Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2015 yılında turizm sektöründe Rusya pazarı açısından bir düşüş yaşanmayacağını tahmin ettiğini belirtti.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından organize edilen Türkiye-Rusya İş Forumu, Antalya'da bir otelde yapıldı.
Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev ile Türk ve Rus iş adamlarının da katıldığı forumun açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 1 Aralık 2014'te Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyarette, iki ülke arasındaki ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ve sorunlara çözüm aranması konusunda ortak bir bildirinin imzalandığını hatırlattı.
İki ülke devlet başkanlarının kararlılıkları ve ilgili kurumların konuya son derece pozitif yaklaşımları sayesinde sorunların hızla çözülmeye başladığını dile getiren Zeybekci, fakat tüm sorunların aşılması için biraz zaman geçmesi gerektiğini söyledi.
Sorunların kalıcı şekilde çözülebilmesi için iki ülke arasında hizmet ticareti ve yatırım anlaşmasını en kısa sürede gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydeden Zeybekci, "Mutlulukla ifade etmek isterim ki heyetlerimiz epeyden beri yaptıkları çalışmalar sonucunda dün müzakere çerçeve belgesi üzerinde mutabık kaldılar" dedi.
Yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması ile benimsenen ilkelere dayanarak iki ülke yatırımcılarına sağlanan hakların genişletilmiş olacağını vurgulayan Zeybekci, ayrıca iki ülkenin yatırımcı ve hizmet sunucuları açısından öngörülebilirliğin artırılmasının sağlanacağını, karşılıklı işbirliği imkanlarının geliştirileceğini bildirdi.
Hizmet ve yatırımlarda serbest ticaret anlaşması Bakan Zeybekci, 2013 yılında Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ticaret hacminin 32 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini, 2014 yılında yüzde 2,4 düşerek 31,2 milyar dolar düzeyine gerilediğine dikkati çekerek, 2015 yılının ilk 3 ayında ise ihracatın yüzde 35, ithalatın ise yüzde 11 düştüğünü söyledi.
Bu durumun geçici olduğunu ifade eden Zeybekci, "Şu anda gerek enerji fiyatlarındaki aşağı iniş, gerekse Rusya'nın yaşadığı bazı sıkıntılar sebebiyle geçici bir durum yaşıyoruz. İki ülkenin bundan sonraki hedefleri açısından baktığımız zaman ticaret hacminde büyük artışlar yaşamamız gerekiyor ki böyle olacak inşallah" diye konuştu.
İki ülke liderlerinin 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi koyduğunu hatırlatan Zeybekci, bugün mutabık kalınan hizmetlerde ve yatırımlarda serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasıyla ilgili iyi haberleri yakında kamuoyu ile paylaşacaklarını anlattı.
Türk yatırımcıların Rusya'daki yatırımlarının 10 milyar doları aştığını, Rusya'nın da Türkiye'deki yatırımlarının yaklaşık 5 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu bildiren Zeybekci, Rus sermayesinin Türkiye'de daha yüksek seviyelere doğru geleceğini ümit etmek istediklerini dile getirdi.
Zeybekci, Türk ve Rus şirketlerin bir araya gelerek kurdukları ortaklıkları da çok önemsediklerini vurgulayarak, "Türk ve Rus şirketleri bir araya gelirse ortak şirket kurarlarsa üçüncü ülkelerde ve komşu coğrafyalarda birlikte işler yaparlarsa iki ülke ilişkilerinin derinleşerek çok daha sağlam bir hale geleceğine inanıyoruz. O nedenle ortaklıkları sonuna kadar destekleyeceğiz" diye konuştu.
Akkuyu nükleer enerji santrali ve enerji yatırımları İki ülke arasındaki şu andaki en önemli projelerden birinin Akkuyu nükleer enerji santrali olduğuna işaret eden Bakan Zeybekci, Türkiye'nin 2002'den bugüne kadar enerji üretimi ve tüketiminin tam 2 kat arttığını, önümüzdeki 10 yıllık süreçte de iki kat daha artacağını kaydetti.
Zeybekci, "Türkiye'nin sadece enerji alanında yapmak zorunda olduğu yatırım 150 milyar dolardır. Biz bunun önemli bölümünü Rus sermayesiyle Rus dostlarımızla yapabileceğimize inanıyoruz" dedi.
İki ülke arasındaki ticarette milli paraların kullanılması Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanı Ulyukayev ile vardıkları bir diğer mutabakatın da iki ülke arasındaki ticarette milli paraların kullanılması olduğunun altını çizen Zeybekci, şöyle devam etti:
"Bizim Türkiye olarak önerimiz şu; Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı ihracatı, yani Türk malları Rusya'ya gittiğinde karşılığının Türk lirası olarak ödenmesi veya Rusya'da yatırım yapan Türk sanayicilerinin, Türk müteahhitlerinin bedelleri ödenirken bunun Türk lirası olarak ödenmesi. Bu konuda fikren bir mutabakat var, teknik olarak da mutabakatı yakın sürede gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz. Gerçekleştirmemiz gereken tek bir şey var, o da iki ülke paralarının dalgalanmasından ticaret yapanların korunmasını sağlamak. Bu da çok kolay bir matematik formülü ile gerçekleştirilebilir diye düşünüyorum."
Rus rublesinin son dönemde değer kazanmasının Antalya turizmi açısından iyi haber anlamına geldiğini ve memnuniyetle karşıladığını belirten Zeybekçi, Türkiye olarak Rusya'dan Antalya'ya gelen her uçak için 6 bin dolar destek verildiğini anımsattı.
Bakan Zeybekci, "2015 yılında Rusya pazarı açısından düşüş yaşanmayacağını tahmin ediyorum. Turizm anlamında Ruslar'ın gitmekten vazgeçecekleri ülke Türkiye olmaz, başka ülkeler olur diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Konuk Bakan Ulyukayev Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanı Ulyukayev de Rusya'da yeni bir altyapısal oluşum gerçekleştirildiğini söyledi.
Rus rublesi kurunun tekrar istedikleri noktaya gelmeye başladığını, ihracatçılar için bazı cezbedici önlemler alındığını anlatan Ulyukayev, ticaret yapma koşullarının basitleştirilmesi, gümrüklerle ilgili önlemlerin iyileştirilmesi konularında çalışmalar yapıldığını kaydetti.
"İki ülke arasındaki ticaret hacmini 3 kat artırmalıyız, 100 milyar dolar seviyesine getirmeliyiz" diyen Ulyukayev, Türk yatırımcıları Rusya'daki serbest ekonomik bölgelere davet etti.
Bakan Ulyukayev, serbest ekonomik bölgelerde yatırımcılara çok uygun koşulların sağlanacağını dile getirdi.
Rus rublesinin dolar karşısında tekrar güçlenmeye başladığını ifade eden Ulyukayev, Türkiye'ye gelecek Rus turist sayısında bir azalma olacağını düşünmediklerini belirtti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.