E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Milli Eğitimciler Ziya Selçuk, 2020 Eylül’de randevularınızı başlanacak olan yeni ortaöğretim modelini tanıttı.
"19 Mayıs 2019 Gençlerle Buluşma" NTV özel yayınında Ahmed Arpat'a konuk olan Bakan Selçuk, liselerde uygulanacak yeni eğitim sistemiyle ilgili merak edilenleri anlatıyor.
"Eğitimin ekonomiyle buluşması son derece kritik."
"Çok büyük fotoğrafa bakıyor olabilir, biz ilk kez 2023 vizyonu diye bir döküman çıkardık. Dedik ki MEB bir sistemdir, bunun altlarında vardır. Hepsi de sisteme çevrimi tutulmazsa, alt sistemde yapılmış olabilir.
"Biz bunu sadece ortaöğretim için yapmadık, belli bir süre içerisinde 1-8. Sınıflar için takvim de açıklayacağız. Biz bunu bir bütün olarak görüyoruz. Aynı takvimde olacak."
"ÖZGEÇMİŞ DEĞİL ÖZGELECEK OLUŞTURMAK GEREKİYOR"
"Gençleri neye hazırlıyorsunuz sorusu çok önemli. Acil problem var, nedir sınavlar vb. Asıl iş üniversite bitti, sonra ne olacak? Bunu sadece sınava hazırlanmak meselesi olarak görmüyoruz. Öğrencileri sınava değil, üniversiteye hazırlayacağız. Gençler bakın sizin özgeçmiş çabanızı anlayabiliyoruz, bizim için daha önemli olan ise özgelecek oluşturmak."
"Ne biliyoruz? sorusunu sorduk, çocuklarımız bildi. Bunu yaparsak eğitim sistemi katma değer üretmez, peki ne yapmak lazım. Biliyorsunuz da bunu nasıl biliyorsunuz, bildiğinizi nasıl biliyorsunuz? Giderek seviye yükseliyor. Bilgi kuramı, bilgiyi kullanma yolu açısında disiplinlerarası dersler de buna destek oluyor. Bilgi sadece ezberlenen değil, yorumlanan, tartışılan bir sürece girmeli. Soru çözmek değil, sorun çözmek önemli olan."
"SORU DEĞİL SORUN ÇÖZEN ÖĞRENCİ"
"Genç işe girdi, işveren sordu ne yaparsın? Genç de dedi soru çözerim, işveren der ki soru değil, sorun çözen çalışan istiyorum. Bilgi kuramı bunu sağlıyor."
"Hayal-Etkinlik ve Yaşam, HEY bunun kısaltılmışı. Soru çözüyoruz da bir de hayat var. Çocukları odaya kapatıyoruz yıllarca, rüşvet veriyoruz, pasta vb. Uzun yıllar sonra dünyayı tanımıyorlar. Düğün, cenaze misafir bilmiyorlar. Genellemek istemem. Bu kadar soru çözen birinin sosyal hayatını çok zayıflatıyor. İyi bir öğrenci, ders dışında yaptıklarıyla tanınır. Hobin mi var, sosyal faaliyete mi katıldın, enstrüman mı çaldın? HEY bize bunu sağlıyor. Fiziksel aktivite olmadan bir gencin gençliğini sağlıklı sürdürmesi mümkün değil. Hayvanlara yardım olabilir, tarım olabilir, tüm bunlar tasarım beceri atöylelerinin devamı olarak yapılıyor. Bir çocuk hiç atöyle görmezse, hayatla ilişkisi zayıflıyor. Bunu düzeltmek için, çocuğun sadece düşünce değil, duygu düşünce hareket alanında da dengeli yetişmesi gerekiyor. Bunun için HEY bunun için ortam sağlıyor."
"ŞU HALİYLE SADECE SORU ÇÖZMEYE ZAMAN VAR"
"Bir çocuk düşünün, birçok çukur kazıyor, ama kuyu kazamıyor, kuyu kazamadığı için de su çıkmıyor. Birçok ülkede neden 5-6-7 ders var, Türkiye'de 15-16 ders var? Bir öğrencinin bu kadar dersi öğrenerek yolculuk yapması mümkün değil. Fiziği 2 saat alacağına 4-5 saat alsın, ama gerçekten deney yapsın. Şu haliyle zaman yok, sadece soru çözmeye zaman var."
"Biz öğrencimizin hayatta ne yapmak istediğini, bunu yapmak için neye ihtiyaç duyduğunun beceri setini çıkardık. Mühendis olduğunuzda aldığınız derslerin bir kısmı mühendisliği desteklemiyor. Bunun yerine okul öncesi dönemler var. Bu çocuğun dosyası olmalı, ne yapmış, neye merak duymuş? Bütün bunları uyguladığımda, ilgi testi, yetenek testi sonucunda şunlara yatkın olduğun görülüyor. Ben öğrencime demiş oluyorum ki, sen ilgi duyduğun, yetenekli olduğun alanda eğitim al."
