İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Borsada geçtiğimiz hafta

10 Ekim 2016, 09:11 - -

Moody’s not indiriminin pek öneminin olmadığı geçtiğimiz haftanın fiyat hareketleri ile kanıtlanmış oldu. Piyasada kriz olarak nitelenebilecek fiyat hareketleri genelde 1 hafta sürüyor sonrasında ise hareket yerini yükseliş ve bir önceki seviyelere tırmanmaya bırakıyor. Bu hafta da benzer bir hareketle BİST100 toplamda %1,94 kazandırdı, 5 seansın 4’ünde yükselerek kapandı:

Haftanın genelinde kapanışlar seansın en düşük seviyelerine yakın gerçekleşti, son 2 gün neredeyse en düşükten kapanış gerçekleşti:

Önceki haftanın tersine bu hafta XU050 hisselerinin 41’i yükselirken 9 tanesi geriledi: AFYON, GOODY, EGEEN, TUPRS pozitif ayrıştı, MGROS, PETKM, YKBNK, EKGYO negatif ayrıştı.

(ı) önceki hafta düşen bu hafta yükselen hisseler

(ıı) önceki hafta yükselen bu hafta yükselen hisseler

(ııı) önceki hafta yükselen bu hafta düşen hisseler

(ıv) önceki hafta düşen bu hafta düşen hisseler

XU050 endeksi haftalık olarak yükselen hisseler – düşen hisseler (artan azalan endeksine benzer) endeksi bu hafta yükseldi:

BİST50 endeksi bu sene en yüksek %20,35 getiri üretmişti, Haziran ayında 2016 getirisi %5,59’a kadar geriledikten sonra darbe girişimi öncesinde %16,49’a yükseldi. Darbe girişimi sonrasında 2016 yılı getirisi neredeyse sıfıra indi. Geçtiğimiz hafta kapanışında ise 2016 yılı getirisi %9,20 oldu. Endeks 2016 yılında sürekli daha düşük getirili tepeler yapıyor: 20,35-16,49-11,98. Bu endeksin zayıfladığını güç kazanıp yükselebilmesi için %11,98’i geçmesi gerektiğini gösteriyor.

Son 1 haftalık performansa baktığımızda INŞAAT sektörü iyi getiri elde etti, inşaatı Taş-Toprak sektörü takip etti. SPOR alt kategorisinde GSRAY’ın üstünlüğü devam ediyor.Borsanın taşıyıcı gücü bankalar bu hafta iyi performans göstermedi.

Takip ettiğimiz 418 hissenin 249 adedi pozitif getiri elde ederken spekülatif hisseler yine öne çıktı:

BİST100 endeksine dahil hisselerden bir önceki haftanın en çok kazandıranlarının bu hafta ne yaptığına bakalım:

Bir önceki haftanın ortalama getirisi %2,64. Bu hafta bu grup ortalama getiri %3,05. TKFEN, TRGYO, NETAS, ECILC listenin liderliğinden sonunculuğa indiler, GSRAY liderlikten çok uzaklaşmadı.

Bir önceki haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:

Önceki hafta %6,75 kaybettiren zayıf hisseler grubu bu hafta %2,17 yükseldi. İyi performans gösterenler sat – kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta az da olsa zarar etti.

Bu haftanın BİST100 kaybettiren – kazandıranları:

2016 yılının en fazla kazandıran kaybettiren hisselerinin çoğunluğunu spekülatif grup oluşturuyor.

Yılın kazananlar lideri OYLUM yerini TCHOL’a bıraktı, LIDFA üçüncü sırada. MENBA, AVHOL, TRNSK değerlerinin 2/3’ünü kaybetmiş durumda.

SPK TMPOL hisselerinde yaşanan harekete sessiz kalmadı ve maniplasyona dur dedi. Diğer maniplatif hisselere de sıranın geleceğini beklemeliyiz.

Bu sene zirve görüp daha sonra gerileyen hisseler:

KIPA, NTTUR, GOODY, CLEBI, SKBNK bu senenin zirvesinden en fazla geriye düşen hisseler.

Diplerine yakın hisseler:

GUBRF, SKBNK, BAGFS dip seviyesi civarında işlem görüyor.

Zirve yapan kağıtlara bakalım:

ENKAI, ALARK, ULKER, ARCLK zirvelerine çok yakın.

F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:

HALKB, VAKBN, ISCTR, YKBNK ucuz listede yer bulmuş durumda. THYAO ise pahalılıkta zirveye yaklaşıyor.

Piyasa değeri / Defter Değerine göre pahalı şirketler:

OTKAR lider. MGROS, TKNSA borç/özkaynak oranları çok yüksek. Bu listede EBITDA/EV değerleri %10 üzerinde olan şirketlerin uzun dönemde başarılı olması olasılığı yüksek.

PD/DD düşük şirketler:

PD/DD listesinden eksi defter değerli hisseler çıkarıldı. Listede 5 banka var. Bankalar defter değerine gelirse endeks güzel yükselebilir.

BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosuna göre bakalım:

EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında TRGYO, KOZAL, TAVHL, DOCO bulunuyor. Pahalılar arasında GSDHO, GOZDE, KARSN,AFYON dikkat çekici. Geçtiğimiz haftalarda EV/EBITDA ucuz görünen hisseler piyasa düzeldiğinde olumlu performans sergilemişti. EV/EBITDA oranları cazip şirketlerin sayısı oldukça fazla.

BİST100 en değerli şirket 33,85 milyar TL ile GARAN, en düşük değerli şirket 174 milyon TL ile METRO.

BİST100 GÜNLÜK:

BİST100 son 1,5 yıldır 2015 Şubat ayı tepelerinden gelen alçalan trend ile mücadele ediyor ve bir türlü kalıcı olarak kıramıyor. Ağustos ayında iki defa (79300, 79041) ile alçalan trende çok yaklaştık, ayın zirvesinden 5000 puan savrulduktan sonra kapanış 76884 ile direncin uzağında gerçekleşti . Eylül ayında 80000 ile trendin üstüne çıktık ama tam trendin üstünde kalıcı kapanışa hazırlanırken Moody’s not düşürdü endeks tekrar geriye savruldu. Aşağıdaki grafikte de izlenebileceği gibi endeks düşen trendi kıracak gücü bir türlü bulamıyor, son 6 aydır düşen trend ile süren mücadele sürekli geri çekilmeyle sonuçlandı bu hafta bir daha trendi yukarı kırmayı deneyeceğiz.

Aylık grafikte RSI(14) 50 civarından yükselmeye başladı, MACD ise sıfırın hemen altında yatay.

Endeks darbe girişimi ve SP sonrası DAX ve SP500e karşı ciddi gerilemişti, aradaki fark yabancı endekslerin gerilemesi ile kapanmaya başlamıştı bu hafta da benzer trend devam etti:

Geçtiğimiz hafta BİST100 F/K 9,41 , BİST30 F/K ise 9,39 oldu. BİST100 ortalamaya göre %7,29 ucuz. Ağustos ayında 2013 yılından bu yana ilk defa alt sınırın da altına gelmiştik, endeks o noktadan tepki verdi. BIST100 F/K 9,10 önemli bir destek oldu.

Moodys not indirimi sonrası önümüzdeki günleri TL’nin performansı belli edecek ve Dolar/TL 3 üzerinde kalıcı olmaya başladı, devam ederse yeni spekülatif atak gelebilir demiştik. TL dolar karşısında geçen hafta yukarı istek çok göstermedi bu haftayı yatay ve TL’nin değerlenme eğiliminde geçirebiliriz:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)