Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsa yükselmez hisseler yükselir

13 Aralık 2016, 12:04 - -

BİST100 endeksi son 3 yıldır neredeyse yatay belirli bir bant aralığına sıkıştı dışına yukarı ya da aşağı düşemiyor. Yatırımcılar da analistleri dinleyip vay borsa gidecek yok borsa çıkacak deyip kısa günün karı hevesine kapılıp vadeli piyasalarda kaldıraçlı işlemlere yöneliyorlar. 10 kat kaldıraçla %1 portföye %10, %10 ise %100 getiri sağlar. Hele bu getiriler 1 haftada olursa tadından yenmez. Gerçekte ise bu getiriler çok az yatırımcıya kısmet olur, genel sürekli kaybeder.

Bizim işimiz endekse bakarak piyasa gidiyor/gitmiyor/gidecek/gitmeyecek demek değil. Hattı zatında endeksin bileşenleri zaman içerisinde değişiyor ve çok da iyi bir gösterge olmayabilir. Bundan 10 sene önceki endeks bileşenleri ile şimdikiler farklı. Endeks genel bir gösterge o kadar. Yatırımcının yapması gereken ise yüzeyi kazıyıp altında ne var bakmak olmalı.

Son 1 yılda BİST100 endeksinin bir yere gitmediğini biliyoruz. Hisseler ise tam tersi. BİST, 30 sektör ile temsil ediliyor. Sektörlerin son 1 yıllık getirilerini inceleyelim:

Sektörel getirileri hesaplamak için halka açık piyasa değerleri ile hisse getirilerini çarpıp topladım ve toplam halka açık piyasa değerine böldüm.

Tabloda da rahatlıkla görüleceği üzere 30 sektörün 21 tanesi iyi getiri sağlamış, 9 sektör ise tatmin edicilikten uzak. Otomotivler yükselirken oto parçacılarının gerilemesi ise dikkat çekici.

Bu sektörlerin ilk 5 getirisi yüksek hisselerine bakalım:

Getirileri:

Hava yolu sektörü hariç her sektörde iyi getiri sağlamış hisseler var. Bazısı aşırı spekülatif, bazısı ise oldukça mantıklı yatırım imkanı sunuyor.

Sorunumuz bu hisseleri takip eden tespit eden analist aracı kurumlarda var mı? Bu sene başlarken GYO alalım diyen oldu mu yoksa emlak balonu patladı mı dendi?

Her senenin yatırım teması ayrıdır, ne çıkacağı bazen bellidir bazen ise tamamen şansa kalır.

Bu köşede hedefimiz mümkün mertebe endeks düştü/çıktı/gitti/gidecek yukarıda 80-90-100bin direnç aşağıda 50-60-70bin destek anlamsız konuşmalarından kurtulmak ve mümkün mertebe kabul edilebilir kriterlerde şeffaf stratejiler aracılığı ile yatırım yapmak.

Düzenli olarak güncellediğimiz 3 stratejimize bakalım son çeyrek karlılık var mı?

Sihirli Formül:

Stratejiyi ÜLKER grubu hisselerde yaşanan olumsuz hareket sıkıntıya sokmuş durumda.

Ucuz FK hisselerine bakalım:

Bu stratejide de GOZDE olumsu katkı yapmış durumda.

Net Kar Artışı ve PDDD birleştirmiştik:

Stratejilerin tamamını http://www.borsagundem.com/yazarlar/stratejiler-eylul-2016-yazisi/1123456 bağlantısında inceleyebilirsiniz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • melih demir15 Aralık 2016 12:46

    sarkuysan gibi yönetimi ele geçiren organize grupların yaPTIĞI İÇTEN BİLGİLİ HİSSE OPERASYONLARI NE OLACAK..MİLYONLARCA LİRA SERVET NASIL EDİNİLİYOR.**

  • YENİÇERİ14 Aralık 2016 17:10

    emeğinize sağlık güzel bir yazı daha olmuş.

  • Adnan Salih13 Aralık 2016 18:36

    Sayın arzu: 3 stratejinin aralık sonuna kadar tasıyacagımız hisselerini yukarıda yazdım. Alım tavsiyesi vermek benim acımdan dogru degil. Secenekler siz yatırımcılara ait.

  • melih demir13 Aralık 2016 14:23

    sarkuysanı inceleyin derim izlweyin beleş ..**

  • memet13 Aralık 2016 13:02

    egprf hissesini inceleyip insanları aydınlatırsanız sevinirim sermaye 70 milyon karı 50 milyon dünya kadar satışları var ve bu ay yeni fabrika açılışı var

  • arzu13 Aralık 2016 12:55

    sonuç olarak hangi hisseyi alalım dersiniz