Ziraat Bankası Kredi Politikaları Genel Müdür Yardımcısı M. Cengiz Göğebakan, "Bankamız tarımsal kesime kullandırdığı kredilerde 2014 yılında yüzde 30 artış gerçekleştirdi. 2015 yılı için tarımsal kesime kullandıracağı kredilerde yine en az yüzde 30 artacak" dedi.
Göğebakan, Ziraat Bankası'nın tarım sektörünün finansmanı, endüstriyel tarımın finansmanı, tarımsal işletmelerde ölçek ekonomisi ve tarımda iyi uygulamaların ele alındığı basın toplantısında konuştu.
Gelecek dönemde kredi trendinin artmasını beklediklerini aktaran Göğebakan, sektörün diğer oyuncularının bu pazara girmesinin kendilerini ürkütmediğini aksine pazar adına sevindiklerini söyledi.
Türk bankacılık sektöründe tarıma açılan kredilerin büyüklüğünün 2007 yılında 10 milyar TL iken 2014'te 46 milyar TL'ye kadar geldiğini belirten Göğebakan, pazar paylarının yüzde 60'lar seviyesinde bulunduğunu, bu sektörün tekel olmayacak kadar kıymetli olduğunu, dolayısıyla pazar paylarının yüzde 90 olmamasını önemsemediklerini vurguladı.
Göğebakan, Denizbank gibi bazı büyük bankaların bu işin içinde olduğunu, bundan memnuniyet duyduklarını, rekabetin çiftçiye, tarıma yaradığını ifade etti.
Tarım Kredi Kooperatiflerine nakit kredi verdiklerini, onların da bunu çitçiye kredi olarak sağladığını belirten Göğebakan, şöyle devam etti:
"Tarım Kredi Kooperatifleri bünyesinde 2 bine yakın küçük kooperatif var. Bunlar üzerinden üyelerine ayni kredi kullandırırlar. Bizim verdiğimiz 2,5 milyar TL kredi, tarım için kullandırdığımız toplam 28 milyar TL'ye dahil değil. Tarım Kredi Kooperatifleri'nin tarım kredilerinin en büyük finansörüyüz ama tek finansörü de değiliz.
2008'de 7,7 milyar TL'den bugün 28 milyar TL'lere gelen kredi büyüklüğümüz var. Kredilerimizin konu dağılımları, 13,8 milyar TL bitkisel üretim, 10 milyar TL hayvancılık, geri kalan da mekanizasyon ve su ürünleri şeklinde. Tarımın bütün alanlarında olduğu gibi su ürünleri avcılığında da muhtelif riskler var. Memleketin 3 tarafı deniz olmasına karşın, AB uyum sürecinin getirdiği bir sebepler, müteşebbis sayısının azlığı ve sadece derin deniz balıkçılığına kredi verilmesi gibi nedenlerle kredi miktarları düşük. Bu alanı geliştirmek istiyoruz."
Göğebakan, Ziraat Bankası'nın 28 milyar TL'lik tarımsal kredilerinin, işletme yatırım kredileri içindeki payı 2003 yılında 100 birim kredinin 93'ü işletme 7'si yatırımıyken, bugün yüzde 50'ler seviyesine geldiğini, bunun kredi rakamının büyüklüğünden daha anlamlı olduğunu söyledi.
Arazi bölünmesi Ziraat Bankası'nın gelecek tarımına yatırım yaptığının altını çizen Göğebakan, tarımın en büyük sorunlardan birinin mirasa göre arazi bölünmesi olduğuna dikkati çeken Göğebakan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın arazinin bölünmemesi için çeşitli önlemler aldığını aktardı.
Göğebakan, en büyük sorunlardan biri olan ölçek ekonomisini bitkisel üretimde sağlamın yolunun, arazinin bölünmezliği, birleşmesi olduğunu, dolayısıyla arazi alım kredilerine önem verdiklerini söyledi.
Bazı ürünlere sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın işleri olarak bakmadıklarını belirten Göğebakan, "Biz bunlara stratejik ürün (yağlı tohum) diyoruz. Bunlar aslında sanayi üretiminin girdileridir. Mesela biz pamuğa sadece tarımsal ürün diye bakamıyoruz. Bunların ülkedeki üretimini daha çok teşvik eden bir yapı lazım. Bu tabi üretim miktarıyla değil, üretim kalitesiyle de ilgili. Bu sene stratejik ürünler konusunda açılım yapacağımız senedir" ifadelerini kullandı.
Göğebakan, endüstriyel tarıma doğru şiddetli bir geçiş yapılması gerektiğinin altını çizerek, aile ihtiyacını aşan pazara, sanayiye üretim yapan modelin geliştirilmesi ve ölçek ekonomisinin büyütülmesi gerektiğini söyledi.
Finansmandaki en uzun vade ve fiyatın Ziraat Bankası'nda olduğunu vurgulayan Göğebakan, "Bu konuda tevazumuz yok. Tarım finansmanı vade konusunda nefesi yetmeyenlere göre değil. Bitkiselde 4 yıla kadar geri ödemesiz 7 yıla kadar vadeli kredilerimiz var. Meyvecilikte 6-7 yıldan aşağı düşmez. Bankanın kendi kaynağından kullandırdığı krediler dahil en uygun fiyat Ziraat Bankası'nda" diye konuştu.
Tarımda sigortanın önemine işaret eden Cengiz Göğebakan, Tarım Sigortaları Havuzu'nun (TARSİM) devlet eliyle yürütüldüğünü ancak farklı ürünlere farklı bölgelere göre ürün gamını geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Bu risklerin tarımda zaman zaman kredi ödemelerinde sıkıntılar doğurduğunu ancak bunları karşılayacak "nefesin" olması gerektiğini vurgulayan Göğebakan, şunları kaydetti:
"Biz, tarım, sanayi ve ticaretin entegrasyonunu kullanıyoruz. Aktif toplamımız 250 milyar TL'yi geçti. Fonlamayla ilgili problemimiz hiç yok. Bu işlerden asla zarar etmiyoruz. Endüstriyel entegrasyonu sağladıkça bunlar son derece kolay. Hazinenin verdiği kısmi faiz desteği konunun önüne geçiyor. Kamuoyunda bu yanlış yorumlanıyor."
Bankanın toplam takipteki kredilerinin yüzde 1,8, tarımda ise yüzde 1,3 olduğunu belirten Göğebakan, çiftçinin başına gelen doğal sorunlar karşısında vadeyi uzatabilmenin önemine işaret etti.
Bu yıl 28 milyar TL'nin üzerine yüzde 30 büyüyecekleri öngörüsünde bulunan Göğebakan, "Başak Kart'ı geliştiriyoruz. Piyasaya yeni ürünler çıkartacağız. Bir yılda 21 milyar TL'den 28 milyar TL'ye çıkan kredi büyümemiz tesadüf değil. Bankamız tarımsal kesime kullandırdığı kredilerde 2014 yılında yüzde 30 artış gerçekleştirdi. Bu yıl tarımsal kesime kullandıracağımız kredilerde en az yüzde 30 artış hedefliyoruz" diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.