E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
"Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı", yani kamuoyunun bildiği ismiyle "Üretim Reform Paketi" içerisinde yer alan ve gerekli görülmesi durumunda maden ve sanayi tesislerinin zeytinlik sahalarına inşasının önünü açabilecek düzenleme bugün bakanlar ve sektör temsilcilerini Meclis'te bir araya getirdi.
Zirveden sektör temsilcilerinin, yasa tasarısında zeytinlikleri ilgilendiren üç maddenin çıkarılıp yeni baştan bir düzenlemeye gidilmesi yönündeki talebinin değerlendirileceği sonucu çıktı.
Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Komisyon Başkan'nın yanı sıra ihracatçı, üretici, kooperatifler, ziraat odaları vb. tüm sektör temsilcileri katıldı.
BusinessHT'ye konuşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) İcra Direktörü Mustafa Tan, zirvede tüm temsilcilerin söz aldığını belirterek şu detayları verdi:
"İki saat süren toplantıda zeytincilikle ilgili maddelerin bu torba yasadan çıkarılması ve bilahare sanayi ve/veya tarım bakanlıklarıyla ve sektörel mutabakatla ayrı bir kanun hazırlanması ortak görüşünü aktardık. Sayın Başbakan'ın söz verdiği gibi "Herkes istemiyorsa zeytincilikle ilgili maddeleri çıkarırız" sözünü hatırlattık. Ve her sektör temsilcisi bu karar içinde olduğunu net bir dille ifade ettiler. Başkan ve ilgili bakanlar konuyu değerlendireceklerini bildirdiler ve toplantı sona erdi."
Bunun sektör için bir "ümit" olmadığının altını çizen Mustafa Tan, taleplerinin değerlendirileceğini ve son kararın yarınki Genel Kurul'da çıkacağını aktardı.
Tasarının Kritik Maddesi
Sektör temsilcilerinin "Zeytinin koruma kalkanı" dediği, 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun'un 20'nci maddesine göre Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi izne tâbi olup, izinlerin alınması durumunda dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez.
Ancak 76 maddelik "Üretim Reform Paketi"nde bu madde şu şekilde değiştirilip, zeytinlik alanların üzerine tesis kurulup kurulmayacağı 11 kişilik bir Kurul'un inisiyatifine bırakılıyor:
“Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemeyez. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verebilecek, bu yetkisini gerektiğinde valiliklere devredebilecek.Bu sahalarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile tarımsal işletmelerin yapımı, işletilmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının iznine bağlı olacak."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ZEYTİN AĞACI KESMEK NE DEMEK???
yarım kilo gerçek sızma zeytinyağına 25 tl veriyorum. zeytinlikler kesilince kaç para vereceğiz. her şeyimiz tamam, çok zenginiz sanki, zeytinlikleri kesip zeytinyağını ithal edeceğiz neredeyse.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:15)