E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İklim değişikliği, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık ve düşük yağış miktarı diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi zeytini de olumsuz etkiliyor. Özellikle Akdeniz'e komşu Avrupa ülkelerinde yaz döneminin kurak ve sıcak geçmesi zeytin ve zeytinyağı üretiminin düşmesine neden oluyor.
Dünya zeytinyağı üretiminin yaklaşık 3'te 2'sini gerçekleştiren Avrupa Birliği (AB) ülkeleri son dönemdeki zorlu iklim koşullarından ciddi zarara uğruyor. AB verilerine göre, dünyadaki zeytinyağı üretiminin yaklaşık yüzde 67'sini Birlik üyesi ülkeler gerçekleştiriyor.
Akdeniz çevresindeki AB ülkelerinde yaklaşık 4 milyon hektarlık zeytinlik mevcut. AB ülkeleri buradan ortalama yılda 2 milyon ton kadar zeytinyağı ve 900 bin ton sofralık zeytin üretimi yapıyor.
En büyük üretici İspanya
Avrupa ülkeleri arasında zeytinyağı üretiminde ilk sırayı İspanya alıyor. Bu ülke normal dönemlerde AB zeytinyağı üretiminin yarıdan fazlasını gerçekleştiriyor. İspanya'yı, İtalya, Yunanistan ve Portekiz takip ediyor.
Beş yıl öncesinde İspanya'nın zeytinyağı üretimi 1 milyon 790 bin ton seviyesindeyken son hasat dönemi olan 2022-2023'te üretim bu rakamın yaklaşık 3'te 1'ine düştü. 2021-2022 döneminde İspanya'nın zeytinyağı üretimi 1 milyon 491 bin ton seviyesindeyken, 2022-2023 hasat döneminde yarıdan daha fazla azaldı. İspanya'nın zeytinyağı üretimi 2022-23 döneminde bir önceki sezona göre yüzde 56 azalarak 663 bin tona kadar geriledi.
İtalya'da da zeytinyağı üretimi önceki yıl 329 bin tonken geçen yıl yüzde 27 azalarak 241 bin tona indi. Benzer biçimde Portekiz'de de önceki yıl 206 milyon ton olan zeytinyağı üretim yüzde 39 azalarak 126 bin tona geriledi.
Avrupa'nın önemli zeytinyağı üreticilerinden sadece Yunanistan'ın üretimi geçen yıl önceki yıla kıyasla yüzde 47 oranında artarak 232 bin tondan 340 bin tona çıktı.
Zeytinyağı üretimi geriliyor
AB'nin toplam zeytinyağı üretimi 2021-2022 dönemindeki 2 milyon 272 bin tonluk seviyesinden 2022-2023 döneminde 1 milyon 379 bin tona indi. Böylece, bir önceki yıla kıyasla Birlik ülkelerinin zeytinyağı üretimindeki gerileme yüzde 39'u buldu.
Zeytinyağı üretiminin ciddi ölçüde gerilemesi sektörü ve fiyatları olumsuz etkiledi.
Fiyatlar rekor kırdı
Arzdaki azalma ve talebin güçlü devam etmesi nedeniyle zeytinyağı fiyatları son dönemde hızla artmaya başladı ve rekor üzerine rekor kırdı. IMF verilerine göre, zeytinyağının küresel piyasalardaki fiyatı mayıs ayında en son 1996 yılında kırılan rekoru aştı.
Fiyatlardaki artış ise mayıs ayından sonra da devam etti. Yüksek faiz ve enflasyon oranları ile birlikte artan gübre maliyetleri zeytinyağındaki fiyat artışına katkı sağladı.
Sektördeki fiyatların takip edildiği Infa Oliva verilerine göre, 2020 yılı ağustos ayında 1,86 euro olan sızma zeytinyağının litre fiyatı, bu ay 7,82 euro seviyesine ulaştı. Böylece, zeytinyağı fiyatı son 3 yılda 4 kattan fazla artış gösterdi. Bu dönemde zeytinyağı fiyatlarındaki artış yüzde 420'yi buldu.
Sızma zeytinyağı fiyatı geçen yılın ağustos ayında ise 3,7 euro seviyesindeydi. Son 12 aydaki fiyat artışı 2 katın üzerinde oldu. Son bir yılda zeytinyağı fiyatları yüzde 210 kadar yükseldi.
Üretim tüketimi karşılamıyor
Zeytin üreten ülkeleri bir araya getiren Madrid merkezli Uluslararası Zeytin Konseyi verilerinde 2022/23 mahsul yılında küresel zeytinyağı tüketiminin 3 milyon 55 bin ton, üretimin ise 2 milyon 730 bin ton olması öngörüyor.
Tüketimle üretim arasındaki farkın ise stoklardan kapatılması gerekiyor. Stokların azalması ve üretimden fazla tüketim zeytinyağındaki fiyat artışına katkı sağlıyor.
