Almak için sebep yok satmak için sebep çok
Son yazımızda BREXIT korkusunun boşuna olup olmadığına dikkat çekmiştik. Piyasalarda son yıllarda belirgin bir kalıp var: Yatırımcılar büyük olaylarlar korkutulup ellerinde avuçlarında ne varsa alınıyor ve sürekli bir kalıp çerçevesinde düşünmelerine ve ona uygun hareket etmeleri sağlanıyor. Son olayda BREXIT oldu, senaryo belli: Beklenmiyordu, sürpriz oldu AB’nin dağılmasına yol açacak her tarafta referandum başlayacak, 2008’den daha beter kriz olacak dolayısı ile riskli varlıklara yatırım yapmak çok zararlar yaratacak. Yatırımcı iyisi mi elindeki riskli menkulleri satsın bir de para kazanmak istiyorsa açığa satsın! Öneri bu.
Oluşabilecek olaylar pozitif negatif piyasalarda 1-2 saat içerisinde iskonto edilir hale geldi. Artık aylarca sürebilen trendler 2-3 haftada bitebiliyor. Özellikle vadeli kontratlar çok kısa sürede yukarı ve daha sonra aşağı ve tekrar yukarı hareket edebiliyorlar.
SP500 e-mini kontratların 1 puan oynamanın değeri 50 USD, eğer 100 puanlık hareketi tek yöne yakalarsanız 5000$, iki yönü birden yakalarsanız 10000$ kazanırsınız. İnanın bu kazançlar da 1-2 haftada olur. Tam tersi de olabilir, bu paralar kaybedilebilir.
BREXIT tam bir hafta önce idi. Google Finance aracı ile gelişmiş borsalar ve XU100 performanslarına öncesi ve sonrası olarak bakabiliriz:
Borsalar BREXIT’e gelirken yatay denebilecek bir çerçevede hareket etmişler. BREXIT açıklandığında sarı ile işaretlediğim hareket olmuş, sonrası ise grafikte görülüyor, ciddi bir yükseliş. Piyasalarda %7-8 yükselişleri ve bu fırsatları beğenmeyen yatırımcılar olabilir, bununla birlikte artık %30-50-80 gibi artış trendleri artık eskisi kadar sıklıkla olmuyor, onun yerine daha küçük örneğin %20 büyüklüğünde çok sayıda hareket oluyor. Bu arada bahsettiğimiz aralıklar endeksler için, hisselerde yine eskisi gibi ilginç trendler olabiliyor.
Başlığa gelecek olursak sebep arayarak riske girmek çok olası değildir ama sebep bularak kısa pozisyona geçebilirsiniz ya da elinizdeki yatırımlarınızı çok kısa sürede likide edebilirsiniz. Finans piyasalarında yatırımcılar maalesef yeni gelişen bu sürat piyasasına alışamadılar, bu piyasada acılarda sevinçlerde insanı öldürmeyecek boyutta ama fazla sıklıkta oluyor. Eğer rezonansa uyum sağlayabilirseniz ciddi başarı şansı da yakalayabilirsiniz. Sistemler, piyasalar sürekli değişiyor gelişiyor ve ileri gidiyor eski alışkanlıklar eskide kalmalı. Son yazımızın altındaki yorumda değerli okuyucumuz bir belli olsun aceleye ne gerek var demiş, haklı yanları var ama belli olduğu anda da iş işten geçmiş atı alan Üsküdar’ı geçmiş oluyor.
Karar alırken belirsizlik ne kadar fazla ise kararın etkisi o kadar büyük olur, bilgi arttıkça kararın etkisi de azalacaktır. Finansal piyasalarda belirsizlikte karar vermek gerekir, ona da bakalım bunu da değerlendirelim dediniz mi işin içinden çıkılmaz.
