Altın destek buldu yükselişe hazırlanıyor
Altın Noel sonrası ciddi bir ralli yaşamış sonrasında da gerilemişti. Altın fiyatları merkez bankalarının ağır manipülasyonu altında ne zaman yükselmeye çalışsa hemen baskı görüp düşüyor. Bununla birlikte son dönemlerde altın fiyatlarında dipler genelde yukarıda oluşmaya başladı.
Altın fiyatlarını ele alırken sadece metalin kendisine odaklanmak çok dar bir alanda yorum yapmayı gerektirir ve genelde bir sonuca varmayı engeller. Bunun yerine altın ve çevreleyen unsurları ele almak daha doğru olur.
Altın pozisyonlarını 1.5 yıldan daha uzun süreli olarak “hedge” etmeyen şirketlerden kurulu “Gold Bugs” endeksi de altın yükselişleri konusunda ciddi ip uçları verebilir. Altın yükselecekse altın fiyat riskini açık bırakan şirketlerin de değerlenmesi çok normal. Aşağıdaki grafikte HUI (Gold Bugs endeksi) ile birlikte altın fiyatlarını da son 3 yıl için gösterdim:
2014-15 yılı altın üreticileri için çok parlak bir dönem olmadı, ciddi değer yitirdiler. Bu esnada altın fiyatı da gerilemişti.
Altın: HUİ rasyosu yükselirken genelde altın fiyatları geriliyor, tersi olduğunda ise altın fiyatları yükseliyor. Grafikte 2016 yılına baktığımızda HUI endeksinin altına göre daha iyi performans gösterdiğini ve hem altının hem HUI’nin yükseldiğini görüyoruz.
HUI 2016 yılından itibaren yükselen tepeler ve dipler şeklinde ilerliyor ve son geri çekilme 1 yıllık trend kanalına geldi, RSI olumlu sinyal veriyor:
HUI son bir yıl içerisinde bu trende iki defa geldi, bu üçüncüsü. Daha önceki ziyaretler sonrası ciddi bir yükseliş gözlemledik. Buradan da bir sürpriz olabilir. FED faiz artırması bekleniyor ve bu altın üzerinde etki yarattı. FED faizi artıracak ama enflasyonda artacak dolayısı ile bu iki faktör altın fiyatı üzerinde nötralize edici bir etki yaratabilir: Faiz artışı altını baskılarken enflasyon artışı yükselişine destek verir. İki faktörden hangisi daha kuvvetli ise piyasa o yöne hareketlenir. Şu anda altına karşı yatırımcı ilgisi pek yok. Özellikle son düşüş sonrası yatırımcılar altından bir hayli uzaklaştılar.
Altın ve gümüş üreticilerini birlikte ele alan XAU endeksinde ise durum benzer ama son hareket endeksi desteğin altına çekti. Endeks desteğe doğru hareketlenmiş görünüyor, yukarı aşarsa bu da altına destek olacak:
Altın yatırımcısı HUI endeksinin desteği kırmasını istemez.
Altında destek tutar ya da kırılırsa büyük hareket olabilir. Bu hareketten de her zaman olduğu gibi yine opsiyonlar ile faydalanabiliriz.
Opsiyonlar
1x call + 1x put
2x call ve -1x kontrat
2x put ve 1x kontrat
Olarak tasarlanabilir. Opsiyon kullanım fiyatları 1200 civarında olmalıdır.
Bazı yatırımcılarımız bu işlemleri Türkiye’de yapan bir aracı kurum var mı diye soruyorlar. Cevabımız evet, en büyük aracı kurumlar bunu iş edinmiş durumdalar.
Altın yükseldi, düştü şimdi yine büyük harekete hazırlanıyor.
Bol kazançlar.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
tv14 Mart 2017 13:30
altının patlama noktası 1600 ons
-
23 Ekim 2024, Çarşamba
Bankacılık sektöründe dengeli fırsatlar var
Devamını Oku -
13 Ağustos 2024, Salı
Ekonomide Stagflasyon olması halinde hangi sektörler öne çıkar
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Fiyatlar düşerken fonlar ve yabancılar hangi hisselerde pozisyon artırdı?
Devamını Oku -
17 Temmuz 2024, Çarşamba
Son 3 ayın en yüksek getiri sağlayan şirketleri
Devamını Oku -
20 Haziran 2024, Perşembe
3 kâr marjına göre öne çıkan getirisi yüksek hisseler
Devamını Oku -
17 Mayıs 2024, Cuma
Esas faaliyet kar artışı pozitif olan PD/DD oranı düşük şirketler
Devamını Oku -
02 Mayıs 2024, Perşembe
Piyasa değeri yüksek 5 gıda şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
24 Nisan 2024, Çarşamba
Piyasa değeri yüksek 5 bilişim şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
17 Nisan 2024, Çarşamba
Endeksin 7 katı yükseldiler! Peki hangisi ucuz?
Devamını Oku -
29 Mart 2024, Cuma
Halka açıklık oranı düşük temettü veren BIST 30 hisseleri
Devamını Oku