Avrupa'nın geçen yıl en hızlı ısınan kıta olması ve bu yıl yaz döneminde de rekor sıcaklıklar yaşaması zeytin üretimine darbe vuruyor. Ayrıca, bu yıl yapılacak hasada yönelik olumsuz beklentiler, zeytinyağı fiyatlarının daha da yükselmesiyle sonuçlanıyor.
Zeytinyağı ihracatına geçici kısıtlama
Zeytinyağı ihracatında fon kesintisi geri getirildi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bu neye benziyor... Benim vatandağım yiyemeyecek, ama yabancı yesin diye çoluk,çocuk sofrasından zeytin ve yağı kalkacak. biri çıkıp ihracat rekoru diyecek. 1 kişi TC insanı 1 ile 2 litre arası zeytın yağ tuketıyor... Şimdi bu tuketım sıfır olacak ve türkiye ihracat yaptı diye meydanda alkışlayıp, konvoy oluşturacaklar mutfanlarına bir baksın :D .... Avrupanın şımarığı, batan krizd eçöktü denen yunanistan ise 1 yunanlı 12 litre kullanıyor, ayda 1 litre zeytın yağı... şimdi global pazar artışları ile Türk insanı hiç tüketemeyecek, yağ sadece avrupaya gidecek ve yunanlı böylece 13 litre tuketecek :D ne oldu ? ihracat rekorları ile tarım alanında coştuk diyecekler... Vahim yanı, insanlar donmuş yağ kullanacak. böylece 5 yıl sonra kalp, damar tıkanıklığı, felç, stent takmalar vb. artacak. insan sağlığı genetiği böylece ülkemizde sağlıksızlacak. ilgili fark sağlık ilaçları ithalatı vb daja çok kaybettirecek. Doktora soran var mı ? herkes ekonomiste soruyor.
ALMANYA SON 3 NÜKLEER SANTRALİNİ 15 NİSANDA KAPATMIŞ DURUMDA ELEKTRİK ENERJİSİNİN TAMAMINI RÜZGAR GÜNEŞ IŞIĞI YAĞMUR GELGİTLER DALGALAR JEOTERMAL YENILENEBİLİR ENERJİDEN KARŞILIYOR DÜNYADA DENİZLERE KIYISI EN FAZLA OLAN 17 .ÜLKEYİZ NEDEN DALGA ENERJİSİNDEN DE YARARLANMIYORUZ ÜLKEMIZE ALMANYADAN DAHA FAZLA GÜNEŞ IŞIĞI GELİYOR GELİYOR AMA YETERİNCE GÜNEŞ ELKTRİK PANELLERİ KURULU DEĞİL ALMANYADA VOLKSVAGEN BMV MERCEDES VS YILDA 15 MİLYON MOTORLU TAŞIT ÜRETİYOR BİZDE İSE 1,5 ÜRETİLİYOR ONLARI DA YABANCILAR KURMUŞ OLUMLULAR ÖRNEK ALINIR BİZ AFRİKA BAZI UZAKDOĞU ÜLKELERİ GİBİ GERİ KALAMAYIZ KALMAMALIYIZ YENİ TEKNOLOJİLERE YATIRIM YAPMALIYIZ
Artmayan şey mi kaldı la yemeyin milleti allahsizlar
Tabi canim suç zeytin agacini kesenlerin..zeytin agaclarini kestirene Allah zeval vermesin ve basimizdan eksik etmesin
KÖYLÜMÜZUN GEÇİM KAYNAĞI OLAN ZEYTİN AĞAÇLARINI KESİP ONLARI YERLERİNDEN GEÇİM KAYNAKLARINI YOK EDEN ÇABUK ZENGİN OLMAK İSTEYEN KÖMÜR MADENCİLERİ YARGILANANIP MAL VARLIKLARI TMSF YE DEVREDİLMELİDİR
Bu çağda senin bu fosilleşmiş zihniyetleri istemiyoruz ülkemizde sizlerin yüzünden ülkemiz kalkınması sekteye uğramıştır.
.hükümet yapar ise yapsın bir türlü beğendiremiyor.nükleer santral yapıyor bir ana muhalefet partisinden biri çıkıyor diyor ki biz iktidara gelin burayı yıkacacğız diyor köprüler yapıyor denizin üzerine karşı çıkıyor iha siha savaş uçağı tank yapıyor karşı çıkıyor doğal yapıyor karşı çıkıyor, petrol çıkartıyoruz karşı çıkıyor kendi varlıklarına da karşı çıkıyorlar....o dediği santralin ekonomiye 1 milyar dolar faydası var ...sen herhalde bülent ecevit zamanını özledin her gün 6 saat elektriğin bir kesilsin o zaman seni bir göreyim.
Sen elektrikte istemezsin ne gerek var Üçtane zeytin ağacı derdiniz de değil zaten Amaç kaos halk ayaklan ması Ama Türkiye 15 temmuz yada gezi parkından çok ders aldı şimdi bu ayaklanmaları kışkırtanların sonlarını iyi hesap etmelerini tavsiye ederim
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:54)