Dolar neden yükseldi?
TCMB faiz kararından sonra 5.36 seviyelerine kadar düşüş gösteren Dolar/TL kuru, Merkez Bankası’nın kararına rağmen, bu seviyede alıcılar ile karşılaşarak sert yükseliş gösterdi. Piyasa beklentilerini karşılayan bir faiz kararına rağmen dolar neden yükseldi?
TCMB, PPK toplantısında genel beklentilere uygun olarak, politika faiz göstergelerinde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Böylece, politika faizi olan bir haftalık repo ihale faiz oranı yüzde 24 olarak korunmuş oldu.
TCMB’nin bir sonraki toplantısı 25 Nisan’da gerçekleşecek. 13 Mart’ta ise Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti yayınlanacak.
Gelişmelere baktığımızda Merkez Bankası yaptığı açıklamada fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğini söyledi.
Kurum; enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğini vurguladı.
Merkez’in bu kararı piyasa tarafından beklentiler doğrultusunda olumlu karşılandı.
TCMB'nin enflasyon verilerinde gözlenen iyileşmeye rağmen görünüm konusundaki temkinli görüşünü koruması, fiyat istikrarına yönelik risklere işaret etmesi ve sıkı duruşa devam söylemi Nisan’da bir faiz indirim beklentisini ortadan kaldırdı.
Yabancı faiz indirimini Haziran’da bekliyor
TCMB faiz kararını değerlendiren yabancı raporlarına baktığımızda seçim sonuçlarına odaklandıklarını görüyoruz. JP Morgan, TCMB'nin faiz indirimi için Haziran'ı bekleyeceğini öngördüğünü belirtti. JP Morgan, siyasi baskı gelmediği takdirde TCMB'nin para politikasını gevşetmeye ancak yıllık enflasyonun ikna edici bir hızla düşmeye başlayacağı Haziran ayında başlayacağını beklediklerini vurguladı. TCMB açıklamasındaki şahin tonun Nisan ayında bir faiz indirimi riskini azalttığını ancak tamamen ortadan kaldırmadığını ifade eden JP Morgan, yatırımcıların Türkiye konusunda daha yapıcı olmadan önce seçim sonuçlarını ve yeni politika kararlarını beklemelerinin muhtemel olduğunu vurguladı.
Kur neden yükseldi?
Faiz kararı piyasa beklentilerine paralel geldi. Ancak buna rağmen kur 5,42 seviyesinin üzerine yükseldi. Bunun nedenlerine baktığımızda üç madde öne çıkıyor:
1)Türkiye ile ABD arasında S-400 kaynaklı artan siyasi endişeler.
2)Dolar Endeksinin 97 sınırına dayanması.
3)Dolarda short pozisyon alanların pozisyon kapatmaları.
Peki, şimdi dolar kuru nasıl bir seyir izleyecek?
Dolar/TL son hareketi ile 100 günlük ortalamasını yukarı doğru kırdı. Şubat ayında başlayan hareket ivme kazandı. Dolar kurunda 100 günlük ortalama 5,3644 seviyesinde bulunuyor. Bu seviye yeninden aşağı doğru kırılmadıkça alıcıların güçlendiği ve dolardaki hareketin ivme kazandığı görülebilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
Lala07 Mart 2019 09:48
Abi kimse yazmıyor, abd de faiz %3, turkiyede %24. Ikı para birimi arasında bu kadar faiz farkı olursa faizin yüksek olduğu taraf değer kaybeder. Bu temel iktisat bilgisine göre tl en az %20 değer kaybedip 6,5 olmalı değil mi?
-
11 Kasım 2024, Pazartesi
Trump’ın zaferi Türkiye’yi nasıl etkileyecek?
Devamını Oku -
06 Kasım 2024, Çarşamba
Trump geliyor, peki piyasalar hazır mı?
Devamını Oku - 28 Ekim 2024, Pazartesi Devamını Oku
-
22 Ekim 2024, Salı
Altın ve gümüşte yükseliş nereye kadar sürecek?
Devamını Oku -
01 Ekim 2024, Salı
Piyasalar sıkıştı, bekle-gör stratejisi hakim
Devamını Oku - 11 Eylül 2024, Çarşamba Devamını Oku
-
12 Ağustos 2024, Pazartesi
Merkez’in faiz sinyali hangi şirketleri etkileyecek?
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Finansal dalgalanmanın ortasında neler oluyor?
Devamını Oku -
23 Temmuz 2024, Salı
TCMB’nin faiz kararı ve piyasaların seyri
Devamını Oku -
01 Temmuz 2024, Pazartesi
Gri listeden çıkış ve CDS’lerin seyri
Devamını Oku