endeksleri öne çıktı. Geçtiğimiz haftanın yıldızı kadar yüksek olmasa da BMEKS bu kategoride en iyi getiriyi sağladı.
BMEKS 5 yıl aradan sonra büyük bir hacimle iyi bir haftalık yükseliş gerçekleştirdi. Belki sene sonu bilançosu beklentilerden iyi gelecektir:
Takip ettiğimiz 418 hissenin 266 adedi bu hafta pozitif getiri elde ederken spekülatif hisseler HER ZAMANKİ GİBİ yine öne çıktı.
DIRIT, Diriliş Tekstil kelimenin tam anlamıyla uzun süren durgunluk sonrası dirildi ve bir kat değerlendi. Her zamanki gibi herhangi bir özel durum yoktu. Geçmişte hissede buna benzer hareketler sürekli olmuş ve sonrasında daima başlangıç seviyesine veya altına dönülmüş:
BİST100 endeksine dahil hisselerden bir önceki haftanın en çok kazandıranlarının bu hafta ne yaptığına bakalım:
Bir önceki haftanın ortalama getirisi %8,21. Bu hafta bu grup ortalama getiri %1,62. TSPOR, ALCTL, METRO, KOZAL, DOCO listenin üst bölümünden son bölümüne indiler.
Bir önceki haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:
Önceki hafta yatay kalan zayıf hisseler grubu bu hafta %3,55 yükseldi. İyi performans gösterenler sat – kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta kar etti.
Bu haftanın BİST100 kaybettiren – kazandıranları:
2016 yılının en fazla kazandıran kaybettiren hisselerinin çoğunluğunu spekülatif grup oluşturuyor.
Geçtiğimizi haftaların kazananlar lideri TCHOL unvanını geri vermiyor. LİDFA ikinci sırada, POLHO üçüncü sırada. Geçtiğimiz haftanın üçüncüsü FLAP 11’nci sıraya geriledi. MENBA, ANELT, AVHOL, TRNSK, ULAS değerlerinin 2/3’ünü kaybetmiş durumda.
ANELT hakkındaki haberler bitmiyor, hisse bu sene %70 üzerinde geriledi:
Bu sene zirve görüp daha sonra gerileyen hisseler:
KIPA, GOODY, BAGFS, BIZIM, CLEBI bu senenin zirvesinden en fazla geriye düşen hisseler.
Diplerine yakın hisseler:
BRISA, TCELL, DOAS, ZOREN, ALBRK dip seviyesine yakın fiyatlarda işlem görüyor.
Zirve yapan kağıtlara bakalım:
SODA, TRKCM, ASELS, ENKAI yeni zirve yaptı; ANACM, ISCTR, EREGL, SISE zirvelerine yakın.
F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:
HALKB, VAKBN, ISCTR, YKBNK ucuz listede yer bulmuş durumda. MGROS pahalılıkta zirvede.
Piyasa değeri / Defter Değerine göre pahalı şirketler:
CRFSA lider. MGROS, IZMDC borç/öz kaynak oranları diğer hisselere göre yüksek. Bu listede EBITDA/EV değerleri %10 üzerinde olan şirketlerin uzun dönemde başarılı olması olasılığı yüksek.
PD/DD düşük şirketler:
PD/DD listesinden eksi defter değerli hisseler çıkarıldı. Listede 5 banka var. Bankalar defter değerine geri gelebilirse endeks yükselebilir.
BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosu sıralamasına bakalım:
EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında TRGYO, KOZAL, BIZIM, DOCO bulunuyor. Pahalılar arasında GOZDE, KARSN, AFYON, SAHOL dikkat çekici. Geçtiğimiz haftalarda EV/EBITDA ucuz görünen hisseler piyasa gittiğinde olumlu performans sergilemişti. EV/EBITDA oranları cazip şirketlerin sayısı fazla.
Borç/Öz kaynak en yüksek/düşük 20 adet hisseye bakalım:
BİST100 en değerli şirket 33,3 milyar TL ile KCHOL, en düşük değerli şirket 237 milyon TL ile IHLAS.
