Dünyanın en çok kazanan 50 şirketi
Sürekli piyasa /strateji yazıyoruz piyasada da son dönemde tek yön var yukarı. Yazıların bir süre sonra monoton olması kaçınılmaz. Bugün strateji/ piyasa yazılarına ara verip dünyanın 2016 sonu rakamları ile (milyar dolar) en çok kazanan 50 şirketini göstermek istiyorum. Bazı şirketler çok bilinen bazıları da radara görünmeden uçmayı başaranlar. Türkiye’den şirket var mı? Maalesef yok.
Kaynak: Datashown
Değerleme olarak bakıldığında bir dev olan Amazon yarattığı gelirle listeye ancak 44’ncü sıradan girebilmiş durumda. Amazon eğer küçük balıksa büyük balıklar hangi şirketler?
EXOR
Exor adını ben şimdiye kadar duymadım. Okuyucularımızdan duyan varsa yorumlara yazsın lütfen. 2016 yılında 153 milyar dolar gelir elde firma dünya finansal firmalar gelir listesinde 2’nci sırada. İtalyan yatırım bankası Fiat, Economist, Chrysler, Ferrari, Juventus gibi firmalara ortak.
Ping An Insurance
Ping An sözlük anlamı güvende ve iyi demek ve şirket Çin’in 2’nci büyük sigorta şirketi. Firma aynı zamanda kişiden kişiye borç verme platformu (P2P) Lufax’ın ilk destekçilerinden biri ve en büyük fintek tek boynuzlular kategorisinde.
E-ON
E-ON Avrupa bazlı Essen Almanya’da konuşlanmış büyük bir enerji şirketi. Şirket 30 ülkede 33 milyondan fazla müşteriye hizmet veriyor. Şirket enerji şebekeleri, müşteri çözümleri ve geri kazanım alanında çalışıyor. Şirketin ayrıca nükleer santralleri var. Fortune’a göre firma 2016 yılında 129 milyar USD gelir elde etti.
AXA
Çok uluslu Fransız sigorta şirketi. Aynı zamanda varlık yönetim şirketi. 2016 yılında geliri 129 milyar dolar.
State Grid:
Dünyanın en büyük gelir yaratan ikinci şirketi. Çin bazlı. 1,9 milyon çalışanı olan şirket 1,1 milyar müşteriye sahip. 2016 yılı gelirleri 330 milyar dolar.
Çin’in diğer devlet şirketleri
Diğer Çin şirketlerini takip etmek çok zor ama bunlar arasında Sinopec, CHina National Petroleum, ICBC, China Construction Bank, Agricultural Bank of China sayılabilir.
Çok kazanan şirketlere baktığımızda gelirlerini son 20 yılda arttırdıklarını görebiliyoruz. Internet gelişimi, parasal genişleme ekonomik büyüme gibi faktörler bu şirketlere muazzam yansımış durumda.
Türk şirketleri bu listede neden yok? Cevabı çok çeşitli şekillerde verilebilir ama en akla yatan sebepler bizim şirketlerimizin modern yönetim teknikleri ile yönetilmiyor olmaları ve dünya çapında şirketlere dönüşemiyor olmaları. İlave olarak şirketlerimizde yaratıcılık yeterli değil. Samsung’a bakalım: 2016 yılında 315 milyar USD gelir elde etmiş. 10 sene önce neydi şimdi nereye geldi? Biz dünya devi olacaksak, büyüyeceksek bu tip şirketler çıkararak olabiliriz diğer her türlü durumda aradaki makas giderek açılacak ve gittikçe daha da geride kalacağız.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
Ortadoğu 27 Nisan 2017 09:12
Güney Korenin 315 milyar dolar üreten şirketi var ama halen gelişmekte olan ülke statüsünde yani bizimle aynı grupta
-
Amazon27 Nisan 2017 09:10
Amazon 107 milyar dolar gelir elde edebilmişken nasıl olup dünyanın ilk trilyon dolarlık şirketi olmayı hedefler ?
-
yeniçeri26 Nisan 2017 14:17
haklısınız
-
23 Ekim 2024, Çarşamba
Bankacılık sektöründe dengeli fırsatlar var
Devamını Oku -
13 Ağustos 2024, Salı
Ekonomide Stagflasyon olması halinde hangi sektörler öne çıkar
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Fiyatlar düşerken fonlar ve yabancılar hangi hisselerde pozisyon artırdı?
Devamını Oku -
17 Temmuz 2024, Çarşamba
Son 3 ayın en yüksek getiri sağlayan şirketleri
Devamını Oku -
20 Haziran 2024, Perşembe
3 kâr marjına göre öne çıkan getirisi yüksek hisseler
Devamını Oku -
17 Mayıs 2024, Cuma
Esas faaliyet kar artışı pozitif olan PD/DD oranı düşük şirketler
Devamını Oku -
02 Mayıs 2024, Perşembe
Piyasa değeri yüksek 5 gıda şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
24 Nisan 2024, Çarşamba
Piyasa değeri yüksek 5 bilişim şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
17 Nisan 2024, Çarşamba
Endeksin 7 katı yükseldiler! Peki hangisi ucuz?
Devamını Oku -
29 Mart 2024, Cuma
Halka açıklık oranı düşük temettü veren BIST 30 hisseleri
Devamını Oku