"2024 yılı için biz yüzde 90'lara çok güzel geliriz, yeter ki finansman, öğretmen eğitimiyle ilgili sıkıntı olmasın, biz bunu çok rahat yaparız."
"Bir öğrencim lisanslı sporcu, dışarıda bir kuruma gidiyor, hafta 5 gün antrenman yapıyor. Ben onu da ders sayarım"
"ALTYAPI OLMAZSA YÖNTEM HATALI GİBİ GÖRÜLÜR"
"9. sınıf, biz niye önümüzdeki sene değil de 2020 yılına sarkıtıyoruz? Öğretmen eğitimi bitmezse bu başarılamaz. Hazırlıksız yapılan her iş sonra problem yaratır. Uygulamanın altyapısı uygun olmazsa, yöntem hatalı gibi görünür. 9. sınıf temel bir sınıftaki dersler, öğrencilerimize bütünsel bir bakış sağlıyor. Fizik, kimya gibi parça parça değil de bütün olarak, sistemsel bir bakış oluşuyor çocukta. Örnek; göç, sosyolojiyle, ekonomiyle, coğrafya ile, hepsiyle ilgili."
SEÇMELİ DERSLER
"Diyelim ki bir ders var, öğrenci 12. sınıfta ama o okulda o dersi verecek öğretmen yok. Artık bu çağda o dersi, o okulda yapalım mutlaka demiyoruz. Biz uzaktan ders alabilir miyiz? Öğrenme yönetim sistemleri, videolar, öğrencinin kendini denediği... Birçok dünya çapındaki üniversite dersini bu sistemle alabilirsiniz. Bizim için bunların biraz sıradanlaşması lazım. Video kütüphaneden verebiliriz, başka okullardan ders alabiliriz, çok ihtimal var ama altyapı lazım. Seneye neden başlamadık? Çünkü altyapı hazırlıyoruz bunun için."
"Hiç tarih bilmeden, sadece matematikle öğrencinin hayatı anlaması zorlaşır. Daha şuurlu olması için bir bakış açısı getiriyor bu. Öğrenci diğer ders gruplarından da ders almak zorunda. Sadece matematik alamayacak öğrenciler."
"KREDİLİ SİSTEMDEKİ HATAYA DÜŞMEYECEĞİZ"
"Kredili sistem başka bir şey. Kredili sistem iyi hazırlanması gereken bir sistemdi. O dönem bir rapor yayınladım. Neden devam etmesi gerektiği için. Az önce ifade ettiğim gibi, hazırlık yetersizse problem yöntemde sanırsınız. O sene sistem pilot okullar yerine tüm ülkede denenince sorunlar çıktı. Biz bu yüzden yeni sistemi 5 yıla yayıyoruz."
"Çalışanla çalışmayanı ayıracağız. Öğretmeni sınıfta güçlendireceğiz, öğretmen güçlü olmazsa öğrenci ben nasılsa geçiyorum, yatayım diye düşünür. Buna izin vermemiz mümkün değil. Bir ekosistem kurmak zorundayız, sadece derslerle olmaz bu iş, öğretmen eğitmezsen, atölyeler kurmazsan olmaz. Hepsini adım adım koyuyoruz ki birbirini tanımlasın."
"12. sınıf çok önemli, üniversitenin ilk sınıfı gibi. 'Bu dersleri öğretmenler nasıl verecek?'. Benim kadar öğretmen tanıyan az kişi vardır. Bizim öğretmenlerimizle ilgili yeterli altyapı olduğunda başarmamaları mümkün değil."
"Öğrencide bir sıkıntımız yok. Sınav sistemi öğrenciyi boğan şey, sınav amaç değil araçtır, sistem böyle olduğu için öğrenciler de araca yoğunlaşıyor."
"YÖK ile güzel bir işbirliğimiz var. Bazı fakültelerin MEB ile ortak, ihtiyaçları gözeterek, eğitim fakültesi çalışması konusunda anlaşma sağladık. Eğitim fakültelerin 1. sınıfından itibaren mezun olacak öğrencilerin bu sisteme adaptasyonu için çalışmalarımız var. Mevcut öğretmenler için de 4-5 yıllık bir eğitim süreci olacak."
BELİRLİ DERSLERE AŞIRI TALEP OLURSA NE YAPILACAK?
"Her lise için ayrı ama bütünleşik bir model, dersler yığılma olduğunda, öğretmen ihtiyacı nedir ona bakılır. Fakat bir okulda herkesin bir okulda matematikçi olduğunu görmedik. Bazen dil alanı, sosyal istiyorum diyor. Bizim çan eğrisiyle doğrudan ilgili. Bir yığılma olursa ilçe içerisinde öğretmenlerin görevlendirilmesiyle yapılacak küçük düzenlemelerle çözülür."
ÖĞRENCİLER NASIL DERS SEÇECEK?
"Biz deneme yapmadan iş yapmıyoruz. Tercih robotunu farklı okullarda denemek için geliştirdik."
