E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinZenginler için de nakit kraldır---

Zenginler için de nakit kraldır

Zenginler için de nakit kraldır
17 Haziran 2022 - 18:17 borsaningundemi.com

Multimilyonerlerin sayısı her çene gün artıyor. Bu yılın sert ayı piyasası ise bu artışa bir son verebilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi sonrası toparlanan ve yeni zirveler yapan piyasalar, dünyadaki multimilyonerlerin sayısında yaşanan artışta bir nebze de olsa pay sahibi. Investor’s Business Daily’den Matt Krantz’ın haberine göre, 2022 yılı ise bu bakımdan multimilyonerlere pek yaramamış gibi gözüküyor. Sert ayı piyasası etkisini hala sürdürüyor. Öfkesini adeta tüm varlıkların değerini düşürerek çıkaran piyasalar, dünyadaki multmilyoner sayısına ciddi ket vurabilir.

Portföylerdeki nakit oranı yüzde 24

Capgemini Araştırma Enstitüsü'nün yeni yayınlanan Dünya Servet Raporu'na göre, dünya üzerindeki milyonerler paralarının yüzde 75’inden fazlasını hisse senedi, tahvil, gayrimenkul ve alternatif yatırımlar araçlarında değerlendiriyor. Milyonerler için üzücü haber şu ki bu varlık türlerinin hepsi de geçen yıl ortalama yüzde 15'ten fazla düşüş yaşadı. Uçuk seviyelerde değer kaybedip yıkılmayan tek varlık olan nakit ve benzerleri ise multimilyonerlerin portföylerinin sadece yüzde 24’ünü oluşturuyor. Bu oran, üç yıl önceki yüzde 27 seviyesinden de düşük.

Yüksek net gelire sahip bireyler, 2022 yılında yaşanan ve hala devam eden hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki çöküşün tam ortasında kaldı.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, yüksek net gelire sahip bireyler, 2022 yılında yaşanan ve hala devam eden hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki çöküşün tam ortasında kaldı. S&P 500’de bulunan hisselerin çok az bir bölümü bu çöküşte düzeltme yapabildi. Wilshire Associates’a göre bu yıl yatırımcılar, sadece hisse senetlerinden yaklaşık 12 trilyon dolar kaybetti. Diğer piyasalarda da etkisini gösteren bu çöküşün nakit dışında bir çaresi bulunmuyor.

Capgemini’nin yayınladığı rapora göre, pandeminin multimilyonerler üzerindeki etkisi çok ama çok sınırlı oldu. Hisse senetleri ve alternatif yatırımlar Ocak 2020 ile aynı seviyede kaldığından yatırımcılar beklemeyi tercih ederek doğru bir yaklaşım benimsediler. Bu da onlara yaklaşık yüzde 44 oranında bir getiri sağladı.

En zenginler Kuzey Amerika’dan

Capgemini'den elde edilen verilere göre, 2022 yılı Ocak ayına kadarki süre, milyoner olmak için harika fırsatlar barındırıyordu. Buna göre, dünyadaki yüksek net gelire sahip bireylerin sayısı 2021 yılında yüzde 7,8 artış gösterdi. Küresel borsaların da desteğiyle bu kişilerin servetleri de yüzde 8 oranında arttı. Yüksek net gelire sahip bireyler arasında 1 ila 5 milyon dolar servete sahip ‘sıradan zenginler’, 5 ila 30 milyon dolar servete sahip ‘orta düzey milyonerler’ ve 30 milyon Dolar üzerinde servete sahip ultra yüksek net gelire sahip zenginler bulunuyor.

2021 yılında en fazla yeni servete sahip kişi Kuzey Amerika’dan çıktı.

2021 yılında en fazla yeni servete sahip kişi Kuzey Amerika’dan çıktı. Kuzey Amerika’da bulunan yüksek net gelire sahip nüfusun oranı yüzde 13,2 artarken, servetleri ise yüzde 14 oranında yükseldi. Bu pek de şaşırtıcı değil. Örneğin sadece Vanguard Total Stock Market ETF’si 2021 yılında yıllık gelirini iki katından fazla artırarak yüzde 24’lük bir artış sergiledi. Bu büyük kazanç bile, yatırımcıların portföylerini şişirmeye yetti.

Zenginlik hızlı şekilde gerilemeye başladı

Milyonerlerin en çok canını sıkan şeyin S&P 500 olduğunu düşünebilirsiniz ancak bu gerçeği yansıtmıyor. Elbette milyonerlerin portföylerinin erimesinde S&P 500’ün de bir miktar etkisi bulunuyor ancak asıl sorun hisse senetlerinde. Aynı örnek üzerinden gidildiğinde, Vanguard Total Stock Market ETF’sinin son 1 yılda yüzde 15,6 oranında düştüğü gözleniyor.

Milyonerler, portföylerinin yüzde 29’unu hisse senetlerinde değerlendirmeyi seçiyor. Gayrimenkul portföyleri ise düşüş açısından yüzde 17,2 ile hisse senetlerini de geride bırakmış durumda ve bu yatırım araçları da milyonerlerin portföylerinde yüksek oranda yer alıyor.

En güvenli liman: Nakit

Daha da dikkat çekici olanı ise milyonerlerin portföylerini ayı piyasalarından korumak için yüzde 18 oranında bonolarda değerlendirmesi. Ancak nispeten daha stabil bir görüntü çizen tahvil piyasasının bile bu süre içinde yüzde 14’ten fazla düşmesi, milyonerlerin portföylerinin erimesinin önüne geçememesine neden olduğu görülüyor.

Tüm bu veriler, milyonerler için tek güvenli limanın nakit olduğu anlamına geliyor. Birçok milyonerin portföylerinin büyük kısmını nakitte tutmuş olmayı dilediğini tahmin etmek zor değil ancak bunun için maalesef artık çok geç.

En fazla zengine sahip ülkeler ABD, Japonya ve Almanya

 

Borsada milyoner sayısı 35 bini buldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • !!!18 Haziran 2022 15:08

    Altın, hisse, gayrimenkul, nakitte tutan yok sallamayın

  • Mucise Reis : )18 Haziran 2022 10:16

    Yaa illa abd liler yazınca kral dersiniz :D  Biz yazınca yok olma yok öyle bişi yok bilmem ne... olayın özüne mantına biraz inilmiş kanalede :D çunku nakıt her kargaşalı ortamda çok güzel getiri elde edebilecek durumda. bazı varlıklarda kalırsan tıkanıp kalabilirsin.