Portföy yönetiminde çalışan bir dostum, her hafta yaptıkları alalım-satalım-pozisyon ayarlayalım toplantılarında sonu gelmez tartışmalar piyasa görüşleri vs havada uçuşup bittikten sonra genelde piyasa ağırlığında kalalım kararı çıktığını anlatmıştı. Piyasa ağırlığı ile kastedilen ise fonun ölçütündeki ağırlıktır, örneğin BİST100 ağırlığı %50 ise ve karar piyasa ağırlığı ise hisse oranı %50 civarında kalacak demektir.
Önümüzdeki hafta bayram biz tüm hafta kapalı olacağız, yurt dışı piyasalar ise haftayı güçlü bir tonda kapatıyorlar. DJIA tarihsel zirvelerine tekrar yanaştı, SP500 de oldukça güçlü. Avrupa endeksleri ise tarihsel zirvelerinden Amerika kıtasına göre daha uzaklar. Gelişmekte olan piyasalarda Avrupa borsalarına benzer durumdalar.
BİST100 için pozitif düşünmeye devam ediyorum, 74-75bin bölgesi önemli destek bu bölgenin kırılmasının oyunu değiştirme potansiyeli var.
Dün opsiyonlar/varantlarda vade sonu idi ve neredeyse bütün pozisyonlar değersiz olarak itfa etti. Aynı şekilde endeks vadeli kontratları da itfa etti.
Endeks yüklerini attığına göre ve son yıllarda genelde pozitif geçen Temmuz ayı etkisi ile birlikte yükseliş olması ihtimali arttı. Pek çok analist ya negatif ya kenarda bekleyelim modunda.
BİST100 grafiğine de bakalım:
Mavi ile gösterdiğimiz trendi daha önce defalarca paylaşmıştık, sınav günü yaklaşıyor. İkinci olarak çizdiğim kısa vadeli kırmızı ile gösterilen trend için de hazırlık görüntüsü var.
77-78bin aralığı geçildiğinde ilk durak 82-83 aralığı olabilir
Bol kazançlar.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
eyyp197801 Temmuz 2016 19:05
vestel beyaz eşya hisse borsa yükselsede yükselmiyor ne yapaz şaşırdık borsa düşecek diye cekiniyoruz
-
ismail Midiliç01 Temmuz 2016 17:30
neolcak simdi kagıtlar %5-9- koydu bazıları biz ne yapcagız hep aynı senorya sözde düşecekdi ingitereden dolayı hep kandırıyorlar bizleri
-
Rodoplu01 Temmuz 2016 11:58
Sayın yazar aceleye gerek yok diyen ben idim..Borsalarda çıkış ihtimalinden bahsetmişsiniz.Doğrudur.Ancak ne kadar süreceği belli olmayan bu çıkış ölüm güzelliği yada son kerizi bulma arayışı olmasın?Çıkış anında puanlar belli ancak süre tahminini yapabileni ben görmedim...Kısacası bana göre değil...Uzak dururum...
-
23 Ekim 2024, Çarşamba
Bankacılık sektöründe dengeli fırsatlar var
Devamını Oku -
13 Ağustos 2024, Salı
Ekonomide Stagflasyon olması halinde hangi sektörler öne çıkar
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Fiyatlar düşerken fonlar ve yabancılar hangi hisselerde pozisyon artırdı?
Devamını Oku -
17 Temmuz 2024, Çarşamba
Son 3 ayın en yüksek getiri sağlayan şirketleri
Devamını Oku -
20 Haziran 2024, Perşembe
3 kâr marjına göre öne çıkan getirisi yüksek hisseler
Devamını Oku -
17 Mayıs 2024, Cuma
Esas faaliyet kar artışı pozitif olan PD/DD oranı düşük şirketler
Devamını Oku -
02 Mayıs 2024, Perşembe
Piyasa değeri yüksek 5 gıda şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
24 Nisan 2024, Çarşamba
Piyasa değeri yüksek 5 bilişim şirketi endeks getirisini 5’e katladı
Devamını Oku -
17 Nisan 2024, Çarşamba
Endeksin 7 katı yükseldiler! Peki hangisi ucuz?
Devamını Oku -
29 Mart 2024, Cuma
Halka açıklık oranı düşük temettü veren BIST 30 hisseleri
Devamını Oku