Futbol yorumcusu formasyonu
Piyasada her türden teknik analizci, yorumcu, stratejist bulabiliyoruz. Hemen hemen tamamı iş olup bittikten sonra analize girişiyor. Yükselişin veya düşüşün nereye kadar süreceği, neden gerçekleştiğini bir güzel açıklıyorlar. Bu bakımdan analistleri alınmasınlar ama futbol yorumcularına benzetiyorum. Futbol yorumcuları da maç bittikten sonra skora göre saatlerce yorum yapıyorlar. Yok onun yerine bu oynasaymış, yok alan daraltsaymış yok şu formsuz bu formdaymış vs.vs. Piyasada bu bilgi kirliliği arttıkça yatırımcıların da kar fırsatları yakalaması olasılığı azalıyor ya da var olan genel akıma uyarak ara kaybedebiliyorlar.
Bugünlerde hem televizyonlarda hem yorumcular tarafından yazılı olarak
1) Altının/gümüşün neden yükseldiği
2) Amerikan faizlerinin düştüğü
3) Dolar/TL
analizleri yapılıyor.
Bu üç enstrümanda da ciddi hareketler oldu.
Bu köşede piyasa analistlerinden farklı olarak kendi görüşümüzü ortaya koyup iş başlamadan fikir üretmeye gayret ediyorum. Siz değerli okuyucularımızın katkıları ile de yazılanların kalitesini sürekli artırmaya çalışıyorum.
Amerikan faizleri ile ilgili düşüşü 2016 aralık ayında yazmıştım:
https://goo.gl/3iYdPi
ABD faizlerinin gerilemesinin sonuçları da bellidir, genelde gelişmekte olan ülke varlıklarının değerlenmesi.
TL’de değerlenme için alınacak pozisyonu Trumpistan Tam Gaz başlıklı yazımda ele aldım. Strateji TL’nin borsadan daha fazla değerleneceği üzerine kuruluydu ve ABD faizleri yazısının bir devamı niteliğindeydi.
Altın ve gümüşün parladığı, yükselişe göz kırptığını da geçtiğimiz hafta ele aldım.
Bu hafta tüm stratejiler karlı şekilde yollarına devam ediyorlar.
Fiyatların nereye doğru hareket edeceğini tabi ki kimse bilemez. İşaretleri okuyarak bizim açımızdan zarar olasılığının en düşük olduğu senaryoları ele almaya azami gayret göstermek gerekir.
TL eğer ABD faizleri yükselişi ile birlikte değer yitiriyorsa ABD faizleri düşmeye başladığında değerlenebilir. Bu olasılık yüksektir.
Bizim açımızdan uzun vadede her türlü ekonomik gösterge bozuk olabilir ama bu kısa vadeyi etkilemez.
ABD faizleri yükselirken değerli metaller bir önceki diplerinin altına gelmiyorsa o zaman faizler düştüğünde de değerli metallerde yukarı hareket olacaktır.
Dünkü yazıda da ele aldım: Biz dünyadan bağımsız değiliz. Dışarıda ne pişiyorsa az çok bize yansır bizde de etkisi olur.
Bir diğer yurtdışı kaynaklı strateji Fransa’da Le Pen seçilmesi olasılığına dayalı pozisyon da karda devam ediyor.
Bu şekilde olasılıklara dayalı olarak pozisyon açmanın tabi ki riskleri de mevcut: ABD bonolarına talep olunca borsalarda bir şekilde satış olduğu geçmişte çok görüldü ama bu sefer borsalar düşmek bir yana daha da değerlendiler. Günlerdir ABD borsaları hayal bile edilemeyecek seviyelerde devam ediyor ve rekor üstüne rekor kırıyorlar.
ABD borsaları dünya borsalarının lideri. Ben yükselişin sonlarında olduğuna inanıyorum.
Futbol yorumcusu formasyonunu kullanmayacağımız için ABD borsalarında doyumun artık sınırına geldiğimizi düşündüğümü önceden söylemek istiyorum. Son ayılar dahi boğaya döndü. Kısa pozisyonda olanlar tamamen imha oldular. Trump ile olan sürtüşmeler bu saatten sonra hız kesmez devam eder. Trump’ın etrafındaki kişilerin düşmanı olması en iyi senaryo, dostları olması ise dünya açısından en kötü senaryo.
FED hisse piyasalarında balonu üfürdükçe üfürdü dağın zirvesine getirdi. Buradan bir yuvarlanmanın sorumluluğunu rahatlıkla yeni yönetim üzerine yıkabilirler. Yeni yönetim de panikleyip hata üstüne hata yaparak görevinden beklenenden daha kısa sürede uzaklaşmak zorunda kalabilir.
