Halka arzlar artık kazandırmıyor
Son yazımızda küçük şirketlerin karnesine göz atmıştık. Son düşüşte küçük şirketler nispeten de olsa sağlam kalmışlardı. Küçük şirketlerin önemli bölümü son yıllarda halka arz seferberliği çalışmaları neticesinde halka arz edildiler. Halka arz talep toplama ve serbest marj ile piyasadan gerçekleştirildi.
2012 yılından bu yana toplam 103 şirket halka arz edildi. Bunların 15 tanesi serbest marjla açılırken 88 tanesi talep toplama ile satıldı.
Halka arz sonrasında hisselerin kazandırıp kazandırmadığını ilk işlem tarihi gün sonundaki piyasa değerini referans alarak hesapladık.
Bu yaklaşım kendi içinde kusurlarını barındırıyor: Şirketler arz edildikten sonra temettü ödemiş olabilirler, ilk işlem günü şirket aşırı değerlenmiş ya da değer yitirmiş olabilir. Bununla birlikte bu tip bir değerlendirmenin iyi bir fikir verebileceğine inanıyoruz.
Halka arz edilen 88 şirket (talep toplama ile) ilk işlem günü sonundaki piyasa değerleri toplamı 18 milyar TL olmuş. Bu şirketlerin bugünkü piyasa değerleri toplamları ise 19,1 milyar TL
Bu rakamlar bize aradaki farkın çok az da olsa pozitif olduğunu söylüyor. Nominal rakamlara bakarak fikir yürütmek yanıltıcı. Biz içverim hesabı ile yatırımcının getirisinin %0,75 gibi bir değere ulaştığını görüyoruz ki borsada bir yatırımın bu kadar az getirmesi kabul edilebilir değil.
88 şirketten sadece 27 adedi bugün ilk işlem gördüğü günün piyasa değerinin üstünde işlem görüyor. Diğerleri zararda.
İlk işlem gününde piyasa değeri 50 milyon TL ve altında olan 40 şirket var. Bu hisselerden sadece 11 tanesi bugün pozitif değer üretmiş durumda.
İlk işlem gününde piyasa değeri 50-100 milyon TL arasında olan 11 şirketin sadece 3 tanesi o günkü değerinin üstüne yükselmiş.
50 milyon TL ve altındaki şirketlerin arz edildikleri tarihlerdeki piyasa değerleri toplamı 1,15 milyar TL, bugün bu değer 1,09 milyar TL ye gerilemiş.
Diyebilirsiniz ki bu dönemde borsa getirisi çok da iyi değil, haklı olabilirsiniz.
Karşılaştırmak için her bir hissenin ilk işlem gördüğü gün bir adet XU100 aldığımızı varsayar isek bu yatırımların iç verimi %3,14 olarak gerçekleşecekti. Bu oran da düşük olmasına düşüktür ama küçük şirketlerin ve son dönemde halka arz olan şirketlerin getirilerinden daha yüksek.
Serbest işlem marjı ise kendi içerisinde çok büyük anomali içeriyor. ASCEL isimli bir hisse örneğin 2012 yılında 45 milyar TL piyasa değeri ile işlem görmüş, bugün bu değer 666 milyon. 45 milyar TL ilgili dönemde borsadaki en değerli birkaç şirketin toplamından daha yüksek. BALAT mesela 1,3 milyar ile değerlenmiş şimdi 9 milyon TL. ISBIR 953 milyon TL değerlenmiş, şimdi 79 milyon TL.
Bu hisselerin grafiklerine bakıp ucuzladı alalım denilebilir mi? Bana göre doğru değil. Bu şirketlerin gerçek değeri nedir onun bulunması gerekir. Bunu da yatırımcılar en kolay EBIT çarpanı ile bulabilirler.
Talep toplama ile halka arz edilen şirketlerden bugünkü değerler ile kazandıranlar göz atalım:
%40 ve altında değer yitirenleri inceleyelim:
Kaybedenler listesi bir hayli kabarık.
