Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Fiyat/Kazanç oranına göre piyasa değeri en yüksek şirketler

18 Mart 2022, 09:12 - -

Hisse senedi seçimi zor ve meşakkatli çalışmalar gerektiriyor. Ancak gerekli analiz araçlarını ve nasıl kullanılacağını bildiğinizde pratik ve hızlı analizler yapabilirsiniz.

Bu yazımızda F/K oranını mercek altına aldık ve F/K’ya göre nasıl hisse seçimi yapılacağını inceledik.

Fiyat/Kazanç oranı nedir?

Fiyat/Kazanç oranı şirketin piyasa değerinin toplam kara bölünmesiyle bulunur.

F/K= Piyasa Değeri / Toplam Kar

Peki, fiyat/kazanç oranı bize ne anlam ifade etmeli?

Fiyat/Kazanç oranını bir örnekle açıklarsak; 120 bin TL’ye yatırım amacıyla bir daire aldığımızı düşünelim ve bu daireden aylık 1.000 TL kira getirisi elde ediyoruz. Yıllık kira artışlarını ve enflasyonu göz ardı edersek düz hesapla 120 bin TL’ye aldığımız daireyi kira getirisine bölersek ( 120.000/1.000=120 ay, 120 ay = 10 yıl ) yatırımımız kendisini 10 yılda amorti edeceği (Başa baş noktası) sonucuna ulaşırız.

İşte hisse senetlerindeki F/K oranı bize yatırımımızın kendisini amorti edeceği süreyi verir ve bu oran ne kadar düşük olursa hisse için ödenen paranın geri dönüşünün o kadar kısa olduğunu gösterir.

Yıllık sanayi bilançolarında F/K Oranına göre ucuz ve pahalı analizi

Yıllık bilançolar açıklandı. 18 Mart itibari ile bilançosu açıklanan piyasa değeri en yüksek 5 sanayi şirketini F/K analizine göre incelediğimizde şirketlerin F/K oranlarına göre ucuz mu pahalı mı olduğunu inceleyebiliriz.

Stockeys.com Temel analiz platformunu kullanarak F/K Oranına göre hisse senetlerini listeledik.
Şirketlerin finansal analizleri bölümünden Rasyo Trend Analizi bölümünü kullanarak F/K Oranlarının tarihsel seyrini çıkardık.

 

PİYASA DEĞERİ EN YÜKSEK ŞİRKETLER İÇİN F/K ANALİZİ

EREĞLİ DEMİR ÇELİK F/K ANALİZİ
Piyasa değeri en yüksek şirket olan Ereğli Demir Çelik için F/K Oranını incelediğimizde 8,06 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Şirketin F/K Oranı 2020 yılının 9 aylık döneminde 19,74 seviyesine kadar yükselmişti. Hisse, tarihsel ortalamalarına göre F/K Oranına göre hala ucuz.

FORD OTOSAN F/K ANALİZİ
Ford Otosan pandemi sürecinde 8,19 fiyat/kazanç oranına gerilemesine rağmen sonrasında hızlı toparlandı. Hisse 12,09 fiyat/kazanç oranı ile işlem görüyor. Ortalama olarak 13-14 F/K oranı ile işlem gören şirket, 2015 yılında 19 F/K Oranına kadar çıktı. Bu yönü ile hala fiyat olarak alacak yolu olduğu görünüyor.

 

KOÇ HOLDİNG
Koç Holding, F/K Oranı ağırlıklı olak 8-10 bandında hareket ederken 2019 sonrası 4-6 bandına geriledi. Holdingin F/K Oranı 5,97 seviyesinde. Holdingin F/K Oranı tarihsel ortalamalarının altında bulunuyor.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yusuf TÜRKOĞLU 18 Mart 2022 22:18

    F/K oranı 2,00 in altında olan hisselerden neden bahsedilmiyor. Amaç algı yapmak, açın bakın şirketlerin F/K değeri ve PD/DD ne.

  • Hakuk aras19 Mart 2022 17:03

    Çok basit Yukarıya taşıdıkları hisseleri ellerinden nasıl çıkaracaklar. Siz siz olun trene son binen olmayınnnnn.

  • haber18 Mart 2022 09:29

    günün şirket haberleri  saat  09 30 hala yok bunlardan daha önemli  haberler