Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Euro ile dolar eşitliği ve borsa şirketleri

18 Temmuz 2022, 08:42 - -

Euro ile dolar eşitliği şirketlere nasıl yansıyacak? TCMB ve ECB faiz kararı ne olur?

Euro ile dolar 20 yıl aradan sonra eşitlendi. Peki, bu eşitlik borsa yatırımcısı açısından ne ifade ediyor. Şirketleri nasıl etkiler? Türkiye’nin ihracatı ağırlıklı olarak euro üzerinden bu nedenle şirketlere yansıması pozitif olmayabilir. Bir de euro bölgesinde olası bir ekonomik daralma ihracat pazarında yaşanabilecek sıkıntıları gündeme getirebilir. Üstelik BDDK’nın son aldığı kararlar ihracatçı şirketler üzerinde baskı oluşturuyor.

TCMB’nin faiz kararı ne olacak?

Bu hafta izlenecek verilerin başında TCMB VE ECB’nin faiz kararı geliyor. 21 Temmuz'da önce TCMB sonrasında ise ECB faiz kararı açıklanacak. TCMB’den politika faizinde bir değişiklik beklenmiyor. Zaten son PPK toplantı metninde de değişiklik yapılmamasını destekler yönünde. Karar metninde de fazla bir değişiklik olması beklenmemeli. Liralaşma adımları devam ediyor söylemleri hâkim olacak.

Peki ya ECB’nin kararı ne olur?

Öte yandan global tarafta ise gözler ECB kararında olacak. Fed'in faiz artışları sonrası ECB’den yeni adım bekleniyor. Yüksek enflasyona rağmen ECB'nin faiz artırmaması euroyu baskıladı. Almanya'nın Rus gazından bağımsızlaşma isteği ile birlikte Almanya sanayisinin durgunlaşacağı beklentisi de euro’ya olan talebi düşürüyor. Euro’nun seyrini biraz da ECB’nin faiz kararı belirleyecek.

YATIRIM ARAÇLARINDA DİKKAT ÇEKEN 4 ÖZELLİK

1- Dolar ve euro eşitlendi.

2- Haftalık bazda getiride dolar kuru öne çıktı. Bir haftada yüzde 1,15 kazandırdı.

3- Ons altın yüzde 2,93 değer kaybederken gram altın yüzde 1,14 geriledi.

4- Mevduatın getirisi yüzde 0,18 oldu.

5- Borsada bir haftada BIST 100 Hisselerinin ortalama değer kaybı yüzde 1,78 oldu.

Yatırım araçlarının haftalık getirisi ise şöyle:

BORSA 30’DA HAFTALIK BAZDA KAZANDIRAN HİSSELER

Borsa 30’da en fazla kazandıran hisse Emlak Konut GMYO oldu. Hisse bir haftada yüzde 3,87 oranında değer kazandı. Fiyat/Kazanç Oranı ise 5,71 seviyesinde. Gayrimenkul şirketleri yüksek enflasyon ortamında yatırımcıların ilgisini en fazla çeken hisseler arasında yer alıyor.

BORSA 30’DA HAFTALIK BAZDA EN FAZLA KAYBETTİREN HİSSELER

Güçlü BIST 30 Hisselerinde satışlar dikkat çekiyor. Şişe Cam hisselerinde F/K 5,48 olmasına rağen bir haftalık kayıp yüzde 5 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Racar18 Temmuz 2022 22:58

    ECB en az 50 baz puan faiz arttirmak zorunda kaldi.

  • Mucise Reis : )18 Temmuz 2022 10:14

    Tedarik usd alıp... euro pazarlara satanlar negatif etkilenebilir... Birde avruapda olası enerjı sorunları üretim sorunları ekonomik durgunluklar, pazarların tuketımı parasal daralma ve zorunlu ekonomık etkenler yüzüne tuketmemesi,,, iç tüketime ilgili ürünlerin pahalılıgından satılamaması gibi etkenler .... bu tip risler mevcut... helebile lehman tarzı bir kaç kodamanın takla atması durumunda bu durum risker oluşturabilir. avrupada satış yapılan ulked eonemlı ingiliz fransa almanaya güçlü oslada şımarık çocuk yunan fakır romanya bulgaristan gibi düşününce önemli. ince hesaplamalar gerkeli her kağıt için.. ama usd aldım usd sattım bu daha avantajlı gibi.. usd= euro patira bakılınca

  • Bik18 Temmuz 2022 08:48

    ECB, 25 baz puan faiz artışıyla geç kalmadan başlangıç yapmalı.