E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Piyasalarda yaşanan büyük düşüş yatırımcıların için hata yapma lüksünü minimuma indiriyor. Yatırım hataları özellikle böylesi zor zamanlarda çok daha maliyetli olabiliyor. Bunun önüne geçmek için ise bazı hataları yapmamanız gerekiyor. Zorlu piyasa koşullarında en az hasarla ilerleyebilmeniz için yapmamanız gereken yatırım hataları, doğru bir strateji belirlemenize de faydalı olabilir.
Nakitte saklanmak
The Motley Fool’dan Catherine Brock’un haberine göre, 2022 yılı başından bu yana S&P 500 endeksi yüzde 20 değer kaybetti. Bu kayıp, genel anlamda bakılacak olursa, daha fazla yatırımcının hisse satın almak yerine hisse senedi sattığı anlamına geliyor. Siz de Hisse senetlerinde yükseliş yeniden başlayana kadar kolaylıkla nakitte saklanabilirdiniz. Ancak ne yazık ki şu anda piyasadan çıkmak pek de karlı bir hamle olmaz.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar bunu genellikle duygusal ve psikolojik yönden daha kolay bir seçenek olduğu için uygularlar ve ellerindeki hisse senetlerini satarak nakde geçerler. Çünkü piyasaların düşüşte olduğu bir dönemde zararda beklemek ya da zarar ihtimalini hiçe saymak güçlü bir irade gerektirir.
Ancak burada asıl önemli olan nokta, piyasaların ne zaman döneceğini bilemiyor olduğunuzdur. Yani yatırım stratejinizin nakde geçtikten sonra tekrar piyasaya girmeyi planladığınız ikinci bölümü sandığınız kadar kolay ve garanti bir yöntem değildir. Dolayısıyla, bu stratejinin size daha düşük getiri sağlama olasılığı oldukça yüksektir.
Örneğin, elinizdeki hisseleri bugün sattığınızı düşünürsek, bu durumda 2021 yılı sonunda satmış olsaydınız elde edeceğiniz gelirden yüzde 20 daha az gelir elde edeceğiniz kesin. Elinizdeki hisseleri yine de sattığınız varsayalım. Şimdi piyasaların döneceği doğru zamanı tahmin edebilmeniz gerekir. Yaklaşık bir tahminde bulunsanız dahi, hisse senedi fiyatlarının yeniden yükselmeye başladığını gördüğünüzde portföyünüzü yeniden oluşturmanız gerekecek. Bu da ek maliyet anlamına gelecektir.
Öte yandan, yatırımda kalmış olsaydınız portföyünüzü daha da sağlamlaştırabilirsiniz. Yeniden yatırım yapmak için zamanı doğru tahmin etme gibi bir zorunluluktan da kurtulmuş olacaksınız. Ayrıca, hisse senetlerinizi satmış olsaydınız yaşayacağınız değer kaybı sorunu da sizi ilgilendirmeyecektir. Kısacası, doğru risk yönetimi yapabildiğiniz sürece nakitte beklemek hatalı bir yatırım stratejisi anlamına gelecektir.
Yatırımda kalmak portföyünüzü daha da sağlamlaştırmanıza ve yeniden yatırım yapmak için zamanı doğru tahmin etme gibi bir zorunluluk içine girmemenizi sağlar.
Beklentilere göre hareket etmek
Piyasalar sizin beklentilerinize göre hareket etmez. Başarılı bir yatırımcının yapması gereken ilk şey piyasanın ne söylediğini iyi dinlemek ve ona göre hareket etmektir. Piyasalarla inatlaşmamalısınız.
Bazı yatırımcılar genellikle yükselişin zamanlaması konusunda beklentiye girerler. Belentiler kendi zaman çizelgesiyle ilgili olabileceği gibi, piyasada oluşacak bir fiyatlamayla da alakalı olabilir. Bu tipik bir acemi yatırımcı davranışıdır.
Örneğin yatırımlarınızın yılda yüzde 10 oranında ya da beş yılda yüzde 50 oranında değer kazanmasını beklediğinizi farz edelim. Bu beklentinize ne kadar bağlı kalırsanız, elde ettiğiniz sonuçların yetersizliği karşısında panik yaşama ihtimaliniz de bir o kadar artar. Ve panik sizi pişman olacağınız kararlar almaya itebilir.
Bunun yerine bu yıl ya da gelecek yılın sonuçlarına bağlı kalmaktan kaçınmanız gerekebilir. Belli bir zaman dilimine bağlı kalmak, piyasaların size istediğinizi vereceği anlamına gelmez. Dolayısıyla portföyünüzün büyüme yörüngesini daha uzun sürelere yayabilirsiniz. Unutmayın, kısa süreli yatırımlarda yanılma ihtimaliniz bir o kadar artacaktır. Borsaların tahmin edilebilir bir mekanizmaya sahip olmadığını daima aklınızın bir köşesinde tutmanız yararınıza olacaktır.
Piyasalar sizin beklentilerinize göre hareket etmez. Başarılı bir yatırımcının yapması gereken ilk şey piyasanın ne söylediğini iyi dinlemek ve ona göre hareket etmektir.
Az sayıda hisse senedine yatırım yapmak
Piyasaların büyük çöküşler yaşadığı ve genel ekonomide kötümser senaryoların daha çok dillendirildiği bugünkü gibi dönemlerde, portföyünüzü çeşitlendirmemek olumsuz sonuçlar doğurabilir. Yükselen piyasalarda elbette bunu yapmak zorunda değilsiniz ancak servetinizin büyük bölümünü enflasyondan etkilenen bir şirkete yatırdıysanız, portföy değerinizin hızla düşme riski de bir o kadar artacaktır.
Bunun yerine, zorlu piyasa koşullarında farklı sektörlerden şirketlerin hisselerine sahip olmanız daha yerinde bir strateji olacaktır. Portföyünüzde 20-25 pozisyona sahip olmanız size birçok alternatif sunar. Özellikle ETF’lere yapacağınız yatırımla bu sorunu kolayca çözebilirsiniz. Bir S&P 500 fonuna yapacağınız yatırım riskinizi 500 şirkete bölmenizi sağlar ve alacağınız riski düşürür.
Kitleleri takip etmek
Milyarder yatırımcı Warren Buffett, başkaları açgözlüyken korkmak, başkaları korkuyorken açgözlü olmak gerektiğini söylüyor. Elbette her yatırımcının yatırım stratejisi farklıdır ancak Buffett’ın bu stratejisinin ona bir servet kazandırdığını da unutmamak gerekir.
Karşıt strateji olarak da bilinen bu mantık, başkaları satarken satın almayı ve hisseleri daha düşük fiyattan elde etmeyi öngörür. Başkaları alırken satmanız da fiyatların yüksekliğinden faydalanmanız anlamına gelecektir. Söylemesi kolay ancak uygulaması zor olsa da bu stratejiye “düşükten alıp yüksekten satmak” adı verilir.
Kitleleri takip etmek ise olumsuz sonuçların yaşanmasına neden olabilir. Yüksekten alıp dipten satmak zorunda kalabilirsiniz ve bu yolla piyasalarda kazanmak mümkün değildir.
Başkalarının ne yaptığına göre hareket etmek, alım satım kararları vermek, size kaybettirmenin yanı sıra, yatırımlarınızdan ders çıkarmanızın da önüne geçer.
Yatırımcı ilgisinin arttığı 10 hisse (20/07/2022)
Ünlü bankadan yeni yatırım tezi: Altına önemli rol!
Buffett’ın enflasyon stratejisi
Resesyondan koruyacak 3 yatırım stratejisi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:01)