Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsa düşecek mi çıkacak mı? Gösterge denemesi

22 Aralık 2016, 08:25 - -

BİST100 son 1 ayda kimsenin tahmin etmediği ölçüde yükseldi, neredeyse kasım ayının kayıplarının tamamı geri alındı.

Borsanın genel gücünü incelemek için oluşturduğumuz kümülatif RSI ve ortalamalara tekrar bakmanın vakti geldi.

Kümülatif RSI (14) göstergesini BİST100 için aşağıda formülle oluşturmuştum:

Pozitif Trend yapan hisseler: RSI (14)>55

Negatif Trend yapan hisseler: RSI (14) <50

Gösterge grafiği:

Negatif trend yapan hisse sayısı aralık başında 88 olmuş. 2016 yılında bu denli düşük olduğu tarihler 8 Kasım, 25 Temmuz, 25 Ocak. Göstergeye göre negatif trend yapan hisse sayısı 85 üzerine çıktığında o zaman geriye pek de satılacak bir şey kalmamış diyebiliriz.

2016 yılında göstergenin pozitif/negatif en uç noktaya ulaştığı 5 tarihi ve bu tarihten 10-20-30-40 takvim günü sonrası getirileri incelediğimizde ilginç sonuçlara varıyoruz.

Pozitif trendin en yüksek olduğu 5 gün:

Diğer yılların testlerini yapmadığım için çok sağlıklı olmayabilir ama 2016 yılında açıkça görünen bir eğilim var: RSI (14)’e göre pozitif trend yapan hisse sayısı aşırılığa ulaştığında (>85) sonraki günler BİST için çok iyi geçmiyor, 20-30 takvim günü arasında %8-10 arası kayıp gözlemleniyor.

Diğer hale baktığımızda negatif trendin uç noktalarından (>90) sonraki günler BİST için oldukça makul olabiliyor:

Negatif trend yapan hisse sayısının uç noktaya ulaşmasından 10-20 takvim günü sonraki getiriler-%2 ile %6,5 arasında değişmiş. 40 takvim günü sonrasında ise getiriler-%2,8-%7 arasında oluşmuş.

Tablolarda 2016 pozitif uç değerlerin Nisan ayında, negatif uç değerlerin de temmuz ayında yoğunlaştığını gözlemliyoruz.

Bu da bize gösterge uç değerde kaldığı sürece açılacak ve biriktirilecek pozisyonların takip eden 10-20 iş gününde en azından 2/3 oranında pozitif olabileceğini söylüyor.

Gösterge bugünkü değeri ile pozitif uç noktaya ulaşmış değil.

Bir diğer gösterge ise 20 günlük ortalamasının üstünde/altında olan hisse sayısı idi. Grafiği inceleyelim:

20 günlük ortalamasını geçen hisse sayısının da bu yıl bir uçtan diğer uca savrulduğunu görebiliyoruz. Bu hareket RSI benzeri bir strateji oluşturmamıza yardımcı olabilir.

Ortalamasını geçen hisse sayısı 85 ve üzeri olduğunda oluşan kısa sinyaller 10 ve 20 gün sonrası getirilere bakalım:

Yılın ilk yarısında genelde zarar, ikinci yarısında ise karlı işlemler var.

Satışların aşırı arttığı ve hisselerin 85 veya daha fazlasının 20 günlük ortalama altında kaldığı günlerin 10 ve 20 gün sonrasındaki getirilere bakalım:

Yukarıdaki stratejide sinyal oluştuğu gün 1 pozisyon açıp 10/20 gün içerisinde mümkünse çakışmayacak, çakışırsa da maksimum 2 pozisyon taşınacak şekilde düzenlersek getiriler aşağıdaki gibi olacaktı:

Toplam 8 işlem sadece 2 zarar.

Ortalamasını geçen hisse adedi 20 Aralık’ta 85 oldu. Satış/düzeltme geliyor olabilir mi?

Testlerin sonucunda göstergeleri tekil olarak yorumlamaktansa hisselerin tamamının hareketine göre aşırı uçlara odaklanırsak pozisyonların kar etme olasılığının daha yüksek olacağını iddia edebiliriz.

Bununla birlikte strateji umut verici olmakla birlikte sadece 1 yıllık test ile karar vermek kolay değil, ortalamalara göre olan testi en azından 5 yıllık yapmak gerekir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş23 Aralık 2016 23:11

    Ozo efendi, zaten dediğnizi yapıyorum da...Hisselerde temmetü verimliliği diğer yatırımlardan iyi ise bu aynı zamanda ülkenin gidişatı da iyi demektir.Olması gereken de budur bana göre...İllaki tüm hisselerde değil amma velakin belli bir yüzdede bu sağlanmalı...

  • ozo22 Aralık 2016 23:45

    Temettüye göre hisse alacaksan ne gereği var bankaya faize koy, yada daire al kiraya ver getirisi daha iyi olur vatandaş efendi...

  • vatandaş22 Aralık 2016 13:35

    Bence, temettü verimliliğni, kur kazancı ve bono kazancı ile kıyaslamak gerek....Benim anlayışıma göre gerisi kumara girer.Bende kumar oynamam..

  • melih demir22 Aralık 2016 10:40

    zaten sarkuysan nasılsa çıkmayacak sorun yok..sarkuysandaki yöntimi ele geçiren organize grup anormal şekilde servet yaptı..yüzmilyonlar***inceleyin izleyin