Algoritmik işlemlerle borsada sert hareketler
Borsa İstanbul’da rekor hacimlerle işlemler yapılıyor. Sert fiyat hareketleri gerçekleşiyor. Gerginlikleri ve kriz dönemlerini değerlendiren yabancılar algoritmik işlemlerle dalgalanmaları fırsata çeviriyor.
Borsa İstanbul’da lokomotif hisselerdeki rekor hacimlerle gerçekleşen işlemler endekse yön veriyor. Teknolojik olarak yabancıların algoritmik işlemleri kullanarak alım ve satımlar yapabilmesi, piyasalardaki hız, hacim, gün içi hareket marjları üzerinde de oynaklığı artırıyor. Büyük bankaların aracı kurumları aracılığı ile gerçekleşen işlemler borsada sert atakları getiriyor. Geldiğimiz aşamada borsadaki yabancı payı yüzde 65,30 seviyesinde bulunuyor. Artık teknik ve temel göstergelere göre çalıştırılan otomatik alım ve satım mekanizmaları işlemleri gerçekleştirmekte. Piyasa algısının tersine gerçekleşen işlemler ise yatırımcısına kar yazmakta.
Borsada yılın ilk on ayında gerçekleşen işlemler 2016 yılının yıllık hacmine ulaştı. Yabancıların da alım satımlarına baktığımız zaman yıllık hacimlerin son dönemde yükseldiğini görüyoruz.
VERİ ODAKLI TAHMİNLER NEDEN TUTMUYOR?
Son dönemde yayınlanan hem yerli hem de yabancı raporlarda çok daha sık tahminler değiştirilmeye başlandı. Sık revizeler gerçekleştiriliyor. Dolar/TL kuru, borsa ve faizler için yapılan tahminler, yeninden gözden geçiriliyor. Bunun yapılmasının nedeni veriler ve bu verilerdeki seyirlerin sürekli değişmesi. FED’in faizi artırmada şahin bir yaklaşım sergilemeyeceği beklentisi dolar kurunda düşüş borsada alıcıları güçlendirmişti. Yabancı raporların hemen hepsinde dolar/TL kurunda 3,30-3,40 aralığında bir fiyat öngörülürken, gelişmekte olan piyasalara para girişinin sürmesi beklenmekteydi. Ancak şimdi FED’in faiz artış ihtimali yüzde 80’lere tırmanmış durumda işte bu nedenle tablo da değişiyor. Buna bağlı olarak hisse senetlerinde satışlar yaşanırken, dolar/TL kurunda da yükseliş olduğunu görüyoruz. Kur 3,63 seviyesine kadar yükseldi. Türkiye’de ABD ile yaşanan vize gerginliği ise Dolar/TL’yi 3,80 sınırına taşıdı. Dolar/TL kuru bu seviyeden gelen satışlarla yeniden 3,64’lere kadar geri çekildi. Öngörülmesi güç olan gelişmeler yaşanıyor. TL son dönemde diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimleri ile negatif ayrıştı. Gerginliğin azalması ve çözüm odaklı adımlar yaşanan bu dalgalanmayı azaltacaktır. Dolar/TL kurunda destekler 3,62-3,60 seviyelerinde bulunuyor. Bu seviyenin altında 3,55-3,50 seviyeleri takip edilebilir. Dolar/TL kurunda önümüzdeki dönemde volatilite yüksek olabilir. Fakat yükselişlerde satıcıların arttığını görebiliriz. Dolar kurunda yukarı yönlü 3,80 üzeri beklentili hedefler spekülatif hareketler için kullanılacaktır.
BORSADA YILSONU HAREKETİ YAŞANABİLİR
Son gelişmelerle gelişmekte olan borsalar ile negatif ayrışan Borsa İstanbul, 100 bin seviyesinin üzerinde tutunuyor. Yılsonuna doğru FED faiz artışı gündeme gelse bile ABD Borsası’nda yaşanabilecek yükseliş BIST 100 Endeksi’ni de olumlu etkileyecektir. BIST 100’de güçlü bir hareketten bahsedebilmek için 105.000 ve 107 bin aralığındaki satıcılı bölge aşılmalı. Endeks bu seviyelerde güç toplayarak yeni bir zirve oluşturmak için güç toplayacak. Düşüşler hisse toplamak için fırsat oluşturuyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
-
Naci12 Ekim 2017 18:20
D.D sen marko paşaya git kardeş
-
D.demirkan 12 Ekim 2017 11:43
BEŞ MİLYAR DOLAR GİR ONBEŞ MİLYAR DOLAR GÖTÜR.HORTUMLAMA HORTUMUN UCU BİST TE.VATANDAŞ KÖYLERDE KÖPEK GİBİ ÇALIŞSIN.PATATES PARA ETMEZ DOMATES PARA ETMEZ ELMA PARA ETMEZ SÜT PARA ETMEZ ÇAY DESEN ÖMÜR TÖRPÜSÜ YAZIK KÖYLÜNÜN EMEKLERİNE.BİRİLERİ BORSADA TELEFOLA MİLYARLARA PARA DEMİYOR.BİR İŞÇİ BİR KÖYLÜ YÜZDE YİRMİ KAZACI BİR YILDA KAZANAMIYOR.BAKIYORSUN NE OLDUĞU BELİRSİZ BİR HİSSE BİR GÜNDE YÜZDE YİRMİ PİRİM YAPIYOR.BÖYLE ADALETSİZLİK DÜNYANIN NERESİNDE VAR?. MODERN SÖMÜRÜ DÜZENİ.ÇALIŞANIN HAKKINI YİYENİN YEDİRENİN RABBİM BİN TÜRLÜ BELASINI VERSİN.....BİRGÜN DÜNYANINDA SONU GELECEK BAKİ DEYİLSİN MERAK ETME.
-
11 Kasım 2024, Pazartesi
Trump’ın zaferi Türkiye’yi nasıl etkileyecek?
Devamını Oku -
06 Kasım 2024, Çarşamba
Trump geliyor, peki piyasalar hazır mı?
Devamını Oku - 28 Ekim 2024, Pazartesi Devamını Oku
-
22 Ekim 2024, Salı
Altın ve gümüşte yükseliş nereye kadar sürecek?
Devamını Oku -
01 Ekim 2024, Salı
Piyasalar sıkıştı, bekle-gör stratejisi hakim
Devamını Oku - 11 Eylül 2024, Çarşamba Devamını Oku
-
12 Ağustos 2024, Pazartesi
Merkez’in faiz sinyali hangi şirketleri etkileyecek?
Devamını Oku -
06 Ağustos 2024, Salı
Finansal dalgalanmanın ortasında neler oluyor?
Devamını Oku -
23 Temmuz 2024, Salı
TCMB’nin faiz kararı ve piyasaların seyri
Devamını Oku -
01 Temmuz 2024, Pazartesi
Gri listeden çıkış ve CDS’lerin seyri
Devamını Oku
- ARACI KURUM RAPORLARI
- 08:41Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
- 15:28Tekfen Holding yılbaşından bu yana %118 kazandırdı
- 08:24Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
- 15:03Türk Hava Yolları hissesinde kurumların en yüksek beklentisi yüzde 82.3
- 09:03Bugün dikkatler NVDA’nın sonuçlarında! Hayal kırıklığı olacak mı?
- Tümünü Göster