E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Doğalgaz, jeotermal, rüzgâr ve hidrolik alanında toplam 15 santralle 770 MW üretim kapasitesine sahip olduklarını kaydeden Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, 2009 yılından bu yana büyüme stratejilerinde yerli ve yenilenebilir eneıji yatırımlarına öncelik verdiklerini ve bugün yenilenebilir eneıji kurulu güçlerinin, toplam kurulu güçlerinin yüzde 35'ini oluşturduğunu açıkladı. Tokat, Eskişehir, Kars, Rize, Erzurum, Tunceli ve Erzincan'da kurulu yedi hidroelektrik santrale (HES) ilave olarak, Dalaman Çayı ve Harşit Çayı üzerinde, iki yeni HES projesi üzerinde çalıştıkları bilgisini paylaşan Ak, "Dalaman Çayı üzerinde 124 MW potansiyele sahip olmasını planladığımız Sami Soydam Hidroelektrik Santrali ve Harşit Çayı üzerinde olmasını planladığımız 60 MW gücündeki Tirebolu Hidroelektrik Santrali için yatırım öncesi çalışmalarımız devam ediyor" açıklamasında bulundu.
Dünya Gazetesinin haberine göre, 2008 yılında tamamlanan ADÜAŞ ihalesi ile Tokat'ta 5.5 MW, Eskişehir'de 16.8 MW, Kars'ta 15.4 MW, Rize'de 18.6 MW, Erzurum'da 20.9 MW, Tunceli'de 20.4 MW ve Erzincan'da 15 MW kurulu güce sahip 7 hidroelektrik santralin 30 yıl süreli işletim hakkını aldıklarını anımsatan Ak, geçen dönemde bu santrallerde iyileştirme çalışmaları yürüterek üretimin kurulu güçlerinde devamlılığını sağladıklarım ifade etti. Türkiye'de hidroelektrik kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik ciddi kaygılar olduğuna dikkat çeken Ak, kendilerinin de yatırımlarında bu kaygıları giderebilmek ve şeffaf bir yatırım süreci izleyebilmek için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinden bağımsız olarak detaylı çevresel ve sosyal etki analizi çalışmaları yaptıklarım söyledi. Rize İkizdere'de halen faaliyette olan hidroelektrik santralin kapasitesini 78 MWa yükseltmek için başlattıkları süreçte, Paydaş Katılım Planı çalışmalarıyla yöre halkı, yerel yönetimler ve bilim insanlarının görüşlerim aldıklarını örnek gösteren Sinan Ak, "Bu yılın ocak ayında başlattığımız Paydaş Katılım Planı, HES yatırımları öncesinde bugüne kadar uygulanmamış bir çalışma. Zorlu Eneıji olarak bu çalışmayla, özel sektör-halk iletişimini güçlendirerek bölgedeki yatırımlara karşı olan güvensizliği gidermeye destek olmak istedik. Bu plan kapsamında, yöre halkı, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, fikir önderleri ve gazetecilerle görüşmeler yaparak kamuoyunun bölgedeki yeni hidroelektrik yatırımlarına yaklaşımlarım ve yatırımcılardan beklentilerini öğrenmek istedik. Paydaş Katılım Planı'nı, yatırım karanımı alınıp alınmaması için kullanılacak gerçek bir yol gösterici olarak görüyoruz. Yöre halkının benimsemeyeceği ekonomik, sosyal ve çevresel faydalarına inanmayacağı bir yatırı mı hayata geçirmeyeceğiz" dedi.
Jeotermal enerjiyi, 2012 yılındaki en önemli büyüme alanlarından biri olarak belirlediklerini bildiren Ak, şunları söyledi: "Nisan ayında Denizli Kızıldere'de 80 MW kurulu güce sahip olacak yeni bir
santralin temelini atacağız. Yatırım kararı aldığımız bir diğer projemiz ise Manisa Alaşehir'de bu- , lunuyor. Fizibilite çalışmalarımızı tamamladıktan soma bu yıl içinde 30 ı MW kurulu güce sahip, bölgenin ilkjeo-termal santralinin inşasına başlamayı hedefliyoruz." Ak, jeotermalde üçüncü | sahaları olan Kütahya Simav'da ise yatırım kararı vermeden önce çalışma yürüttüklerini aktardı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
yandık
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:06)