Bist100, Brexit, dünya borsaları
BİST100 uzun dönemli trendler seviyesinde güç kaybetmeye devam ediyor.
Haftalık grafikte 2015 Şubat ayından beri Borsa İstanbul üzerinde kuvvetli etkisi olan düşen trend a-b-c noktalarında endeksin yükselişini durdurmuştu; d noktasında düşen trend kısa süreli olarak kırıldı, e bölgesinde ise endeks tekrar trendin altına geriledi. Endeks alçalan trendin civarında 2-3 hafta patinaj yaptıktan sonra trendden aşağı yönde uzaklaşmaya başladı.
Endeksin önemli destek hattı ise yeşil ile gösterildi: 2012 yükselişinin başladığı dönem 2014 (2) ve 2016 (3) yıllarında destek olarak çalışmış durumda.
Endeksin (e) bölgesini kısa vadede geçebilecek gücü yok gibi görünüyor. Bu durumda önemli destek 72000 bölgesi olarak ön plana çıkıyor.
5 dakikalık grafikte rahatlıkla görüleceği üzere BİST100 son birkaç gündür 76 bin üstünde kapanış yapmak için atak yapıyor ama ataklar satışlarla karşılanıyor. Kısa dönemli olarak BİSt100 endeksinin 76500-75500 aralığında sıkıştığını söyleyebiliriz.
Haftalık grafiği Dolar bazlı olarak düşünürsek resim biraz değişiyor:
Dolar bazlı tepeyi 2013 yılında gerçekleştirdik ve o tarihten bu yana sürekli geriliyor. Son dönemin kuvvetli direnci 3c dedtek ise 2,2c. Dolar bazlı grafikte trend 2016 yılında kırıldıktan sonra geri dönüş çabası dahi olmaması iyiye işaret değil.
Bu noktadan BIST100 daha da düşecek demek biraz iddialı olur, düşüş yerine daha çok konsolidasyon olması olasılığı yüksek. Bu hareketin de geniş olarak 72-77 aralığında olması kuvvetle muhtemel.
Türkiye’nin sorunu ekonomisinin büyüyemiyor olması ve yeni bir hikaye yaratma yeteneğinin körelmesi. Üstüne üstlük turizmde yaşanan ama şimdilik şikayet olarak yansıtılmayan tablo da oldukça rahatsız edici. Emlak kulisi sitesinden aldığımız son analize göre İstanbul’da otellerin doluluk oranı %58’e gerilemiş durumda:
Türkiye’nin en fazla turist çeken şehri İstanbul’da konaklama sektörü zor durumda. Yatak arzı talep artış hızını aştı. Bir yandan da ‘kaçak’ turizm patladı. Evler, odalar turiste kaçak olarak kiralanınca otel fiyatları dip yaptı. "Avrupa’nın en iyisi” sayılan İstanbul otellerinde oda fiyatları 170 liraya indi. Bu fiyata Avrupa’da üç yıldızlı otelde bile kalınamıyor. Doluluk göstergeleri de vahim durumu yansıtıyor: Bu yıl ilk çeyrekte İstanbul otellerinde doluluk oranı % 58’e kadar düştü. TUROB Başkanı Timur Bayındır, “Böyle giderse oteller kapanmaya başlayacak” dedi. Geçen yıl 11 milyondan fazla turist çeken İstanbul’un otel yöneticileri ‘kriz’ uyarısı yaptı.
Türkiye turizm gelirleri 2015 yılında 31,5 milyar USD olarak ilan edilmişti. Bu sene gelen turist sayısındaki azalmaya paralel olarak güney otelleri Haziran ayına gelmemize rağmen indirimli satış yapmaya çalışıyorlar. Otel sektörü son derece borçlu bir sektör ve işlemesi sıcak nakit akışına dayanıyor. Nakit akışının bozulması ve bu bozukluğun uzun süre devam etmesi sektörü ve ona bağlı olarak diğer sektörleri çarpan etkisi dolayısı ile kötü etkileme potansiyeline sahip.
Rusya olan ilişkilerin düzeltilmesi yolunda küçük de olsa bir takım söylemlerin başlamış olması turizm açısından bu sene olmaz ama önümüzdeki sene için umut verici olabilir.