"Derinleşme çok önemli, bir öğrencinin ilgili olduğu alana yoğunlaşması bunu sağlıyor."
"Öğrenci bir ders seçti, okulda hocamız yok. Altyapımız uzaktan eğitimi de sağlıyor. Altyapı olursa bu dersi almanın birçok yolu olur."
"Her çocuğun belirli bir kotası olur. Bunlar çalışılıyor. Ders seçmine baktığımızda kişiselleştirmeyi görüyoruz. Bu derinleşmeyi sağlıyor, o çocuk da ilgi duyduğu alanda yükselmeye yöneliyor. Sınavı kazansa da onu hayat bekliyor. Sınavı kazanmak dışında bir hayat alanı var. Girişim, sosyal becerisi yüksek olan gençler, diğer çocuklardan daha şanslı oluyor. Hayat ve okul başarısı iyi ayırt edilmeli."
"Derslik açığımız evet var, ama en geç 3 sene içinde tüm açığını halletmiş, yatırım bütçesini yöneltebilecek bir ülke. 15 senede çok büyük yatırımlar yapıldı."
"Bizim açık portalımız var. Bir gencimiz istediği alanda istediği mesleği tanımak için, meslek tanıma ya da kendini tanıma adına böyle bir fırsat var. Şu an faaliyette, öğrenci ve veliler bakabilir. Rehberlik ve danışmanlarımızdan da tabii ki destek alacağız. Belirli branşlardaki öğretmenlerimiz, belirli saatlerdeki eğitimleri alırlarsa lise öğrencilerinin kariyeri için koçluk yapabilir. Biz bu eğitimi üniversitelerimizde ücretsiz vereceğiz. Zaten testler yapıldı, öğrencinin başarıları ödülleri duruyor, biz bunu görüyoruz. Buna bakarak acaba hangi meslek, hangi program öğrenciye katkı sağlar? Bu eğitim için her türlü desteği sağlayacağız."
LİSE SONDA ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK
"Diyelim ki öğrencinin bir dersi zayıf, bunun akademik destek çalışmaları var, hafta sonu ve hafta içi. Bununla ilgili bir video kütüphanesi de kuruyoruz. Meslektaşlarımızı davettik, çalıştık. Bir kütüphane şu an üretiliyor. Bir öğrenci dağ köyünde bile olsa telefonunda bu videoları ücretsiz izleyebilir. Bunun ötesinde ailelere yönelik çalışmalar gelecek. Öğrencilerimizin rehberlik konusunda destekleri için uzaktan yardım paketleri oluşturulacak."
"Öğrencilerin ders dışında ne yaptığı da çok önemli. 'Senin ne tür projelerin var ki portfolyene koyayım, öğrencilik hayatında neler yaptın' diyor dünya. Türkiye de buna gidiyor."
12. SINIF ÖĞRENCİLERİNE SÜRPRİZ
"Gittiğim okullarında 12. sınıfların önünden geçmemeye çalışıyorum. Ziya hoca bizim durum ne olacaklar diyorlar. Önümüzdeki Eylül'de 12. başındafa başlayacak, sınava girecek çocuklarımız var. Onlar bu senekiler gibi hazırmayacak. Onlara sürprizimiz var. Bir sınıf kurgulamak, Müfredatta bir rahatlama olacak, Çocuklarımızın siniava derinleşmesi için bir hazırlık hazırlığı.
"Sınavlardaki sık değişmesi var değil. Bazı dönemlerde sık sık olması gerekiyorsa yordu. Öğrenciler neyle başlıyorsa, onunla bitirecekler."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Cenaze, düğün, misafir ? Ne etkinlik... ne yapacaksınız çocukları toplu olarak cenazelere mi götüreceksiniz? Matematik seçmeli din dersi zorunlu? Sevsinler vizyonunuzu...
Gençlerin enerjisini emen, yutan, yok eden bir sistem. Eğitim deil, zaman kaybı yaratan bir sistem. eskiden 19-20 yaşında memur atananlar şimdi 35 yaşına kadar sınavlarda heba olup, üretim enerjisi, tüketime geçiyor. iş sahasıda yok, memeur aihtiyacıda, işçi ihtiyacıda, çünku nüfüs çok, üretim sahası yok. o bakımdan eğitim sadece zaman kaybı yaratıp kişileri oyalamak üzerin kurulu. kpss ihtiyacıda bu yüzden doğdu zaten .
Çalışıyor görünmek için yapılmış içi boş laflar. 12 sene eğitim var, öğrencilerin %90i fatiha bilmiyor. 12 sene eğitim var universite sınavında öğrencilerin %90 i 5 matematik neti yapamıyor. Neyi öğretebildiniz bugüne kadar??
Başlamadan çöker bu sistem hacı. Demedi deme
Somut hiçbir cozum önerisi yok. Liseye seçmeli araç ehliyeti dersi koyun bari
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:45)