Dünyanın en değerli markaları
TÜRKİYE LİSTE DIŞI
Dünyanın en değerli markası ile her gün haşır neşir oluyorsunuzdur. Belki de bizim sitemizi bu marka aracılığı ile buldunuz ve inceliyorsunuz.
Bu marka –Google- ve internetin %64’ünü kontrol ediyor, dijital reklam pazarının da %41’ine sahip.
Dünyanın en değerli markaları Brand Finance’e göre:
Google yukarıda da değindiğimiz gibi dünyanın en değerli markası. Google marka değeri geçen yıl %26 artarak 107 milyar değere ulaştı. Önceki senenin birincisi Apple değeri %24 azalarak 107 milyara geriledi.
İlk 10 değerli marka listesinin sadece 2 tanesi Amerika harici şirketler. Ayrıca ülkeden ülkeye değerlerin ciddi anlamda gerilemesi de çok ilginç. İlk 10’daki Amerika dışındaki şirketlerin biri Samsung (66milyar) diğeri ise ICBC (47milyar)
Dünyanın iki otomotiv devi, Toyota (Japonya) ve BMW (Almanya) değerleri oldukça yüksek: 46,3 milyar ve 37,1 milyar dolar.
Bu rakamlardan sonra marka değerleri keskin şekilde geriliyor. Kanada, İtalya, Avusturalya, Rusya, Hindistan ve İspanya şirketleri marka değerleri 20milyarı aşamıyorlar. Tüm Güney Amerika kıtasında en değerli marka Brezilya Itau Bankası ve değeri sadece 6,9milyar.
Dünyanın en değerli 100 markasının %76’sı ya Amerika Birleşik Devletleri ya Çin ya da Japonya menşeli.
Tüm dünyada ülkelerin en değerli markaları büyük çoğunlukla bankalardan oluşuyor. 8 ülkede liste başı bankalar. İspanya’da Santander, Royal Bank of Canada, Rusya’da Siberbank, Brezilya’da Itau, DBS, QNB ve KBC Singapur, Katar ve Belçika’nın en değerli markaları.
Petrol fiyatlarındaki gerilemeye rağmen 7 ülkede petrokimya şirketleri en değerli marka konumundalar. En büyük hidrokarbon marka değeri Shell’e ait: 36milyar. Bu rakam İtalyan Eni’nin veya Malezya Petronas’ın 3 katından fazla. Diğer ülke hidrokarbon şirketleri marka değerleri 10milyar dolardan az.
Listede internet bazlı tek şirket Google. Amerika sanal âlemin en baskın ülkesi: Google, Amazon, Apple üçünün toplamı büyük değer ifade ediyor. Diğer ülkelerde Telekom markaları değerli: İngiltere, Vodafone, Fransa Orange, Telstra Avusturalya, STC Suudi Arabistan, Nokia Finlandiya.
Markaları en çok bilinen firmalar tüketici ürünlerini geliştiren şirketler.
Otomobil sektörü örneğin Toyota (46,2milyar), BMW (37,1milyar), İsveç giysi firması H&M (19,2milyar). Oyuncak firmaları da listede Lego (7,6milyar). İçecek sektöründe Red Bull (Avusturya’nın en değerli markası). İsviçre’nin en değerli markası Nestle. Emirates Birleşik Arap Emirlikleri’nin en değerli markası.
Visual Capitalist listeyi haritada göstermiş:
En kuvvetli markalar listesinde ilk 500’e Türkiye’den giren hiçbir şirket yok. Hüseyin Sayın’ın derlemesine göre Türkiye’nin en değerli markaları:
THY 2016 marka değeri 2,4 milyar dolar. Türkiye şirketleri toplam marka değeri ise 2016 yılında 29,3milyar dolar.
Gelişmek için marka yaratmak marka yaratmak için de çok çalışmak gerekiyor.
Sayın Kerem Alkin Sabah gazetesindeki köşesinde geçenlerde yazdı:
“Uluslararası raporlarda, 2010 ile 2060 arası, dünyanın önde gelen ilk 50 ülkesi arasında, çalışan nüfusunu en yüksek oranda artıracak 9. ülke konumunda olan, nüfusu 92 ile 96 milyon, çalışan nüfusu 47 ile 52 milyon arasında tahmin edilen, kişi başına yaşam standardı 42 bin ile 48 bin 500 dolar arasında öngörülen bir 'geleceğin' Türkiye'sini konuşuyoruz.”
2060 yılında yani bundan 40 yıl sonra kişi başı yaşam standardımızın (yeni bir metrik?) 42-48 bin dolar olacağını söyleyen raporlar varmış. Raporların/yazının ana dayanağı ise çalışan nüfusun en hızlı arttığı ülkelerden biri olmamız.
Marka yaratmadıktan sonra ancak değerli markaların çalışanı olabiliriz o durumda da ortalama 48 bin dolar kazanma ihtimalimiz yok.
Bir de robotlar meselesi var. Guardian gazetesinde İngiltere’de kamu görevlilerinin %70’i robotlar tarafından değiştirilebilir yazıldı:
Robotlar danışmanların, öğretmenlerin, hatta hemşire ve doktorların yerini alabilirler.
Dünya değişiyor ve markalar giderek daha da güçleniyorlar. Biz de eğer hedeflerimize ulaşmayı istiyorsak ve 50000 dolar kişi başı gelirin uzak güzel hayaller olarak kalmasını istemiyorsak değişen dünya koşullarına adapte olmalıyız.
Yarışta ara giderek açılıyor, büyükler daha da büyümek için ellerinden geleni yapıyorlar.
Örneğin Google her sene bir sonraki oyun değiştiriciyi bulmak için 4-5milyar dolar arası para harcıyor:
Türkiye yönünü gelişmeye ilerlemeye çevirebilirse bir şansı var.
Geleceğin nerede olduğu da çok açık: Teknoloji.
Teknoloji üretemezsek ve bunu üretecek insan yetiştiremezsek geçmiş olsun.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
23 Ekim 2024, Çarşamba
Bankacılık sektöründe dengeli fırsatlar var
Devamını Oku -
13 Ağustos 2024, Salı
Ekonomide Stagflasyon olması halinde hangi sektörler öne çıkar
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Fiyatlar düşerken fonlar ve yabancılar hangi hisselerde pozisyon artırdı?
Devamını Oku -
17 Temmuz 2024, Çarşamba
Son 3 ayın en yüksek getiri sağlayan şirketleri
Devamını Oku -
20 Haziran 2024, Perşembe
3 kâr marjına göre öne çıkan getirisi yüksek hisseler
Devamını Oku -
17 Mayıs 2024, Cuma
Esas faaliyet kar artışı pozitif olan PD/DD oranı düşük şirketler
Devamını Oku -
02 Mayıs 2024, Perşembe
Piyasa değeri yüksek 5 gıda şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
24 Nisan 2024, Çarşamba
Piyasa değeri yüksek 5 bilişim şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
17 Nisan 2024, Çarşamba
Endeksin 7 katı yükseldiler! Peki hangisi ucuz?
Devamını Oku -
29 Mart 2024, Cuma
Halka açıklık oranı düşük temettü veren BIST 30 hisseleri
Devamını Oku