Enflasyon yüksel(e)miyor
Başlığa bakıp da hemen bizde enflasyon yükseliyor demeyin. Gözümüz kulağımız bu sıralar Amerika’da. Trump seçildikten sonra biliyorsunuz ABD büyüme hikayesi ve devamında da enflasyon hikayesi ortaya döküldü. Bu hikâye sonrasında da gelişmekte olan ülkeler para birimleri ve tahvilleri değer kaybetti, FED faiz artırma sürecine başladı. ABD enflasyonu istedikleri gibi artıyor mu artmıyor mu piyasadan cevap bulabiliriz. Eğer ABD enflasyonu artıyorsa faiz de artacaktır ve Dolar (DXY) değer kazanmalı değil mi? Son 1 aya girerken durum hiç öyle değil:
ABD doları nisan ortalarından itibaren %5’e yakın değer yitirdi, finans piyasalarının son zamanlardaki çalışma prensiplerine de çok güzel bir örnek oluşturdu: Beklenmeyeni bekle. Bir başka deyişle gösterilen yön daima genel yatırımcının aleyhinedir.
ABD enflasyonu çok önemli dedik, bize etkilerini geçmişte de yaşadık. Maalesef küresel finansal sistem FED’e göbekten bağlı, FED ABD ordusunun yapamadığı veya eksik bıraktığını faiz artışı / düşüşü İle tamamlıyor.
ABD doları değer yitirmesinin sebeplerinden biri belki de en önemlisi enflasyon beklentisinin geriliyor olması olabilir mi? Bu göstergeyi TIP / TLT oranı ile inceleyebiliriz. TIP ABD enflasyona endeksli tahvillerini, TLT ise uzun dönemli tahvillerini içeriyor. Enflasyon yükselecekse TIP değer kazanmalı, yükselmeyecekse TLT değer kazanmalı:
TIP / TLT oranı TLT lehine gelişiyor. (1) noktasından (2) noktasına kadar enflasyon beklentileri çakıldı. (2) noktasından (3) noktasına kadar tepki yükselişi sonrası 2016 Temmuz ayındaki (4) bölgesine geriledi. Trump geldikten sonra da TIP değer kazanmaya, başka bir deyişle ABD enflasyon beklentileri artmaya başladı ve 2017 yılı Mart-Nisan ayını 5 civarında geçirdik. Nisan ayının ortalarında itibaren ise TIP değer yitirmeye başladı.
ABD enflasyonu yükselmeyecekse ki grafikte bu beklenti hâkim, FED en fazla 1 bilemediniz iki defa daha faiz artırır. Faiz artırımları sonrası en geç 12 ay civarında yeniden faizi düşüreceğiz söylemleri başlar.
Bir diğer önemli gösterge ALTIN / DOLAR oranına bakalım:
USD/ALTIN oranı çok önemli bir destek noktasına geldi. Altın son 3 ayın tepesinde, dolar dibinde. Bu trend devam edebilir. Altın uzun yıllardan sonra ilk defa alım sinyali vermek üzere.
İki önemli gösterge TLT ve ALTIN değer kazanıyor. Bu da ABD enflasyonu için yükseliş potansiyeli sınırlı, dolayısı ile faiz artış potansiyeli de sınırlı demek.
2018 Mayıs ayı için FED faiz beklentisi:
Bu toplantıda neredeyse %100 faiz artışı bekleniyor. Faizler %1 olacak. Mayıs 2018 beklentilerine göre faiz %83 oranında %1,50’dan aşağıda olacak. Bu da bizi bugünden sonra gelişmelere bağlı olarak en fazla 2 faiz artışına götürür. FED faizi beklendiği gibi sürekli artan bir tempoda götüremeyecek. İlave olarak ABD’de işler gösterildiği gibi de harika değil. Bu kadar tantanaya rağmen nüfusun %20’si her ay hükümetten 5milyar dolar civarında beslenme desteği alıyor (SNAP). ABD ekonomi büyüyor dese de pek değişen bir şey yok o yüzden faizi anormal artırıp durgunluğu daha da artıramazlar.
Bize etkisi nasıl olur?
En başta etki DOLAR/TL’de görüldü. Borsa bunu önceden satın aldı.
Piyasalarımız için kısa vadeli risk Katar olayından geliyor. Basında okudunuz Katar ile ilgili bir kriz çıktı. Etkisi ne kadar sürer bilemiyorum. Katar’ın bizim için ne anlama geldiğini buradan okuyabilirsiniz.
Katar krizi Dolar/TL’yi 2016-17 yükselişinin %50 geri çekilme seviyesinde durdurdu:
Kriz çözülene kadar %50-%38 arasında gidip gelen bir TL görebiliriz. Kriz çözüldükten sonra küresel trende tekrar katılırız.
Bizim enflasyona etkisi pek olmaz. Bizdeki yükseliş ekonomik yapı / üretim problemlerinden kaynaklanıyor. TL değerlenirse bizde de enflasyon gerileyebilir ama tek haneli düzeye gelirse dahi kalıcı olacağını zannetmiyorum.
Özetle söyleyecek olursak risk FED ’in faiz artırması değil, ECB ve BOJ’un varlık alımları politikaları değiştirmelerinde. ECB ve BOJ bu tempoda devam ettiği sürece riskli varlıklardaki geri çekilmeler derin olmaz. Eğer satışlar derinleşirse (>%15) o zaman da iyi bir alım fırsatı olur.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
23 Ekim 2024, Çarşamba
Bankacılık sektöründe dengeli fırsatlar var
Devamını Oku -
13 Ağustos 2024, Salı
Ekonomide Stagflasyon olması halinde hangi sektörler öne çıkar
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Fiyatlar düşerken fonlar ve yabancılar hangi hisselerde pozisyon artırdı?
Devamını Oku -
17 Temmuz 2024, Çarşamba
Son 3 ayın en yüksek getiri sağlayan şirketleri
Devamını Oku -
20 Haziran 2024, Perşembe
3 kâr marjına göre öne çıkan getirisi yüksek hisseler
Devamını Oku -
17 Mayıs 2024, Cuma
Esas faaliyet kar artışı pozitif olan PD/DD oranı düşük şirketler
Devamını Oku -
02 Mayıs 2024, Perşembe
Piyasa değeri yüksek 5 gıda şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
24 Nisan 2024, Çarşamba
Piyasa değeri yüksek 5 bilişim şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
17 Nisan 2024, Çarşamba
Endeksin 7 katı yükseldiler! Peki hangisi ucuz?
Devamını Oku -
29 Mart 2024, Cuma
Halka açıklık oranı düşük temettü veren BIST 30 hisseleri
Devamını Oku