BİST100 GÜNLÜK:
BİST100 2016 yılının 5 ayı pozitif, 2 ayı yatay, 4 ayı ise negatif geçti, aralık ayı kasım ayının kayıplarını neredeyse geri aldı:
72500 önemli uzun vadeli destek, son hareket de buradan başladı. Kısa vadeli direnç olarak düşünebileceğimiz 77-78bin aralığına geldik. Küresel risk iştahındaki yüksek seviye bize de yatırımcıların gelmesine yardımcı oluyor. RSI henüz aşırı alımda değil, MACD sıfırı kesmek üzere.
XU100 uzun dönemde 9,06-11,06 F/K arasında hareket ediyor(du). Harmonik ortalama ise 10,06.
Geçtiğimiz hafta BİST100 F/K 8,56; BİST30 F/K ise 8,40 oldu. BİST100 ortalamaya göre %17,5 ucuz. Ağustos ayında 2013 yılından bu yana ilk defa alt sınırın da altına gelmiştik, endeks o noktadan tepki vermişti, 2016/9 bilançolarında banka karları patladığı için F/K tekrar alt sınırın altına gelmesine rağmen tepki vermek bir yana daha da aşağı gitmeye başladık. Aralık ayında bu trend dip yapmış görünüyor, 8 F/K kriz vs. olmazsa destek olarak çalışabilir ve cazip bir alım noktası olabilir.
TL’de değer kaybı durmuyor. Geçtiğimiz hafta da stres yüksekti.
Amerikan faizlerindeki ciddi artış TL ve diğer gelişmekte olan paraları kötü etkiliyor. Faiz düşürülsün ısrarı hala daha devam ediyor, demek ki TL’deki gerilemenin de devam etmesi olasılığı yüksek. TL son 3 aydır dolara karşı değer yitiriyor ama aynı zamanda diğer ülkelerden de negatif ayrışıyor:
ABD 10 yıllık faizinin artışı ve TL’nin değer yitirişine bu sene için bakarsak ekim sonrası değer kaybı artıyor:
ABD faizleri bu saatten sonra gerilemez gerilese de ancak düzeltme şeklinde kalır. Bizim de bu parametre değişikliğine göre hareket etmemiz gerekir. Faiz ABD’nin faizi artarsa artsın bizi ilgilendirmez diyorsak ayrı.
İyi haftalar, bol kazançlar.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
06 Kasım 2024, Çarşamba
Yeni dönemde piyasa değerlemeleri nereye gidiyor?
Devamını Oku -
23 Ekim 2024, Çarşamba
Bankacılık sektöründe dengeli fırsatlar var
Devamını Oku -
13 Ağustos 2024, Salı
Ekonomide Stagflasyon olması halinde hangi sektörler öne çıkar
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Fiyatlar düşerken fonlar ve yabancılar hangi hisselerde pozisyon artırdı?
Devamını Oku -
17 Temmuz 2024, Çarşamba
Son 3 ayın en yüksek getiri sağlayan şirketleri
Devamını Oku -
20 Haziran 2024, Perşembe
3 kâr marjına göre öne çıkan getirisi yüksek hisseler
Devamını Oku -
17 Mayıs 2024, Cuma
Esas faaliyet kar artışı pozitif olan PD/DD oranı düşük şirketler
Devamını Oku -
02 Mayıs 2024, Perşembe
Piyasa değeri yüksek 5 gıda şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
24 Nisan 2024, Çarşamba
Piyasa değeri yüksek 5 bilişim şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
17 Nisan 2024, Çarşamba
Endeksin 7 katı yükseldiler! Peki hangisi ucuz?
Devamını Oku
- ARACI KURUM RAPORLARI
- 08:41Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
- 15:28Tekfen Holding yılbaşından bu yana %118 kazandırdı
- 08:24Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
- 15:03Türk Hava Yolları hissesinde kurumların en yüksek beklentisi yüzde 82.3
- 09:03Bugün dikkatler NVDA’nın sonuçlarında! Hayal kırıklığı olacak mı?
- Tümünü Göster