Serbest fiyatla açılanlara da göz atalım:
Sonuç olarak borsamızda küçük şirketlerin başarı hikayesi yazdıklarını söylemek çok kolay değil. Bu şirketlerin önemli bölümü büyük ölçüde değer yitirmiş durumda. Kaybettiren hisselerin piyasa değerleri 11 milyar TL’den 7 milyar TL’ye gerilemiş durumda. Kazandıranların değerleri ise 6,3 milyar TL’den 10,6 milyar TL’ye yükselmiş.
Değer kazanan hisseleri inceleyip farkı nerede yarattıklarını bulabilirsek belki de küçük şirketlere yatırım konusunda bir rehber elde edebiliriz.
İyi hafta sonları.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
Intra BEy20 Mayıs 2016 19:34
Sayın Ezel Bayraktar: Yorumunuza katılıyorum. Hisse adetlerini eklesem daha doğru olacaktı. Muhtemelen de kazanan hisse sayısı iyice azalacaktı. En kısa sürede güncelleme yapacağım.
-
ALİ SABANCI20 Mayıs 2016 14:26
pegasusu unutmayın ,nasıl arz ettik 2013 18 tl sene 2016 14.90 , daha 15 milyon da kote ettirdik , yeni müdürümüz Nane ne demiş 1 küçük içince heryer uçarız
-
flamenco7220 Mayıs 2016 14:21
Halka arzdan hisse almak; Cuma pazarında satıp para kazanmak umuduyla, Etiler'deki bir manavdan, turfanda erik almak gibi bence:):)Neredeyse genelleme yapacak kadar sık yaşanan, kepazelikler seyredegeldik...Bu güven erozyonuna maruz kalan Türkiye sermaye piyasalarını denetleyen kurumlar, devlet, ve dolayısı ile vatandaş ne kaybettiğinin farkında mı?...Sannmıyorum hoccaaa:):):)
-
global20 Mayıs 2016 12:53
global menkul değerlere bak ohh. kutman halka nasıl arz yapılır çok iyi biliyor. limanıda arz edecek derken holdingi 3 liraya kadar yükseltip arz etmişti. yani hergün her fiyatttan halka arz yapıyor.
-
piyasa20 Mayıs 2016 12:29
çok güzel bir açıklma emeğinize sağlık .şünü bütün yatırmcılar tekrar tekrar okumalı ders niteliğinde.birde dollar bazında olsaydı daha güzel olacaktı.ama çok güzel bir yazı olmuş tşk.
-
ezel bayraktar20 Mayıs 2016 12:13
avod,odas ve orge bedelli/tahsisli sermaye artırımı yaptılar. sadece Mcap üzerinden gitmek doğru değil.
-
23 Ekim 2024, Çarşamba
Bankacılık sektöründe dengeli fırsatlar var
Devamını Oku -
13 Ağustos 2024, Salı
Ekonomide Stagflasyon olması halinde hangi sektörler öne çıkar
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Fiyatlar düşerken fonlar ve yabancılar hangi hisselerde pozisyon artırdı?
Devamını Oku -
17 Temmuz 2024, Çarşamba
Son 3 ayın en yüksek getiri sağlayan şirketleri
Devamını Oku -
20 Haziran 2024, Perşembe
3 kâr marjına göre öne çıkan getirisi yüksek hisseler
Devamını Oku -
17 Mayıs 2024, Cuma
Esas faaliyet kar artışı pozitif olan PD/DD oranı düşük şirketler
Devamını Oku -
02 Mayıs 2024, Perşembe
Piyasa değeri yüksek 5 gıda şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
24 Nisan 2024, Çarşamba
Piyasa değeri yüksek 5 bilişim şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
17 Nisan 2024, Çarşamba
Endeksin 7 katı yükseldiler! Peki hangisi ucuz?
Devamını Oku -
29 Mart 2024, Cuma
Halka açıklık oranı düşük temettü veren BIST 30 hisseleri
Devamını Oku