Credit Suisse krizi: Ortaya çıkanların arkasında daha büyük bir sorun mu var?
Avrupa banka hisselerinde yaşanan aşırı volatilite, güven kaybı ve bulaşıcılık etkisi paranın güvenli limanlara çekilmesine neden oluyor. Peki, ortaya çıkanların arkasında daha büyük bir sorun mu var?
Avrupa bankaları için zorlu bir dönem. Banka hisselerinde yaşanan düşüşler; bir gösterge niteliğinde. Bankalara ilişkin iflas haberlerinin gündeme gelmesi ile birlikte güvenli liman arayışı panik satışları da beraberinde getiriyor. Böylesi dönemlerde yatırımcıların tek isteği nakde geçmektir. Ancak işin asıl korkutucu kısmı, yaşananların sadece buzdağının görünen kısmı olduğu. Gündeme gelen Credit Suisse Bank’a bakalım.
Credit Suisse Bank son yıllarda nelerle mücadele ediyor?
· Credit Suisse, İsviçre merkezli bir küresel yatırım bankası.
· Banka, 1856 yılında kurulmuş ve dünya çapında 50'den fazla ülkede faaliyet göstermektedir.
· Credit Suisse, özellikle varlık yönetimi, özel bankacılık ve sermaye piyasaları konusunda uzmanlaş bir banka.
· Bankanın hisseleri, İsviçre Borsası'nda işlem görmekte.
· Credit Suisse, son yıllarda düzenleyici ve yasal sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldı.
İlk adım Suudi Ulusal Bankası'ndan geldi
Credit Suisse hisselerindeki düşüş, Suudi Ulusal Bankası'nın açıklamasıyla başladı. Banka yasal ve düzenleyici sorunlar nedeniyle finansal destek vermeyeceklerini ve bankanın çok fazla desteğe ihtiyacı olduğuna inanmadıklarını belirtti. Hisselerde yaşanan kayıplar, bankanın yıllık raporundaki yüksek kayıplar ve nakit çıkışları ile hızlandı.
Amerikan bankaları da etkilenebilir
ABD Hazine Bakanlığı ve Avrupa Merkez Bankası'nın durumu incelemesi, Credit Suisse'in Amerikan bankaları üzerindeki potansiyel etkisi üzerinde durulduğunu gösteriyor. Ancak, İsviçre Ulusal Bankası'nın izlediği yol belirleyici olacak.
Credit Suisse skandalının arkasında ne yatıyor?
Credit Suisse skandalının arkasında, bankanın risk yönetimindeki başarısızlıklarının yanı sıra, sektördeki genel sorunlar da yatıyor.
İsviçre Ulusal Bankası'nın hızlı hareketi piyasaları sakinleştirdi
İsviçre Ulusal Bankası, Credit Suisse'in sermaye ve likidite gereksinimlerine uygun olduğunu ve gerekirse likidite sağlayacaklarını açıkladı. Bu açıklama, piyasaların biraz olsun sakinleşmesine yardımcı oldu.
Skandalın görünen yüzü mü?
Credit Suisse skandalı, büyük endişelere neden oldu. Ancak, bu sadece buzdağının görünen yüzü olabilir. Bankacılık sektöründe hala çözümlenmemiş sorunlar var ve bu skandal, sadece bir uyarı niteliği taşıyabilir.
Bankalar riskleri yönetmede ne yapmalı?
Bankalar, riskleri yönetme konusunda daha dikkatli olmalılar. Daha sıkı düzenlemeler ve daha etkili risk yönetimi stratejileri geliştirmeli ve uygulamalılar. Ayrıca, müşterilerin finansal durumlarını daha dikkatli analiz etmeliler.
PİYASA DEĞERİ/DEFTER DEĞERİ EN YÜKSEK ŞİRKETLER: FAVÖK İLE SIRALAMA!
Piyasa değeri/Defter değeri yüksek şirketler, yatırımcılar tarafından yüksek bir değere sahip olduğu düşünülen şirketlerdir.
Piyasa değeri, şirketin hisse senedi fiyatının mevcut hisse sayısı ile çarpılması sonucu bulunurken, defter değeri şirketin öz kaynaklarının hisse sayısına bölünmesiyle elde edilir.
Bu değerler arasındaki fark, yatırımcıların şirketin gerçek değerinin piyasa değerinden daha yüksek veya düşük olduğuna karar vermelerine neden olabilir.
Piyasa değeri/Defter değeri yüksek şirketler, yatırımcıların güçlü bir büyüme potansiyeli ve yüksek karlılık beklentisi olduğu için ilgi odağı olabilirler. Ancak, yüksek değerler aynı zamanda şirketin aşırı değerlenmiş olabileceği anlamına da gelebilir, bu nedenle yatırımcılar şirketlerin finansal durumunu ve gelecekteki performans beklentilerini dikkate alarak yatırım yapmalıdır.
Piyasa değeri/Defter değeri en yüksek şirketler: FAVÖK ile sıralamasında öne çıkanlar
Piyasa değeri/ Defter değeri en yüksek şirketleri FAVÖK (faiz amortisman ve vergi öncesi kar) değerine göre sıraladığımızda Ford Otosan, Tofaş Oto. Fab., Migros Ticaret, Sasa Polyester, Şok Marketler Ticaret, Türk Traktör ve Oyak Çimento öne çıktı.
Bunun yanı sıra, piyasa değeri/defter değeri oranı en yüksek olan şirketler arasında Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri, Kontrolmatik Teknoloji Enerji, Hektaş, Gübre Fabrik., Sasa Polyester, Girişim Elektrik Sanayi, Biotrend Çevre ve Enerji yer alıyor.
Borsada defter değeri yüksek 21 şirketin Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar (FAVÖK)’e göre sıralaması şöyle:
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
11 Kasım 2024, Pazartesi
Trump’ın zaferi Türkiye’yi nasıl etkileyecek?
Devamını Oku -
06 Kasım 2024, Çarşamba
Trump geliyor, peki piyasalar hazır mı?
Devamını Oku - 28 Ekim 2024, Pazartesi Devamını Oku
-
22 Ekim 2024, Salı
Altın ve gümüşte yükseliş nereye kadar sürecek?
Devamını Oku -
01 Ekim 2024, Salı
Piyasalar sıkıştı, bekle-gör stratejisi hakim
Devamını Oku - 11 Eylül 2024, Çarşamba Devamını Oku
-
12 Ağustos 2024, Pazartesi
Merkez’in faiz sinyali hangi şirketleri etkileyecek?
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Finansal dalgalanmanın ortasında neler oluyor?
Devamını Oku -
23 Temmuz 2024, Salı
TCMB’nin faiz kararı ve piyasaların seyri
Devamını Oku -
01 Temmuz 2024, Pazartesi
Gri listeden çıkış ve CDS’lerin seyri
Devamını Oku
- ARACI KURUM RAPORLARI
- 15:28Tekfen Holding yılbaşından bu yana %118 kazandırdı
- 08:24Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
- 15:03Türk Hava Yolları hissesinde kurumların en yüksek beklentisi yüzde 82.3
- 09:03Bugün dikkatler NVDA’nın sonuçlarında! Hayal kırıklığı olacak mı?
- 07:59Borsada yatay başlangıç bekleniyor
- Tümünü Göster