İlk çeyrekte %4,8 büyümenin de temeli sağlam olmayınca piyasaya olumlu yansımadı:
Ekonomide büyümeyi devlet harcamalarındaki artış sürüklüyor. İhracat gelişimi düşük, ithalat ise hız kesmiyor.
Tüm bunlar yetmiyormuş gibi BREXIT gündemin tam ortasında piyasaları negatif etkilemeye devam ediyor.
İngiltere AB’den çıkacak mı çıkmayacak mı? Son anketlerde İngiltere AB’den çıkacak kampı önde görünüyor. İngiltere muhalefet partileri AB’de kalma yönünde kampanya yapmaya başladılar. David Cameron’un kampanyaları ise tam tersi etki yaparak ayrılma kampının ateşine odun taşıyor.
İngiltere AB’den ayrılmaya karar verirse bunun etkileri çok boyutlu ve bilinmez olabilir ancak yaşadıkça görülecektir. Borsalar ve para birimleri üzerinde etkisi büyük olur.
Korku endeksi olarak adlandırılan VIX 12,5 seviyelerinden 20 seviyesine yükseldi:
Geçmişte bu tip hareketler sonrasında VIX gerilemişti, yüksek volatilite Amerika piyasalarında uzun süre kalıcı olmuyor.
Avrupa’nın iki büyük borsası FTSE ve DAX son 1 ayda %10lara yakın geriledi:
Global piyasaların seyrini yine FED ve ECB belirleyecek gibi görünüyor. BREXİT sonrası kalalım diyenler kazanırsa piyasalar rahatlar, gidelim diyenler kazanırsa ilk 1-2 gün etkisi büyük olur, sonrasında ise MB’lerin olaya müdahale edip ekstra ekstra likidite canlandırma destek programları vs açıklaması ve Amerikan piyasalarının yükselmesi diğer borsaları da pozitif etkileyecektir.
İngiltere’nin ayrılması durumunda bir süre sonra bunun ne kadar iyi bir şey olduğu yorumları da basında çıkmaya başlayabilir, bu da orta vadede piyasaları destekler.
Sonuç olarak borsalar cidddi anlamda geriledi, BİST’de bu fırtınadan kurtulamadı. Negatif algının henüz tavan yapmadığını panik olmadığını düşünüyorum ama oraya da çok uzak değiliz. Psikolojik olarak negatiflikte zirveye ulaştığımızda alım için tetikte olmak gerekir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
alpi15 Haziran 2016 12:19
son cümleyi masamın en görünür yerine not ettim. Psikolojik olarak negatiflikte zirveye ulaştığımızda alım için tetikte olmak gerekir.
-
Ozgur15 Haziran 2016 11:53
Güzel çalışma tebrik ederim.
-
06 Kasım 2024, Çarşamba
Yeni dönemde piyasa değerlemeleri nereye gidiyor?
Devamını Oku -
23 Ekim 2024, Çarşamba
Bankacılık sektöründe dengeli fırsatlar var
Devamını Oku -
13 Ağustos 2024, Salı
Ekonomide Stagflasyon olması halinde hangi sektörler öne çıkar
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Fiyatlar düşerken fonlar ve yabancılar hangi hisselerde pozisyon artırdı?
Devamını Oku -
17 Temmuz 2024, Çarşamba
Son 3 ayın en yüksek getiri sağlayan şirketleri
Devamını Oku -
20 Haziran 2024, Perşembe
3 kâr marjına göre öne çıkan getirisi yüksek hisseler
Devamını Oku -
17 Mayıs 2024, Cuma
Esas faaliyet kar artışı pozitif olan PD/DD oranı düşük şirketler
Devamını Oku -
02 Mayıs 2024, Perşembe
Piyasa değeri yüksek 5 gıda şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
24 Nisan 2024, Çarşamba
Piyasa değeri yüksek 5 bilişim şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
17 Nisan 2024, Çarşamba
Endeksin 7 katı yükseldiler! Peki hangisi ucuz?
Devamını Oku
- ARACI KURUM RAPORLARI
- 08:41Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
- 15:28Tekfen Holding yılbaşından bu yana %118 kazandırdı
- 08:24Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
- 15:03Türk Hava Yolları hissesinde kurumların en yüksek beklentisi yüzde 82.3
- 09:03Bugün dikkatler NVDA’nın sonuçlarında! Hayal kırıklığı olacak mı?
- Tümünü Göster