E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
‘Sessiz lüks’ geçen yılın sosyal medyadaki en büyük viral moda trendlerinden biriydi. Ancak TikTok veya Instagram gibi sosyal medya platformlarından yayılan kısa süreli akımların aksine bu trend yatırımcıların portföylerine de girdi ve gerçek anlamda getiri de sağladı.
Peki nedir bu ‘sessiz lüks’?
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre abartısız, ince zenginlik gösterileri anlamına gelen bu trend HBO’nun ödüllü dizisi “Succession” gibi popüler televizyon şovlarıyla her geçen gün yaygınlaşıyor. Günümüz modasında gürültülü, gösterişli zenginlik gösterileri geride kaldı. Aksine zengin her şey incelik ve minimalizmle alakalı.
Ancak CNBC’nin haberine göre bu akım sadece moda dünyasını da ilgilendirmiyor. Zira akımın etkileri yatırımcıların bile dikkatini çekmeye başladı.
Markanın değeri
Lüks markaların hisse senetleri uzun zamandır bazı yatırımcılar tarafından enflasyona karşı etkili bir koruma yatırımı olarak görülüyor. Bunun sebebi ise büyük ölçüde sektörün müşteri tabanının nadiren yüksek fiyatları caydırıcı olarak görmesinden kaynaklanıyor. Tüketici tercihleri sektöründeki diğer birçok ürününün aksine bu sektörde tüketici talepleri fiyat artışlarıyla birlikte düşüşe girme eğiliminde değil.
Sektörün temel özellikleri on yıllardır büyük ölçüde değişmedi. Ancak sessiz lüks hareketinin yerleşmesiyle yatırımcılar hangi seçeneklere yöneleceklerinin kararını vermeye başlıyor.
Güneydoğu Asya’nın en büyük bankası DBS Bank’ten alınan verilere göre 2023’te ‘sessiz lüks’ ürünleri imal eden şirketler ‘gürültülü’ muadillerinden daha iyi performans gösterdi. Bazı şirketler ve ürünlerindeki fiyat etiketleri uzmanların ‘sessiz lüks’ olarak tanımladığı akımı özetler nitelikte.
Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, aşağıda gösterilern iki t-shirt'ün biri 810 dolar diğeri ise 39,90 dolar etikete sahip. Hermes markasının ilk bakışta sade bir görüşü olan bir t-shirt'ü desenlerindeki deri detayıyla birlikte 810 Dolar fiyat etiketiyle satışa sunuluyor. Ürün 'deri detaylı t-shirt' olarak pazarlanıyor. Orta sınıf bir tüketicinin ulaşabileceği kaliteli bir t-shirt'ün ABD fiyatı ise 20-50 dolar civarında.
DBS’e göre 'sessiz lüks' akımdan en fazla yararlanan şirketler, Brunello Cucinelli, Prada’nın bir markası olan Miu Miu, Compagnie Financière Richemont ve Swatch Grubu.
DBS Bank'ın Baş Yatırım Sorumlusu Hou Wey Fook, "Lüks tüketimde incelik için artan tüketici tercihini vurgulayan sessiz lüks hareketiyle, abartısız zarafete ve zamanı aşan kaliteye odaklanan şirketler, bu trendden yararlanarak tüketicilerde yankı uyandıracak. Bu nedenle, 2023'te sessiz lüks şirketleri, gürültülü emsallerinden %23 puan daha iyi performans gösterdi. Sektörün dinamiklerinde devam eden bu değişimin, performanstaki bu çatallanmanın sürdürülmesine yardımcı olacağını umuyoruz” dedi.
Banka analistlerine göre bir şirketin kendine has özelliklerini ve nadirliğini korurken abartısız ve yüksek kaliteye odaklanması ‘sessiz lüks’ kategorisine girmesini sağlıyor.
DBS’in akıma dahil portföyler için en iyi seçim olarak gördüğü şirketlerse Hermes, Moncler, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, Richemont, Swatch, Brunello Cucinelli ve Ermenegildo Zegna.
Sessiz lükse uzun vadeli yatırım
Geçici viral trendlerin aksine yatırımcılar bu şirketlere daha uzun vadeli bir bakış açısıyla yaklaşıyorlar.
Vontobel Quality Growth Boutique'in Portföy Yöneticisi Markus Hansen, tüketicilerin ve yatırımcıların artık daha kaliteli bir ürün istediğini belirterek, " 'Tüm bu büyük logo işlerinden bıktık' gibi bir bakış açısı var" dedi. Hansen yatırımcıların mirası olan en başarılı üreticilere geri döndüğünü ve bu şirketlere uzun vadeli yatırım yaptıklarını sözlerine ekledi.
Asya-Pasifik ekonomilerinde, Çin'in pandemi sonrası dengesiz toparlanması ve cansız iç talep nedeniyle lüks mallara yönelik talep anlatısı değişiyor olabilir. Çinli tüketicilerin lüks ürünlere olan iştahı tamamen azalmamış olsa da lüks markalar Asya'daki diğer büyük pazarlara hitap etmek için ufuklarını genişletiyor.
Hansen, Asya'da Güney Kore ve Japonya gibi gelişmiş pazarlarda lüks mallara olan talebin arttığını söyledi. Portföy yöneticisi, "Hindistan, sadece nüfus açısından değil, nüfusun artan zenginliği açısından da son büyük pazar" hatırlatmasında da bulundu.
Yakın tarihli bir Goldman Sachs raporu, Hindistan'da yaklaşık 100 milyon insanın 2027 yılına kadar "varlıklı" olacağını öngörüyor. ABD yatırım bankası yıllık 10.000 doları aşan bir gelir elde edenleri varlıklı olarak tanımlıyor. Raporda, şu anda dünyanın en büyük beşinci ekonomisinde 60 milyon insanın 10.000 dolardan fazla kazandığı belirtildi.
Gürültülü lüks artık moda değil
Sessiz lüks hisse senetleri geçen yıl portföylerde yükseldi ve çok "gürültülü" olarak kabul edilen markaları aşağı çekti. Sonuç olarak Bank of America araştırmasına göre markaları arasında Gucci’nin de bulunduğu Kering’in ve Burberry’nin hisseleri lüks hisse senetleri küresel sıralamasında alt sınırlara itildi.
BofA Araştırma Analisti Ashley Wallace, "Markaların, müşterilerle yeniden etkileşim kurmak ve trafiği artırmak için yıl boyunca moda içeriğine ve yeniliğe odaklanması gerektiğine inanıyoruz" dedi ve sessiz lükse yönelik şirketlerin bu yıl daha iyi konumlandığını sözlerine ekledi.
BofA, Gucci'nin sahibi olan Kering veya Burberry yerine LVMH ve Hermes gibi şirketleri tercih ettiklerini açıkladı.
Avrupa’nın lüks hisse senetleri mi, ABD’nin teknoloji devleri mi?
Lüks eşya üreticilerinin hisselerinde büyük değer kaybı
Ev, araba derken şimdi de lüks saatler yatırım aracı oldu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Türkiye değil sanırım: haber hangi ülke zenginlerine hitap ediyor ? :D
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:16)