2009 yılında 670 seviyesinden başlayan SP500 2400’e geldi. Bu dönemde düzeltme dahi olmadı:
Değerlemeler anormal yerlerde, ekonomi dedikleri gibi iyi değil. Üretim gerilemiş altyapı yıkılmış durumda. Borç 20 trilyon dolar. Trump dediklerini yapmaya kalktığında bir 20 trilyon dolar daha mı borçlanmaya çalışacak? Borçlanmadan işleri nasıl yapacak?
Trump sonrası short kalanların payını verme döneminin sonlarında olduğumuza inanıyorum.
SP500 endeksinde düşme olasılığı yükselme olasılığından fazla.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
KIRIMLI24 Şubat 2017 19:05
Piyasayı bu noktaya taşıyanlar hangi alıcıya devredecek malları.Üstelik Trump gibi bir kamyon ortada iken.Kamyon yola çıkıp iyi bir şekilde yol alabildiğini ispatlayıp, her şeyin yolunda olduğuna herkes inanana kadar düşmez..
-
Vatandaş Ziya24 Şubat 2017 13:45
Abd deki sorun benim gözlemlerime göre 2009 sonrası oluşan GÜVEN KRİZİ(toplumda ve kurumların kendi arasında).Bunun göstergeside fedtte park etmiş olan bankaların rezerv para miktarı…Bunu da aşmaya çok yakınlar….Belki kısa vade de dalgalanma olsa dahi uzun vadede nelerin olacağı belli…Tavuk peşinden koşarken kazdan olmayalım…Kişiler üzerinden ekonomik yorumlar benim için anlamsız…Benden bu kadar….
-
melih24 Şubat 2017 12:51
trump aylar evvel yazdığım gibi züccaciye dükkanındaki fil..imkanı yok zarar vermemesine... dünyada kullanılan para dolar..amerikaya bi şey olmaz..karşılığı yok nasılsa..amerika istemedikçe bunalım olmaz.**bunu asla unutmayın
-
KIZILBAŞ MİLLETİNDEN ALEVİ DİNİNDENİM24 Şubat 2017 12:49
INTRA BEY MERHABA. NE OLACAK BU YAPI KREDİNİN DURUMU NE YÜKSELİŞ YAPIYOR NEDE TEMETTÜ VERİYOR.YAPI KREDİ “AYNAYAMI” YOKSA BORSAYAMI KÜSTÜ.SAYGILARIMLA.
-
Fuat24 Şubat 2017 12:28
Sayın vatandaş ,dediğiniz gibi piyasada riskler de mevcut.Ünlü yatırımcı Jim Rogers'a göre Amerika-Çin arasında ticret savaşları çıkabilir ve tarihte ticaret savaşlarını mutlaka gerçek savaşlar izlemiştir o yüzden altına yatırım yapıyorum diyor kendisi.
-
vatandaş24 Şubat 2017 11:24
sayın fuat ya o vergi indiriminde çin ve benzeri ülkere yaptırımda varsa kimse bardağın böş tarafına bakmıyor herkes iyiyi görmeye çalışıyor ama gerçekleri adamın gözüne sokarlar
-
Fuat24 Şubat 2017 10:45
Trumph'ın açıklayacağı vergi indirimi ve altyapı yatırım rakamları piyasayı tatmin ederse yükselişin devam etmemesi için bir neden yok.
-
23 Ekim 2024, Çarşamba
Bankacılık sektöründe dengeli fırsatlar var
Devamını Oku -
13 Ağustos 2024, Salı
Ekonomide Stagflasyon olması halinde hangi sektörler öne çıkar
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Fiyatlar düşerken fonlar ve yabancılar hangi hisselerde pozisyon artırdı?
Devamını Oku -
17 Temmuz 2024, Çarşamba
Son 3 ayın en yüksek getiri sağlayan şirketleri
Devamını Oku -
20 Haziran 2024, Perşembe
3 kâr marjına göre öne çıkan getirisi yüksek hisseler
Devamını Oku -
17 Mayıs 2024, Cuma
Esas faaliyet kar artışı pozitif olan PD/DD oranı düşük şirketler
Devamını Oku -
02 Mayıs 2024, Perşembe
Piyasa değeri yüksek 5 gıda şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
24 Nisan 2024, Çarşamba
Piyasa değeri yüksek 5 bilişim şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
17 Nisan 2024, Çarşamba
Endeksin 7 katı yükseldiler! Peki hangisi ucuz?
Devamını Oku -
29 Mart 2024, Cuma
Halka açıklık oranı düşük temettü veren BIST 30 hisseleri
Devamını Oku