Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

BIST 100’de kârı artan 38 şirket

18 Ağustos 2020, 14:45 - -

Borsa İstanbul’da yılın ilk yarısında BIST 100’de 38 şirketin kârı arttı.

Borsa İstanbul’da şirketlerin 2020 yılının ilk yarısına ait sonuçları 19 Ağustos’ta tamamlanacak. Borsa 100’deki 83 şirketin bilançosu açıklandı. 17 borsa şirketinin ise henüz açıklanmadı. 83 şirketin 38’i yılın ilk yarısında kârını artırmayı başardı.

Borsadan hisse senedi alan bir yatırımcının hedefi kârlı bir yatırım yapmaktır. Aldığı hisse senetlerinin fiyatının artmasını ve şirketlerin temettü vermesini ister. Bir şirket istikrarlı olarak karını artırıyor ve yatırımcılarla paylaşıyorsa yatırımcının uzun vadede ilgi alanına giren şirketler içerisinde yer alır. Finnet 2000 Borsa Bilgi Portalını (https://www.finnet2000.com) kullanarak BIST 100 şirketlerinin karlılıklarını inceledik.

En yüksek kârı açıklayanlar

En yüksek kârı açıklayan şirketler güçlü şirketlerdir. Bu şirketler alanlarında etkili oldukları ve büyük oldukları için kurumsal yatırımcıların da ilgi odağında olurlar. Bir şirketin hisse senedini kurumsal yatırımcılar alıyorsa hemen satmak için almazlar. Ağırlıklı olarak temettü getirisi için alırlar. Şirkete kendilerini ortak gibi düşünerek uzun vadede temettü getirisinden yararlanmayı hedeflerler. Bu nedenle en yüksek kâr artışı sağlayan şirketler listesi detaylı incelenmeli. Bu şirketler yüksek karlılıkları yanında karlarını da artırmayı başarmışsa bu önemli bir gelişme olarak değerlendirilmelidir.

Listeye baktığımızda en yüksek kârı açıklayan 15 şirket olduğu görülüyor. Bu şirketler: Koç Holding, Vakıflar Bankası, İş Bankası (C), Akbank, Yapı ve Kredi Bank., Sabancı Holding, T. Halk Bankası, Turkcell, Türk Telekom, Ford Otosan, Koza Altın, Soda Sanayii, Enerjisa Enerji, Arçelik, Doğan Holding.

En fazla kârı artanlar

BIST 100 Endeksinde en fâzla kar artışı sağlayan şirketler tüm yatırım profesyonellerinin radarında olan şirketlerdir. Bu şirketlerin kar artışları fiyat hareketlerine de yansıyacaktır. Bir şirket kârını yüksek oranda artırmayı başarabiliyorsa ve bunu istikrarlı sağlayabiliyorsa fiyatları da artan trende girecektir.

Listede yer alan 15 şirket şöyle: Türk Traktör, Güneş Sigorta, Brisa, Vakıflar Bankası, T. Halk Bankası, Türk Telekom, Deva Holding, Aksa Enerji, Koç Holding, Eczacıbaşı İlaç, Tat Gıda, İş Y. Men. Değ., Çimsa, Enerjisa Enerji, Alarko GMYO.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)